Muhasebe Haftası ruhsatname töreni ile sona erdi. 10 yıllık bir eğitim ve mücadelenin ardından serbest muhasebeci mali müşavir olan 13 kişi cüppe giyip, ruhsatnamelerini aldı ve yemin etti. Törende mesleğin zorlukları ve yaşanan sıkıntılar da bir kez daha dile getirildi.
Balıkesir’de eğitim ve sınavları başarı ile tamamlayan 13 serbest muhasebeci ve mali müşavir Muhasebe Haftası’nda ruhsatname sevinci yaşadı.
Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası mesleğe yeni katılan serbest muhasebeci ve mali müşavirler için kokteyl ve ruhsatname tören düzenledi.
Etkinliğe oda üyesi de olan CHP Milletvekili Ensar Aytekin, Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Erol, SGK İl Müdürü Muhammed Sıddık Polat, Balıkesir Vergi Denetim Kurulu Grup Başkanı Celalettin Bayraktar , İŞ-KUR İl Müdürü Nazım Balcı , Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Ömür Boyuer, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Kemal Gökçay Yenigün, Tabip Odası Başkanı Dr. Şahin Cılız ,Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Nazmi Kaçar ve Ticaret Sicil İl Müdürü İsmail Savaş da katıldı.
“6 MESLEKTAŞIMIZI KAYBETTİK”
BSMMMO Başkanı Metin Yalçın ruhsat töreninde yaptığı konuşmada, mesleğin zorluklarına dikkat çekerken, “Şubat ayı içinde 6 meslektaşımızı görevi başında meslek takvimi takibinde kaybettik. Bir arkadaşımız işi yetiştirmek için hastaneden izin alıp geldiği bürosunda ecele yakalandı. Bu bizi acı ve elemle baş başa bıraktı. Bir o kadar da kızgınlık yaşamaya başladık. Bu mesleği icra edenler olarak işlerimizin yapılmasında ve sosyal yaşamın idame edilmesinde tarafımıza soluk getirilmesi yönünde taleplerimiz var” dedi. BSMMMO hizmet binası girişine de siyah bir pankart asarken, zorluklara dikkat çekti. Meslek mensuplarına sorulmadan danışılmadan yapılan mevzuat değişiklikleri ile süre kısıtlamaları gibi yanlış uygulamaların yarattığı tahribata dikkat çekildi. Yaşanabilir mali tatil istendi.
“CÜPPE GİYMEYİ HAK ETTİLER”
Ruhsatname töreninde meslek mensuplarının cüppe giymeleri konusuna açıklık getiren Başkan Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü:
” Muhasebecilik mesleği ağır bir akademik süreç halini aldı. Özellikle 2007’de ki değişiklikten ve lisans eğitimi zorunluluğu başladıktan sonra lisans mezunu olmak da yetmiyor. Mesleğin stajer adayı olabilmek için bir ön sınava giriyorlar. Bu sınavı aşanlar 3 yıl boyunca bir meslek mensubunun gözetiminde vergi ve muhasebe ve sosyal güvenlik alanında uzlaşmak için tamamlayıcı eğitim alıyorlar. Bunun da sonunda meslek örgütünün merkezi sınavı ile yeterlilik alıyorlar. 8 ana branştan oluşan yeterlilik sınavını aşan arkadaşlarımız 10 yılı bulan bir eğitim alıyor. Bu nedenle akademik cüppeleri hak ettiğini düşünüyoruz. Cüppe giyip yemin edecekler. Bu yönde bir gelenek oluşturacağız” dedi.
Turan Hamarat, Cengiz Özek, Elif Ateş, Selma Demir, Özlem Erdil Toraman Ayşe Çeliker Osman Şen, Bülent Çezik, Onur Şen, Birgül Eker İşeri, Semih Bora Göndiken, Züleyha Işık, Özhan Yeşiloğlu ruhsatname töreninin ardından yemin etti. Coşkun YAMAN (balikesir24saat)