featured
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. “ZEYTİNYAĞI KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ”

“ZEYTİNYAĞI KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ”

Ayvalık’ta gerçekleştirilen panelde konuşan  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Zeytinyağı tüketiminde diğer ülkelere göre çok gerilerdeyiz.‘Zeytinyağı yiyemem’ diye sipariş türkülerle zeytinyağı tüketiminin önüne geçtiler.  Zeytinyağı kültürünü geliştirmeliyiz. ” dedi. 

Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen  “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü” konulu panel Ayvalık Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin  ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Zeytinyağının konuşulmasının nedeni Ayvalık ve Ayvalıklılardır. Geçmişten bugüne büyük emekleri olan belediye başkanlarımıza, kaymakamlarımıza, oda ve esnaf odası başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Doğru bir işe imza atıyorsunuz. Elinizdeki bu büyük nimetin hakkını nasıl daha iyi yaparız onun araştırmasını yapıyorsunuz.” dedi.

Zeytin ağacının 1000 yıl yaşadığını anımsatan Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Başka hiçbir ağaç bu kadar yaşamıyor. Zeytinin ana yurdu, bu coğrafyadır. Türkiye, dünya zeytin üretiminde ilk sırada yer almalıyız. 100’den fazla ülkeye zeytinyağı ihraç ediyoruz. Sofralık zeytin tüketiminde de dünyada ilk sıradayız. Zeytinyağı tüketimine gelince diğer ülkelere göre çok gerilerdeyiz. Bunu çok ileriye taşımalıyız. Eskiden zeytinyağı zararlı, margarin ve diğer yağlar yararlı gibi söyleniyordu. Çünkü onlar bizde yoktu ve zeytinyağı vardı. Ve onlar ürünlerini satmak için bize kendi ürünlerini sattılar. ‘Zeytinyağı yiyemem’ diye sipariş türkülerle zeytinyağı tüketiminin önüne geçtiler. 20 litre seviyesindeyken biz de uzun süre 1 litreye kadar düştü. Zeytinyağı kültürünü geliştirmeliyiz. Egeliler sayesinde zeytinyağı tüketimi artmaya başladı. Akdeniz tipi beslenmeyle bu tüketim yukarıya doğru çıkmaktadır. Bu tüketim tipiyle insanların ömrü uzamaktadır. Zeytinyağı tüketiminin pazarlama sorunu olmamalı. Bir hedefimiz dünyaya açılmak olmalı. Bunun önü markalaşmaktan geçiyor. Coğrafi işaret aslında bunun ilk adımıydı. Bunun ilk adımını siz attınız. AB tescilli 3 zeytinyağımız, 3 zeytinimiz bulunuyor. AB’de tescil ettikten sonra başka ad altında kullanamazsınız. Ayvalık Ticaret Odası’nın AB tescili olarak her türlü desteği veriyoruz. Ayvalık da böylece marka olarak fiyatı da artacak. Doğru düzgün hareket eden hem Ayvalık Ticaret Odamızı hem de Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar’ı tebrik ediyorum”  

ZEYTİNE MİNNET YÜRÜYÜŞÜ

“Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti” temasıyla bu yıl 19’ncusu düzenlenen 19. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali, geleneksel zeytine minnet yürüyüşü ile başladı.Ayvalık merkezdeki Macaron mevkiinde başlayan yürüyüş, Sefa Caddesi ve Talatpaşa Caddesi güzergâhında sürdü.

DÜNYAYA TANITACAĞIZ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “İki deniziyle müthiş bir coğrafya. 15 bin metrekareye yakın bir alanımız var. Bunun içinde tarım, hayvancılık, süt ve süt ürünleri, zeytin hepsi var.  Önümüzdeki süreçte odalarımızla, borsalarımızla, valiliğimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla iddia ediyoruz. Türkiye’nin parlayan yıldızı Balıkesir olacak. Bunun için de çalışıyoruz.” diye konuştu.

Balıkesir bölgesindeki zeytinyağının Türkiye’nin bir numarası olduğunu anımsatan Akın, Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda çalışmaları olduğunu söyledi. Öncelikli olarak üreticileri başta Avrupa Birliği ve dünya pazarına yaymak için bir çalışma içerisine girildiğini açıklayan Akın, “Akademisyenler, üreticiler, iş dünyası, diğer bölgelerdeki ve yurt dışındaki topluluklarla bir çalışma içerisindeyiz.  Çok daha yukarıya taşıyıp bu potansiyelimizi bütün dünyaya tanıtmak boynumuzun borcu. Aynı zamanda sütün, etin, peynirin de baş şehri. 50 çeşit peynirimiz var. Bunların hepsinin bir hikayesi var. Bu hikayeyi önümüzdeki SIAL fuarında bütün dünyaya tanıtacağız. Hikayesi de var, lezzeti de var.” diye konuştu. (balikesir24saat.com)

 

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
“ZEYTİNYAĞI KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!