Susurluk’un en önemli sanayi kuruluşlarından biriyken iflas eden YÖRSAN’da çalışanlar, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Balıkesir’in 9 milletvekili olmak üzere yetkililere seslenirken, ” YÖRSAN harabe olmadan kurtarılmalı ve üretimine devam etmelidir.”dedi. Şirketin alacaklarını, borçlarını, marka değerini, taşınmaz değerini rakamlarla ortaya koyan çalışanlar, ” 24 saat yeter çözüme! Yeter ki çözmek istesinler. İstihdamı bitik olan bir ilçede en az 750-1000 kişi aralığı istihdam sağlamak Susurluk ilçesine yeniden can suyu olacaktır” mesajını verdi.
“GÖÇ TEHLİKESİ”
Susurluk YÖRSAN çalışanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Bakanlığı , Türkiye Varlık Fonu A.Ş. ve Balıkesir’in 9 milletvekiline gönderdiği çağrıda göç tehlikesine de dikkat çekildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“İstihdamın tükendiği Susurluk ilçemizde YÖRSAN çalışanları son işsizlik ödeneklerini de aldı ve artık ilçede halen iş bulamayan yüzlerce çalışan hayatını idame ettirmek için büyük ihtimalle göç edecek…
Gelinen son noktada;
* İflası Bursa Bölge Adliye Mahkemesi’nde onaylanmış ve istinaf süreci tamamlanmış.
* 7 aydır yapılan sayımlar ve değerlemeler sonucu Kıymet Takdiri hazırlanmış.
* Akabinde borcu alacağı neredeyse kafa kafaya olan bir icra dosyasında 24 saatte çözüme gidilebilecek bir durum varken, mevcutta yatırımcıları da varken…
YÖRSAN sorununu bitirmenin vakti gelmiştir. ”
YÖRSAN Finansal Bilgiler (UYAP sisteminden bilgilerin doğruluk teyidi sağlanabilir)
Fabrikanın Borç Durumu:
1- Fabrikanın ipotek sahibi bankalara olan toplam borcu 220 milyon
2- Fabrikanın tedarikçilerine toplam borcu 110 milyon
3-Fabrikanın çalışanlarına ödenmesi gereken tazminat bedeli 15 milyon
Toplam Borç Durumu = 345 Milyon
Fabrikanın Alacak Durumu:
1- İflas tarihinden hemen sonra alınan KDV iade tutarı 11 milyon
2- Yaz aylarına kadar alınması hedeflenen ve çalışmaları tamamlanmış raporu verilmiş KDV iade tutarı 30 milyon
3- Araç satışlarından gelen gelirler 9 milyon
Toplam nakit değer 50 milyon
(Toplam Borç 345- Nakit Değer 50= 295 Milyon Kalacak Borç Miktarı)
4- Yapılan Fabrika Kıymet Takdiri değeri toplam 237 Milyon
5- Değerlemeye alınmayan 220 adet Süt Soğutma Tankı Toplam değeri ortalama 13 Milyon
Toplam Taşınmaz Değeri = 250 Milyon
Aradaki fark 45 Milyon TL
Dipnot: “Kıymet Takdirinde olmayan”
2020 Ocak ayında yapılan ‘’YÖRSAN’’ Marka Değerlemesi 70 Milyon TL
2020 Temmuz ayında yapılan ‘’YÖRSAN’’ Marka Değerlemesi 32 Milyon TL
BORÇ VE ALACAK FARKI 45 MİLYON TL OLUP MARKA DEĞERİ BU FARKI KAPATIR DURUMDADIR.
* Milli bir değer yok olmaya yüz tutmuşken gelinen son noktada çok net 24 saat yeter çözüme! Yeter ki çözmek istesinler!
* Hatta 1 taşta 5 kuş vurmak tamda bu olsa gerek hükümet için;
1- YÖRSAN’ı bir gecede Varlık Fonuna devrederek tüm mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasının maliyeti ortalama 295 Milyon TL
2- YÖRSAN’da yeniden üretimi devreye alarak günlük ortalama 700 ton üretimle işletilmesi demek, Tarım Bakanlığı’nın çiğ sütte arz fazlası problemine aradığı çözümlere adeta panzehir olacaktır.
SUSURLUK’A CAN SUYU OLUR
3- İstihdamı bitik olan bir ilçede en az 750-1000 kişi aralığı istihdam sağlamak Susurluk ilçesine yeniden can suyu olacaktır.
4- Tüm mağduriyetlerin giderilerek faaliyete başlanması bölge çiğ süt üreticilerinin gönlünü alarak yeniden üretimin şahlanması demek, böylesine stratejik bir sektörün yeniden canlanmasını ve en önemlisi hükümete güvenin artmasını sağlayacaktır.
SIKI DURUN
5- Sıkı durun en can alıcı madde burası… Birinci maddede devletin alım maliyetine 295 milyon TL demiştik. 2014 yılında YÖRSAN’ın ABRAAJ CAPİTAL fonuna satış rakamını buradan açıklamak etik olmayacaktır. Devletin kayıtlarında bunlar var nasıl olsa, Sadece 6 ay fabrikayı işlettikten sonra yani tam anlamıyla faaliyete geçirdikten sonra Varlık Fonu’ndan başka bir yatırımcıya satış işleminden devletin kasasına kalacak rakam EN AZ ALIM MALİYETİNİN 2 KATI OLACAKTIR.
Velhasıl her yönüyle fırsatlarla dolu YÖRSAN fabrikamız harabeye dönmeden ya alım işlemini bitirmeniz yada halihazırda bulunan yatırımcılardan birine biran önce satışını sağlamanız son derece hayati öneme sahiptir. YÖRSAN harabe olmadan kurtarılmalı ve üretimine devam etmelidir. Arz ediyoruz…” (balikesir24saat.com)