featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3.  YEREL YÖNETİMLER VE TURİZM – 2

 YEREL YÖNETİMLER VE TURİZM – 2

Bütün toplumlar, geçmişe ilgi duyarlar.

Geleneksel toplumlar, sadece kendi geçmişlerine,

Çağdaş toplumlar ise; insanlığın , zaman derinliği içerisinde yaşamış olduğu bütün tarihi ve kültürel katmanlarına ilgi duyarlar.

İki türlü geçmiş vardır.

1) Söylencelere dayanan, kanıtlanması mümkün olmayan geçmiş.

2) Kanıtlanan , sorgulanan ve bu sayede çeşitli bilgilere ulaşılan geçmiş.

Arkeoloji Bilimi, bu alandadır. Çünkü; insanlığın geçmişini araştırır. Tarihi ve kültürel gerçekleri araştırır ve geçmişteki çok yönlü  bilgilere ulaşmamızı sağlar. Bu nedenden dolayıdır ki;Tarihi ve Kültürel Varlıkların her biri, bilgi bankasıdır. İşlendikleri ve gün yüzüne çıkarıldıkları zaman; başta bölge insanına ve insanlığa fayda sağlar.İşte! Avrupa’yı rönesans sürecine taşıyan anlayış, Antik Yunan Felsefesinin çözümlenmesi ile o dönem  düşünürleri fikirlerinin sevişmesindendir.. .

Tarihi ve Kültürel Varlıkların içermiş olduğu bilgiler, mutlaka topluma kazandırılmalıdır. Bu kazanımın tek yöntemi ise, turizm olgusudur.

Uzak diyarlardan, Troia’yı, Assos’u ve Bergamayı görmeye gelenler en somut örneklemedir.

Tarihi ve Kültürel Varlıkları, sürdürülebilir bir anlayışla yönetmek gerekir. Gelecek kuşakların haklarına, asla haksızlık etmemek adına..

Altınoluk denilince; öncelikli olarak iki nokta ziyaret edilmektedir.

1) Tarihi Abdullah Efendi Konağı(Yakın Geçmiş)

2) Antandros Antik Kenti(Uzak Geçmiş)

Mülkiyeti Hazineye ait olan Abdallah Efendi Konağında, Antandros Derneği;Antandros Kazılarına, her yönüyle destek olmakta ve gerekli koordinasyonları sağlamaktadır. Yirmi yıldan beri devam etmekte olan,Bilimsel Arkeolojik Kazı, Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof.Dr.Gürcan Polat tarafından yürütülmektedir.

Antandros Antik Kenti’nin günyüzüne çıkarılarak Ören yerine dönüşmesi, Kuzey Ege İncilerine,  yeni bir halkanın, daha eklenecek olması anlamına gelmektedir.Bu durum ise; diğer bileşenleriyle birlilkte, Kültür Turizmi açısından, Altınoluk’un, çok önemli bir destinasyon merkezi olabileceğinin  habercisi olacaktır.

Böylesi tarihsel ve kültürel derinliği olan varlıklara, bölge turizmi’nin gelişimi açısından, öncelikli olarak Yerel Yönetimlerin destek olmaları gerekmektedir. 2000 Yılında başlayan kazılara, Altınoluk Belediyesi, her türlü maddi ve manevi desteği sağlamış ve Kazılar; bu yardımlar sayesinde başlamıştır.Şimdilerde ise; Edremit Belediyesi, Antandros Kazılarına destek olmadığı gibi ,daha önce Milli Emlaktan kiralanarak, Antandros Derneğine tahsis edilen, Tarihi Abdullah Efedi Konağı ile sözleşmesini de iptal etmiştir.

SON SÖZ : Ülkemizin tapusu olan Lozan Antlaşması görüşmelerinde; Atatürk Sümerleri masaya taşımış ve Arkeoloji Biliminin getirmiş olduğu bulgulardan, en üst düzeyde yararlanmıştır.Yani, Sosyal Demokrat FelSefe, Tarihi ve Kültürel Varlıklara sahip çıkmayı öngörür.Bunun aksi bir durum, karanlığa yüzünü dönmektir.İşte Bergama! Zeus Sunağını Almanlara, bu zihniyet teslim etmiştir. Troia’nın yağmalanmasına bu karanlık zihniyet neden olmuştur. Dolayisiyle; Antandros Antik Kenti; Edremit Bölgesi için, bir övünç ve gurur abidesidir.Geçmişi bilmek,tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak ve bu bilinçte olmak farkındalık yaratır.

 

 

 

 

 

 

T

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
 YEREL YÖNETİMLER VE TURİZM – 2
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!