Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, ” Yeni vergiler yerine kayıt dışının önüne geçilmesi, kayıp ve kaçağın önlenmesi vergi gelirlerini yükseltebilecek önemli bir adımdır.” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir süredir çalışmaları yürütülen yeni reform paketinin son şekli verildi. TBMM’ye sunulması planlanan pakette, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri bulunuyor.
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Kula, yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Kula, “Türkiye ekonomisinde kayıt dışının yüzde 25 seviyesini aştığı söyleniyor. Yeni vergiler yerine kayıt dışının önüne geçilmesi, kayıp ve kaçağın önlenmesi vergi gelirlerini yükseltebilecek önemli bir adımdır. Bu aşamada vergilendirmede adaletin sağlanması çok önemli. Ama sürdürülebilir kalkınma için gerekli olan sermayenin az olduğu bir ekonomide kazançları vergilendirirken akılcı davranılması gerekmektedir. İyi bir vergi sistemi; ekonomik etkinliği bozmamalı; basit, esnek, şeffaf ve adil olmalı. Anlamlı bir düzenleme yapılacaksa bunun çerçevesi kayıt dışını önlemeyi ve vergi oranlarını aşağı çekerek tabana yaymayı içermelidir.” dedi.
Yeni vergi paketinin adil ve sürdürülebilir olmasının kritik önemine işaret eden Kula, şöyle devam etti:
“Yeni vergi düzenlemeleri zaten büyük zorluklarla mücadele eden işletmelerimizin yükünü daha da ağırlaştırmamalıdır. Vergilendirmenin temel prensibi kazanç üzerinden alınmasıdır. Hasılat üzerinden asgari kurumlar vergisi hesaplamak vergi hukukumuzda ki yasallığı bozacağı gibi, kayıt dışını da teşvik edecektir. İşletmelerimiz, ekonomimizin can damarıdır ve onların ayakta kalması, ülkemizin ekonomik istikrarı için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle, yeni vergi politikalarında, üretimin, istihdamın ve ihracatın aktörleri olan reel sektörümüzün rekabet gücünün ve sürdürülebilirliğinin de gözetilerek uygulanması en önemli beklentimizdir.”