Cittaslow kriterleri olarak adlandırılan kriterler, bir kentin Cittaslow birliğine üye olabilmesi için gerçekleştirmesi gereken plan, proje, düzenleme ve programları belirten bir listedir. Kentsel yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik bazı tedbirlerin yer aldığı başlık; kent içinde bir ofis kurulması, halkın bilgilendirilmesi, uygulamaların gerçekleştirilebilmesi için eğitim programlarının düzenlenmesi, yeni teknolojilerin kullanılması, halka alternatif hizmet götürme yollarının belirlenmesi, yeni tekniklerle sunulan hizmetlere ulaşım için eğitimlerin verilmesi, kişilerin elektronik imkânları kullanarak evlerinden çalışmalarının desteklenmesi gibi maddeleri içermektedir.
Kent dokusu bölümünde; kent dokusuna uygun çöp tenekesi tasarımının yapılması, çöplerin toplanması, çevreye uyumlu biçimde yerel bitkilerin dikilmesi için halkın teşvik edilmesi, kent imajını oluşturmak ve kentte bütünlük sağlamak gibi konular yer almaktadır.
Yerelliğe vurgu yapılan başlıkta ilk olarak yerli üretimin sağlanmasına yönelik ilkeler belirtilmiştir. Buna göre organik tarımın geliştirilmesi için planlar yapılması, kentte yer alan bahçelerde yerel nitelikli ürünlerin üretimi desteklenmesi, kentin ağaçlarıyla ilgili bilgilerin toplanması, tarihi niteliğe sahip olanların korunup tanıtılması, organik ve yerel nitelikli ürünlerin kullanımının teşvik edilmesi gibi konulara değinilmiştir.
Kentin geleneklerini ve değerlerini yaşatmak ve tanıtmak fikri de doğmuştur. Kent içinde yer alan işletmelerin geleneksel dekorasyon, yemek türleri ve el sanatlarına uygun olarak hizmet vermesi, yok olma tehlikesi olan geleneksel el sanatları, meslek ve çalışma yöntemlerinin, yöresel ve gastronomik yiyecek ve içecek çeşitlerinin korunması, yöresel ürünlerin belirlenmesi, kalitesinin belgelendirilmesi, tanıtımının yapılması ve pazarlanmasının sağlanması için gerekli desteğin verilmesi, yerel düzeyde yapılan kültür sanat faaliyetlerinin desteklenmesidir.
Misafirperverlik başlığı altında daha çok kentin turizm konusundaki kalitesini arttırmak yönünde maddeler yer almaktadır. Bu başlık altında; yerel halka turistler ve misafirperverlik konularında bilgilendirme yapılması, turistlerin ziyaret ettikleri alanlara ve bu alanlara ulaşımı sağlayan yollara bilgilendirme panoları ve uluslararası nitelikli işaretlerin kullanılması, turistlere yönelik hizmet ve ürün pazarlanan işletmelerde fiyatlar konusunda turistlere dürüst davranılması, işletmelerin dışında fiyatları belirten bir çizelge olması hususunda farkındalık oluşturulması, otopark alanlarında, yoğun günlerde çalışma saatlerinde değişikliği, kentte Yavaş Şehir prensiplerine uygun ulaşım haritasının hazırlanması gibi maddelere yer verilmektedir.
Cittaslow hareketi sadece kurumsal bazda değil aynı zamanda da halkında katılımının önemli olduğu bir harekettir. Bu nedenle farkındalık başlığını taşıyan madde; Cittaslow’a katılmak için başvuru yapılmadan halkın, Cittaslow hareketi, amaçları, yöntemleri ve prosedürleri hakkında bilgilendirilmesi, Yavaş felsefesinin benimsenmesi , Cittaslow kapsamında uygulanacak projeler hakkında bilgilendirme , örnek uygulama çalışmalarının yapılması, Cittaslow ve SlowFood hareketlerinin tanıtımı ve geliştirilmesi konusunda projeler tasarlanması gibi konuları içerir.
Cittaslow ve Slow Food hareketleri arasında bağlantıyı kuran başlık altında; yerel nitelikli yavaş̧ yemek (SlowFood) örgütünün kurulması, Terra Madre (Toprak Ana) planının ve yemek konusunda örgütlenmiş̧ dernek, vakıf, birlik, cemiyetlerin desteklenmesi, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan ürünlere yönelik olarak Slow Food bünyesinde projelerin tasarlanması, Slow Food tarafından korumaya alınan yerel nitelikli ürünlerin ve geleneksel beslenme alışkanlıklarının, eğitim programlarında, restoranlarda, okul kantinlerinde kullanılarak korunmasının sağlanması, okul bahçelerinde tarımsal üretim konusunda örnek uygulamaların yapılması, Slow Food hareketi okullarda beslenme ve tat konularında eğitimlerin verilmesi gibi konulara yer verilmiştir.