Talat Paşa Caddesi’ni yürüyoruz…
* Bugün Halk Bankası olarak hizmet eden yerde yer alan mekan, Ayvalık’ın simge binalarından Taş Kahveydi. Taş Kahve’yi Mustafa Taş ve kardeşleri çalıştırıyordu. Bugün bu tarihi binamız simgemiz olan bu bina yıkılarak yerine berbat bir beton kütle kütle içinde Halk Bankası(Kamu kent kimliğine saygı duymayan bu utançlıktan kendini sorumlu görmeli, yıkıp yeniden eski hali ile o güzel haliyle hizmet yapmayı kendine zorunlu görmesi zor olmasa diye düşünüyorum) olarak hizmet veriyor.
* Bugün Beko bayisi olarak hizmet veren Fehmi Ertem’in dükkanı ile yine hemen yanında yer alan Gültekin Eczanesi olarak hizmet veren iki dükkan, “Tatlıcı Talat” olarak bildiğimiz Ayvalık’ımızın simgesi olmuş tatlıhanesi vardı. Tatlıcı Talat isimli mekan bu kadar büyüktü. Şimdiki halinde mekan hem küçülmüş hem de işletmeci Murat bey olmuştur.
Devam ediyoruz. Hemen gelen ve şimdi “Peksimet” olarak hizmet veren mekan öncesinde “Ayvalık Eczanesi” olarak hizmet vermiştir. Ayvalık Eczanesi’ni Eczacı Mustafa bey ve eşi Nilgün hanım çalıştırmış. Daha sonra sırasıyla; Ümit Savaş arkadaşımın çalıştırdığı “Savaş Kırtasiye,” “Kohezyon mağazası” olarak hizmet verdi.
*Hemen yanında yer alan bina, 60 yılı aşkındır, bu mekanda “İmren Tatlıhanesi” olarak Ayvalık’ımıza hizmet veren bu iş kolunda simge olmuş bir zenginliğimizdir. Tatlıcı Talat ve İmren Tatlıhanesi Ayvalık halkının bir dönem yaşamında yer etmiş, sofralarına tat getirmiş, rekabetin en güzelini tatlılık içinde yapmış, dalında önder iki değerimiz ve zenginliğimizdir. İmren Tatlıhanesi’ni ilk çalıştıran rahmetli Mehmet Ali Tarçin olmuştur. Vefatından sonra kardeşi Ahmet Tarçın hizmete devam ediyor.
* Bugün “Coşkun Şekerleme” olarak hizmet veren mekan öncesinde “Bekir Karakuş Şarküteri” olarak hizmet vermiştir. Bekir beyin kardeşi Ayşe hanım daha sonra bu mekan da “Kebap Pide Salonu” olarak hizmet vermiştir.
* Bugün mal sahibi olduğu binada “Afacan Bebe” olarak hizmet veren mekanda Ayvalık’ın o yıllarda tanınan ve sevilen rahmetli “Süreyya Özgün” hizmet verdi. Bu mekanda 1980 öncesi 30 yıl hizmet verdi. Zücaciye, oyuncak ve gözlük işi yaptı.
*Bugün “Bosch” mağazası olarak hizmet veren mekan “Ülgen Terzihanesi” olarak hizmet verdi. Terzihaneyi Ülgen Ok ile Celal Ceylan çalıştırdı. Süleyman Ok’tan önce bu mekanı Süleyman Ok’un kayınpederi rahmetli Özlem Ok’un babası “Philips bayi” olarak hizmet verdi.
*Bugün “Hasan Gürsoy Pasajı” olarak hizmet veren mekandan önce burada Hasan Gürsoy’a ait “Gürsoy Oteli” vardı. Otelin giriş katında “Yusuf ile İsmail Özturan’ın yüncü dükkanı” vardı. Otel yıkıldıktan sonra Müteahhit Ramazan Çetin ve rahmetli Ünal Akçal tarafından yapılan bina “pasaj” olarak hizmete başladı.
Bugün “Elvan Kuruyemiş” olarak hizmet veren mekan da önce kahvehane sonra zücaciye olarak hizmet verirken işletmesini “Aydoğdu kardeşler” yaptı.
Bugün “Merkez Eczane” olarak hizmet veren bina çocukluğumuzda İsmail ve Yusuf Özturan’ların işlettiği “Yüncü dükkanı” olarak hizmet verdi. Daha sonra bu mekana mal sahipleri Salih ve Ali Sural tarafından “Kemoş Bebe” açıldı. Kıyafet ve oyuncak satılıyordu. Eczacı Uğur İpek tarafından “Merkez Eczanesi” açıldı ve hizmet veriyor.
* Bugün “Çocuk Kıyafetleri” satılan mekanda Ahmet Yorulmaz’ın ağabeyi Mahmut Yorulmaz’ın “Şekerci” dükkanı vardı. Mahmut Yorulmaz, mekanda tadilat yaptıktan sonra orası uzun yıllar “Parfümeri Deposu” olarak hizmet verdi. Bugünde çocuk kıyafetleri satılan mağaza olarak hizmet veriyor.
*Caddenin sağ tarafında en son dükkanı olarak hizmet veren şimdi “Tayanç Eczanesi” olarak hizmet veren bu mekanda sırasıyla; rahmetli “Hami Beyin Eczanesi” sonra “Sibel Hanımın işlettiği eczane” olarak hizmet verdi. Rahmetli İlker Sönmez “Şarküteri ve meze” dükkanı olarak işletti. Mekanı “Genç Kasap İşletme” adıyla bilinen Mustafa Tayanç aldı. Şimdi mekanı Mustafa Tayanç’ın kızı eczane açtı ve hizmete devam ediyor.
…
*Ziraat Bankası köşesinden paramatiklerin yanında bulunan ve bugünlerde “Takı Tasarım” iş kolunda iki dükkan olarak hizmet veren yerde Eczacı Ömer beyin eczanesi vardı.
*Bugün kuyumcu dükkanı olarak hizmet veren mekanda rahmetli Erdinç Bilmedik’in “Erkek Berberi” dükkanı vardı. Daha sonra Dinçer Bilmedik, ayakkabı ve terlik işi yaptı. Vefatından sonra kuyumcu dükkanı olarak hizmet veriyor.
*Bugün Suner Pasajının girişi olan yerde Ahmet Yorulmaz’ın babasının dükkanı ve yine küçük bir han vardı. Emin Suner tarafından yapıldığı için Suner Pasajı adıyla hizmet veriyor. Kitapçı Ahmet Yorulmaz ustamız da pasajın içine geçti. Uzun yıllar pasaj içinde hizmet verdi. Mübadeleyi ve Ayvalık’ı anlatan kitaplar yazdı. Işıklar içinde dinlensin…
*Bugün kuyumcu Şenol Diker’in dükkanı olan yerde, Şenol Diker’in rahmeti babası o mekanda bakkaliye ve tekel maddeleri sattı.
*Bugün Michelin kuyumcusu olarak hizmet veren mekanda çocukluğumuzda rahmetli Hasan amcanın elektrikçi dükkanı ile yine onun hemen bitişiğinde Şerafettin Tunay’ın kırtasiye dükkanı vardı.
*Onun yanında yer alan mekanda çok uzun yıllar Kandiya’ların işlettiği Beko mağazası var. Mağazayı günümüzde İsmail Antekin işletiyor. Bu mağaza da uzun yıllar hizmet veren ve kendini caddeye, çarşıya kabul ettiren Serap Kandiya’ya huzurlu ve sağlıklı bir emeklilik diliyoruz.
*Bedesten Çarşısı’nın girişini geçip diğer uca gidiyoruz. Bu mekanı eski belediye başkanımız Hasan Bülent Türközen’in babası rahmetli Galip Türközen bakkal dükkanı olarak işletti. Daha sonra bu mekanı Eczacı Nuri bey, “Sağlık Eczanesi” olarak 25 yıl çalıştırdı. Mekan, Necati Soykan tarafından satın alındı. “Bıngıldak Giyim Bebe” olarak hizmete devam etti. Şimdi doğal taş takı üzerine çalıştırılmaktadır.
*Onun yanında yer alan mekanı önce doktor Reşit’in muayenesi olarak hizmet verdi. Sonra lokanta oldu. Bugün “Çantacı” olarak hizmete devam ediyor.
*Onun yanında Nejat Sadıkoğluna ait mekanda önceleri Tevfik efendinin çocuklarının bakkal dükkanı vardı. Dükkan Nejat bey tarafından alındıktan sonra burada beyaz eşya ticareti yapıldı. Mekanın üst katına çıkmak için diğer kapının kapı aralığında yıllarca Ayvalık halkı ve misafirlerine taze ve sıcak çerez satan rahmetli İsmail amcamız vardı(dondurmacı ve çerezci Ahmet abinin kardeşi). Nejat bey bu mekanı daha sonra kiraya verdi. Değişik markalar burasını çalıştırdı. “Argento Mayo” satış mağazası oldu, “Polo” ayakkabı satış mağazası oldu. Şimdi boş…
*Büyük Hal girişinin merdiven altlarında iki tane dükkanda geçmişte Suat Salgın arkadaşımız ile Hasan Eşbeoğlu karşılıklı olarak tekel bayi ve sayısal(Suat Salgın sayısal işi yapmadı) işletmeciliği yaptılar. Suat arkadaşımız Ayvalıkımızın cesur gazetecilerinden emeği ile ayakta durmaya çalışan bir kardeşimizdir. Yaşamı bir mücadele ve direnme azmidir. Her iki dükkan günümüzde telefon satış ve tamir yeri olarak hizmet veriyor.
*Halin üst katına çıkan merdivenlerin yanında rahmetli Nihat Soykan’ın tuhafiye dükkanı vardı. Ölümünden sonra oğlu Hasan Soykan “Manolya Tuhafiye” adı altında 25 yıl hizmet verdi. Şu anda “İstanbul Saatçısı” olarak hizmet veriyor.
*Onun yanında Çakmakçı oyuncakçı Niyazi Özcan ‘ın dükkanı vardı. Sonra orası Aydoğdu kardeşlerin zücaciye( Apo’nun) dükkanı olarak hizmet verdi. Daha sonra da bugün Çağrı beyin işlettiği tost ve mini cafesi var.
Onun yanında mal sahibi İsmail Katrinli’ye ait bugünkü “Flo” mağazasının bulunduğu yerde bizim çocukluğumuzda üç tane dükkan vardı. En başta İsmail Katrinli’nin Spor Toto teslim etme dükkanı onun yanında Sezai Uçaker’e ait tuhafiye dükkanı ve en köşede de Ethem Öztolan’a ait eczane vardı. Yıllarca burada hizmet yaptılar. İsmail Katrinli’nin çocukları bu dükkanları birleştirip rahmetli Nuh Katerinli ve Şerif iki kardeş ilk kez Ayvalık’ta Adidas mağazasını açtılar. 25 yıl sonra şu anda orada “Flo” ayakkabı mağazası” hizmet veriyor. İşletmeci Banu hanımdır.
Ayvalık anlatılmaz, yaşanır…
Ayvalık’ı bir içim su lezzetinde kirletmeden yaşayarak hizmet edenlere çarşı esnafımıza sağlıklar, hayırlı işler diliyorum, vefat edenlere de rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun…
Anlatan çarşının güleç yüzü, efendisi ve Ayvalık’ın sevilen sayılan yüzü, esnafı can dostum Refik Sal’dır…
Sevgi ve saygılarımızla…