Louise L. Hay, dünyaca ünlü yazar ve kişisel gelişim uzmanıdır. Hayatını, insanlara mutluluğu öğretmeye adamış isimlerin başında gelir. Yaklaşık elli yıl önce oluşturduğu ‘’Heal Your Life’’ öğretisini, Türkiye de dâhil olmak üzere dünyanın her köşesine, binlerce kişiye ulaştırdı. Ve insanlara mutluluğun yollarını öğretti.
Kendisi, ‘’Öz sevgi, iyileşmenin özüdür.’’ düşüncesini benimsemiştir. ‘’Düşünce Gücüyle Tedavi‘’ adlı kitabı aracılığıyla mağduriyet duygusu ile kendi hayatının sorumluluğunu almaktan kaçan ve kendini kurban rolüne sokan kişilere rehberlik ediyor.
Öğretinin özü şu; birey, kendini koşulsuz severek zihni özgürleşir. Fiziksel olarak da sağlıklı olmanın anahtarını elinde bulundurur.
Hay’in en çok üzerinde durduğu konu ise, insanın zihnini kendisini sevme üzerine eğitmesidir. Yargılamadan, küçümsemeden sevgiyi kendine yöneltmek…
‘’Odağınızı neye çevirirseniz, onu büyütürsünüz.’’
Bu düşünceyi benimseyen Hay’e göre, istenilen şeye ulaşmanın yolu sahip olduklarımız adına şükretmektir.
Ne düşündüğümüzün farkında mıyız?
Kendimizi düşündüklerimizin farkında olmak için eğitiyor muyuz?
Hangi düşüncemin hayatımı kurtarmasını isterim?
Düşünmemizin farkına varmaya en küçük adımlarla başlarsak, hayatımızda değişiklikler yapma yoluna da girebiliriz.
Hoşnutluk, mutluluk ve huzur gibi duyguları çok daha fazla deneyimlemek isteriz değil mi?
Bir matruşka bebeği gibi iç içe geçmiş koshalar, bireyin bu duyguları deneyimlemesine yardımcı olur. Peki, kosha ne anlama geliyor, önce buna değinelim. Bakalım, bizleri hangi farklı düşünce bekliyor?
Kökeni Antik Vedik metinlerden alan Upanişa’a dayanan panchakosha’lar; insanın, fizik, zihin ve ruh bedenini sarmamalayan beş katmanın tamamıdır. Her bir katman ise koshadır. Her bir kosha, kendi içinde ayrı bir keşiftir. Ve birbirine bağlıdır.
En dıştan merkeze doğru hareket eden panchkosha türleri şunlardır; annamaya kosha, panamaya kosha, manomaya kosha, vijinamaya kosha ve anandamaya kosha.
Mükemmellik, mümkün mü?
Belki de mümkündür. En azından mükemmeliğe yaklaşabiliriz. Bize bunun gerçek olabileceğini bize anlatan bir diğer öğreti ise, ‘’mindfulness’’…
Mindfulness; zihnin tuzaklara düştüğünü, beklentilere tutunulduğunu, varsayımların bırakılmadığını ve insanların kendilerini yargıladığını farkına vardırır.
İnsan kendini yargılamadan kendisini geliştirebilir. Hayatı mükemmel yaşamak, elinden gelinenin en iyisini yapmaktır. Bu düşünceler doğrultusunda, mindfulnees öğretisi mükemmel olmayanı kucaklar. İç sesimizi yargılamadan, ona şefkat ile yanaşarak onu değiştirmeye çalışmadan olduğu gibi kabul edilebilir.
Mindfulness Temelli Stres Azaltma programının kurucusu, Jon Kabat-Zinn’dir. Zinn’in ‘’Full Catastrophe Living’’ adlı kitabında yer verdiği öğretisi şudur; ‘’ Kolaylık, hayatın tüm zorluklarının ortasında rahatlık bulmak demektir.’’
Daha bilinçli, duyarlı, duygusal, dengeli şefkatli ya da başka bir halde olmak için çabalamak gerekir. Bütün bunlar için mükemmel olmak gerekmez. İç yargıcın sesi duyulduğunda ya da hayatın kontrolünü ele aldığı fark edildiği anda, bunu bir fırsat olarak görüp çevirmek de mümkün.
Böylelikle artım iç ses, insanı mükemmel olmaya zorlayamaz. Mükemmel olmayan, elinden gelenin en iyisini yapan benliği artık kabullenmiştir.
Heal Your Life, Panchakosha ve Mindfulness öğretisi, hayata farklı bakış açısı getiren üç farklı öğreti. Her birinin felsefesi ve uygulama yöntemleri oldukça farklı. Zaman içerisinde bir yaşam felsefesine de dönüşen bu öğretiler, her geçen gün dünya üzerinde ilgi görmeye devam ediyor. Birçok kişi bu öğretiler ile tanışıyor. Daha sonra da öğretici olarak bambaşka insanların hayatlarına dokunuyor.
Farklılıkların hayatımızı çok daha mutlu kılması umudu ile kısaca bu öğretilerden bahsetmek, yaşamı ve mutluluğu siz sevgili okurlarım ile paylaşmak istedim. Varlığımızın belki de en güvenilir parçası olan, çıkar gözetmeden yol alan kalbimizin çağrısı ile yürüdüğümüz bir yolda karşılaşmak üzere şimdilik hoşça kalın.
Kaynak:
Neslihan Akyürek
Dr. Neslihan İskit
Raquel Habib ( Mindfulness Temelli Değişim ve Dönüşüm Koçu, Mindfulness Eğitmeni)