featured
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. YARIN ÇOK GEÇ OLMADAN

YARIN ÇOK GEÇ OLMADAN

Balıkesir Tabip Odası bugün yaptığı yazılı bir açıklama ile sağlık çalışanlarının maske, tulum vb. gibi ekipman eksikliğine dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının angaryalardan uzak tutulması ve tanı testlerinin yapılmasını, ilde oluşturulan koordinasyon kurullarında meslek örgütlerinin yer almasını isteyen Tabip Odası, gelişmelerden basının dolayısıyla halkın zamanında ve doğru bilgilendirilmesini istedi.   

Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından 12.03.2020 tarihinde pandemi olarak ilan edilen COVİD-19 ile mücadelede kritik bir aşamada bulunmaktayız. Her tür zorluğa ve ekipman eksikliğine karşın büyük bir fedakârlıkla salgına karşı mücadeleyi ön saflarda yürüten sağlık çalışanlarının sağlığının korunması öncelikli olmalıdır. Bu koşul salgınla mücadeledeki başarının en önemli şartlarından birisidir. Sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman eksikliği vardır, çalışanlar koruyucu maske ve tulum gibi ihtiyaçları kendi olanaklarıyla karşılamaya çalışmaktadırlar, bu eksiklik hızla ve daha fazla gecikmeden giderilmelidir.

Akşam destek alkışları hekimler ve sağlık çalışanlarının morallerini yükseltiyor, güç veriyor. Ancak bu zorlu mücadelede özellikle Sağlık Bakanlığı ve hükümetten alkış dışında beklentilerimiz var. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, ‘sağlık çalışanlarının korunması yöneticilerin sorumluluğunda’ olduğunu belirtmektedir. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu Rehberi’nde de belirtildiği gibi COVID-19 bulaşını engellemek amacıyla kullanılan uygun koruyucu ekipman, kamu ve özel tüm birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında sürekli ve eksiksiz olarak temin edilmelidir. Bu kapsamda sağlık çalışanlarının yeterli ekipman sağlanmadan çalışmaya zorlanmayacağı tüm önlemler alınmalıdır.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI ANGARYALARDAN UZAK TUTULMALI”

Pandemi süresince sağlık çalışanlarına yüklenen angaryalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Merkezi hasta randevu sistemi (MHRS) iptal edilerek,  hastaneye başvurular azaltılmaya çalışılmalı, ilçe sağlık hizmetlerinde uygulanan geçici görevler sonlandırılmalıdır. Birçok kamu kurumu ve özel işletme çalışma saatlerini azaltmışken,  aile sağlığı merkezi çalışanlarına yaptırılan esnek mesai kaldırılmalıdır. Sağlık çalışanlarının nöbet ertesi izinleri ve dinlenme saatleri gözetilmeli, aşırı yorgunluk nedeniyle vücut direncinin düşeceği, hastalığa daha kolay yakalanacakları ve daha ağır seyredeceği olasılığı unutulmamalıdır.

COVID-19 bulaşı ile ilgili sağlık çalışanlarına özel bir sürveyans ve bildirim sistemi kurulmalıdır.

“TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TANI TESTİ YAPILMALI”

İlimize ulaşan hızlı tarama testleri ile COVID-19 bulaşından kuşkulanılan tüm sağlık çalışanlarına ivedilikle tanı testi uygulanmalı ve bu çalışanlar yakından izlenmeye başlanmalıdır. COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının izlem, tedavi ve çalışma düzenleri ile ilgili algoritmalar hazırlanmalıdır. Hastalık tanısı alan sağlık çalışanlarının çalıştırılmaması ve bir an önce uygun yöntemlerle tedavi edilebilmeleri için gerekli planlamalar yapılmalıdır. Sağlık çalışanlarının enfeksiyonları meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

Pandemi sürecinin uzayabileceği düşünülerek özellikle triaj, COVID-19 poliklinikleri, servisleri ve yoğun bakımlarında çalışanlar başta olmak üzere olası teması olan sağlık çalışanlarının yakınlarına bulaşı engellemek üzere mesai dışında evlerine gitmeden kalabilecekleri ve dinlenebilecekleri yerlerin planlaması yapılmalıdır.

Salgının hüküm sürdüğü bu dönemde personel gereksinimi göz önünde bulundurularak öncelikle güvenlik soruşturması uygulamasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen göreve başlatılmayan genç hekimler ile haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, beraat eden ve haklarında dava açılmayıp kamudan ihraç edilen sağlık çalışanları ivedilikle göreve başlatılmalıdır.

Özellikle işçilerin yoğunlukla çalıştıkları ortak alanlarda (yemekhane vb.) gerekli izolasyon önlemlerine mutlaka uyulmalı, gerektiğinde ücretli izin verilerek evden çıkmamaları sağlanmalıdır.

Test sayıları mutlaka günlük 20-25 binleri bulacak şekilde artırılmalıdır.

Bunun yanı sıra, salgın nedeniyle Hükümet tarafından açıklanan 100 milyar TL’lik paketin önemli bölümünün halk sağlığı uygulamaları için kullanılması gerekmektedir.

Kararlılıkla mücadele veren ve cepheye sürülen hekimler cephanesiz yani donanımsız bırakılmamalıdır. Salgın döneminde dahi hüküm süren Sağlıkta Şiddet Yasası ivedilikle çıkarılmalıdır.

Sağlık idaresi tarafından şeffaf olarak günlük veriler, coğrafi özellikler de göz önünde bulundurularak açıklanmalıdır. Hastalık tanısı alan kişiler kayıtlı bulunduğu Aile Sağlığı Merkezlerine bildirilmelidir.

“KURULARDA YER ALMALIYIZ”

İl düzeyinde yürütülen mücadelede oluşturulan koordinasyon kurullarında meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerin yer alması mutlaka sağlanmalıdır. Türk Tabipler Birliği ve Tabip Odaları sürece dahil edilmelidir. Yerel ve ulusal basın kuruluşları zamanında ve doğru bilgilendirilmelidir.

Bu krizden ancak toplumsal dayanışmayı yükselterek en az hasarla çıkabiliriz. Ülkemiz yöneticilerini yarın çok geç olmadan yukarıda sıraladığımız önlemleri hayata geçirmek için somut adımlar atmaya davet ediyoruz” (balikesir24saat.com)

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
YARIN ÇOK GEÇ OLMADAN
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!