BALIKESİR’İN Sındırgı ilçesi el dokuması Yağcıbedir Halılarıyla biliniyor. Her hafta cumartesi günleri Sındırgı Belediyesi’nin önündeki meydanlıkta kurulan Yağcıbedir Halı Pazarı’nda üreticiyle tüketici buluşuyor. Tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği pazarda evde eşinin dokuduğu halıları pazarlayan Ramazan Karakuş Yağcıbedir Halılarını tanıtırken;” Yağcıbedir Halılarıyla üç bin yıllık tarih yaşatılıyor” dedi.
Emekli din görevlisi ve ‘Halıcı Ramazan Hoca’ olarak da anılan Ramazan Karakuş Yağcıbedir halıları hakkında bilgi verirken;” Yağcıbedir Halısı üçbin yıllık geçmişe dayanıyor.Yüzde yüz koyun yünü, kök boyasının kullanıldığı el dokuması halılar geleneksel motifleriyle bilinir. Yağcıbedir Sındırgı ilçemize ait önemli kültüre sahip halı türüdür.Has Yağcıbedir halıları santimetrekareye 30-35 ilmik atılarak dokunur.Bizde makina halısı olmaz. Yağcıbedir halılarında; al, ak, gök ve kahverengi olarak nitelediğimiz dört ana boya hakimdir.’Gördes’ ve ‘Türk Düğümü’ dediğimiz özel tekniği vardır. Yüzde yüz yün, yüzde yüz kökboyası kullanılırken, üçbin yıllık desenlerimiz korunmuştur. Halılarımız üç bin yıl önce nasıl dokunmuşsa bugünde aynı özelliği korumaktadır. Amerikada bir Yağcıbedir Halısı bile görseniz desenler aynıdır. Farklı desenlere sahipse Yağcıbedir halısı değildir.Hiç bir özelliği de yoktur!Kültürel anlamda söylüyorum.Evlerde kullanılabilinir, ama Yağcıbedir halısı diyemeyiz” şeklinde konuştu.
SINDIRGI’YA HALI ALMAYA GELENLER DERSİNİ ÇALIŞIP GEMELİ
Yağcıbedir halısı kullanmak isteyen ve Sındırgı’ya pazara gelenlere tavsiyelerde de bulunan Ramazan Karakuş;”Emekli olduktan sonra evde halı dokuyan eşime destek olurken kültürümüzün de tanıtılmasına katkı sağlamaya çalışıyorum.Dünyanın neresine giderseniz gidin, nerede bir Yağcıbedir halısı görseniz mutlaka Sındırgı’dan, Sındırgılıların tezgahından çıkmıştır. Halı almak için Sındırgı’ya gelenler derslerine çalışıp gelmeliler” dedi.
‘YAĞCIBEDİR ALANLAR PARANIN ÜSTÜNE OTURUYOR’
Sındırgı Halı Pazarı’nda üretikleri Yağcıbedir halılarını satan, Sındırgı Işıklar Köyü’nden Hüseyin Coşgun, 30 senedir halı dokuduklarını ve pazarladıklarını dile getirirken şunları söyledi:
“Pazarda gördüğünüz Yağcıbedir halılarının bazılarını alıyor, bazılarını ise kendimiz üretiyoruz. Gönüllü olarak kültürümüzün tanıtımını yapıyoruz. Bizde bu hastalık haline geldi. Pazara çıkmadan,halılara temas etmeden duramıyorum. Halılarımızın hepsi el emeği göz nuru taşır.Hepsi bir birinden kalitelidir. Fiyatlara, halıların ebatlarına aldanmamak lazım. Yağcıbedir halılarındaki yün ipler ne kadar ince olursa kalite o kadarda artar.Bizde makina halısı bulunmaz, halıların hepsi el dokumasıdır. Yağcıbedir halısı alanlar paranın üstüne oturur.Evinizde bir Yağcıbedir halısı varsa mutlaka korumalısınız.Yüzyıllar geçse bile kalitesini korur.” İbrahim ERGÜL / SINDIRGI (balikesir24saat.com)