İki buçuk yıl kadar valilik görevi var Balıkesir’de Utku Acun’un. Lise hayatını Balıkesir’de geçirmiş olması, okul arkadaşlarıyla yıllar sonra karşılaşması onu Balıkesir halkıyla daha çok bütünleştirmiştir.
Özgeçmişi başarılarla dolu şair, ülkemizin çağdaş uygarlığı yakalaması ve mutlu bir toplumun oluşması konusundaki ülkülerini, gündelik dili kullanarak yansıtmış şiirlerinde
143 sayfalık 1999 yılında Kütahya’da Ekspres matbaasında basılmış şiir kitabında bulunan şiirlerin büyük bir kısmı; vatan sevgisini, insana hizmet etmeyi ve dürüst insan olmayı çağrıştıran imgelerle örülmüş.
……
“Çağdaşlığa ulaşmak,
Ortak hedefimiz.
Böyle toplum olabiliriz,
Kararlıysak hepimiz.”
Acun, başka bir şiirinde memleket meselelerine kayıtsız kalan, yetkilerini kullanmayan, bencil ve çevreye duyarsız kalan insanlara bir kamu görevlisi sorumluluğunda sesleniyor.
Dizelerinde ülkemizin kalkınmasını engelleyen sorunları, nedenlere bağlayarak okuyucuda geniş bir çağrışım atmosferi yaratıyor. Şiirin sese dayalı bütünlüğü anlamı kuvvetlendiriyor, okumayı kolaylaştırıyor.
Doğaya kıyılmasına,
Halkın aldırmazlığına,
Güçlülerin rahatlığına,
Devlet çarkının hantallığına,
Kişisel ya da küçük çıkarlar uğruna,
Ulusun geleceğinin harcanmasına,
Yasaların -uygulamadaki- yavaşlığına,
Ve adaletin adaletsiz uygulamalarına,
Dayanamıyorum.
Kullandığı kelimeleri, işlediği temaları kültür adamı kimliğini de yansıtıyor. Şiirlerini alışılmış söz gruplarından arındıran şair, bezeksiz, maskesiz ifadelerle kendi üslubunu bize hissettiriyor.
“ …..
Bir doğa düşünüyorum,
Renkler tümden değişik.
Bir gök düşlüyorum.
Mesela yemyeşil.”
Acun, “Teselli “şiirinde kabule dayalı bir kaderciliği, anılar topluluğuyla bütünleştiriyor. Şiirde bir süreç içinde gerçekleşen insan hayatının değişimleri ölüm kaygısıyla veriliyor.
“Anlaşılmaz bir hızla akıyor günler.
Her gündüzün ardından karanlık bir akşam.
Ötesi bilinmeyen acı bir gerçek, ölüm.
Anılarda umutsuz bir teselli gibi zaman. “
Şair, kitabının ön sözünde her ne kadar kendisini şair değil de “şiir sever “kabul etse de şekil ve içerik bakımından şiirleri edebî bir değer taşıyor.
Cumhuriyetin 75. Yıldönümünde beyitler halinde yazdığı “75 Yıl Marşı “ şiiri Türk şiir sanatı bakımından Türk dilinin bütün imkanlarının kullanıldığı bir eserdir.
“Atatürk’ün izinde yıllarca damga vurduk
Anadolu köprüsünde dünya devleti kurduk.”
Yerel kültür adamları ve yerel araştırmacılar, illerinde yetişen şairlere kitaplarında yer veriyorlar. Böylece birçok değerli şairin şiirleri okul kitaplarında yer alıyor, okuyucularıyla buluşuyor.
Kimi şairlerin biyografilerindeki eksiklikler, araştırmacıların sanatçıları sahiplenmesini ve eserlerinin geniş kitleler ulaştırılmasını engelliyor. Şair, Bolu doğumlu olmasın rağmen Bolulu şairleri anlatan kitaplarda ismi geçmiyor.
Acun, şiirlerinin anlaşılır olması içeriğinin seçkin bir görüş açısıyla işlenmesi nedeniyle şiirleri üzerinde çalışılması ve şiirlerinin yaygınlaştırılması gereken bir şair.
Acun’u köşe yazısıyla anlatmak mümkün değildir. Tahlil edilmesi uzun bir çalışmayı gerektirecek mükemmel şiirleri var.
Bürokratik hayattaki başarıları, birikimleri açısından da öğrenci kitlesi tarafından şairin tanınması çocukların sanat gelişimlerini ve şiiri sevmelerini etkiler.
Çalışmalarıyla Balıkesir’de ve görev yaptığı yerlerde çok önemli hizmetleri olan Sayın Valimize sağlık ve esenlik dolu yıllar dilerim. 03.02.2021
Alparslan Ayral’ın tüm yazıları için tıklayın…
https://balikesir24saat.com/author/alparslan-ayral