BASİAD’ın genç ve nitelikli göç sorunu üzerine yaptığı araştırma; Balıkesir’in ortalama 40,6 yaş ile Kastamonu ile birlikte ülkenin en yaşlı nüfusa sahip ili olduğunu ortaya koydu. Aynı araştırmada Savaştepe, Manyas, Sındırgı, Kepsut, İvrindi, Dursunbey, Bigadiç, Balya, Susurluk’un en fazla göç veren ilçeler olduğu belirtildi.
Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD); başta nitelikli iş gücü ve nüfusun yaşlanma sorunu üzerine yaptığı araştırma Balıkesir’in demografik yapısı üzerinde ele alınması ve giderilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekliliğini ortaya çıkaran çeşitli sorunları ortaya koydu.
TÜRKİYE’DE YAŞ ORTALAMASI 32,7
Raporda yer alan değerlendirmelere göre: 2020 yılında Türkiye’nin yaş ortalaması 32.7 yaş olarak gerçekleşirken, Balıkesir 40.6 yaş ortalaması ile Kastamonu ile birlikte Türkiye’nin en yaşlı nüfusa sahip ili oldu.
BASİAD Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Ümit Baysal’ın açıkladığı rapora göre, 2013 yılında 37.7 olan Balıkesir’ın yaş ortalaması giderek yükseliyor, nitelikli ve genç nüfus göçü veriyor başta sanayi ve tarım olmak üzere değişik meslek gruplarında yaşlı çalışan nüfus portresi ile karşı karşıya kalıyor.
Raporda şu görüşlere yer verildi:
“Demografik pencereden Balıkesir önlem alınmasını gerektiren sinyaller vermektedir. 103 bin 888 tek kişilik hane halkı yapısı ile benzer nüfuslara göre çok yüksek yapıdadır. 2,7 hane halkı büyüklüğü ile ileriye yönelik nüfus yaşlanması ve azalmasına işaret etmektedir. Yüzde 23.3 yaşlı bağımlılık oranı ile yine ülkenin ön sıralarında yer almakta ve giderek büyüme eğilimindeki yaşlı bakım ihtiyacına ve bu konuda özel çalışma yapılma ihtiyacına işaret etmektedir.
GÖÇ VEREN İLÇELER
Savaştepe’nin yüzde 27.4 ile ilk sırada yer aldığı yıllık nüfus azalma hızını, Manyas, Sındırgı, Kepsut, İvrindi, Dursunbey, Bigadiç, Balya, Susurluk ilçeleri takip etmektedir. Bu ilçelerin nüfus göçünü durduracak ve nüfus azalmasını durduracak istihdam ve tespit edilecek ihtiyaçların giderilmesine yönelik yatırım ve projelere ihtiyacı bulunmaktadır.
İlçelerdeki nüfus artışının yazlık evlerin yoğunlaştığı ilçelerde gerçekleşmesinin de Balıkesir’in nüfus yaşlılık ortalamasının yükselişine giderek artan oranda katkı verdiği görülmektedir.”
“GÖÇÜ TERSİNE ÇEVİRECEK GİRİŞİMLER YAPILMALI”
BASİAD’ın yaptığı araştırmada öncelikle Balıkesir’in kalkınması ve katma değer artışını gerçekleştirebilmesi adına nitelikli ve genç nüfusun göçünü tersine çevirecek girişimlerin yapılması ve bu konuda ilde acilen top yekun bir seferberlik ilan edilmesi gerektiği kaydedildi.
“TARIMSAL ÜRETİM YAPACAK NÜFUS BULAMAYABİLİRİZ”
Araştırmada tarım sektöründe yaşanan nüfus yaşlanmasının çok daha kritik noktaya ulaştığı ve yakın gelecekte Balıkesir tarlalarında tarımsal üretim yapabilecek nüfus bulmakta güçlük yaşanacağı belirtiirken, kırsal yaşam alanlarının sürdürülebilirliğine ve gelir kaynaklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. (balikesir24saat.com)