Tıp Bayramının 103’ncü yılında İstanbul’un işgali sırasında İngilizlere karşı direnişi örgütleyen ve Tıbbiyelilerin temsilcisi olarak katıldığı Sivas Kongresi’nde yaptığı manda karşıtı konuşma ile tanınan Tıbbiyeli Hikmet doğduğu yer olan Savaştepe’de anıldı.
Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve hekimler, 2017’de yaptırılan Savaştepe’deki Tıbbiyeli Hikmet Anıtı’nda anma programı düzenledi.
1919’un 14 Martı’nda Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet ve arkadaşlarının Istanbul’un işgaline karşı İngilizlerin karargah olarak kullandıkları Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de direnişi örgütlediğini ve işgale karşı gösteri yaptığını anımsatan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, “Tıbbiyelilerin İngiliz işgaline karşı yaptığı ilk antiemperyalist karşı çıkışı Cumhuriyet kurulduktan sonra Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 14 Mart sadece bayram değil aynı zamanda direniş ve mücadele günü olarak tüm ülkemizde hekimler tarafından kutlanmaktadır. Bu vesileyle Tıbbiyeli Hikmet’i rahmetle anıyor, tüm meslektaşlarımızın tıp bayramını tekrar kutluyoruz” dedi.
Etkinliğe Savaştepe Belediye Başkanı Turhan Şimşek , İyi Parti ilçe örgütü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
1901’de Savaştepe ilçesinde doğan Tıbbiyeli Hikmet (Hikmet Boran), Tıbbiyelilerin temsilcisi olarak katıldığı Sivas Kongresi’nde yaptığı manda karşıtı konuşma ile de tanınır. Kurtuluş Savaşı’na katılan Boran, savaştan sonra genel cerrah olarak görev yaptı. 1945’de vefat eden Tıbbiyeli Hikmet, bir zamanların ünlü sunucusu Orhan Boran’ın da babasıdır. (balikesir24saat.com)
Gazete yazılarım engellenmeden önce, iki kez, zamanın Balıkesir Belediye Başkanlıklarına, \” TIPBBİYELİ HİKMET\′in Balıkesir\′e veya Savaştepe\′ye heykelinin dikilmesi teklifinde bulunmuştum. İlgililerden ses çıkmadı. Birincisinde, Tıpbiye\′li Hikmet\′in oğlu, ünlü \”ORHAN BORAN \” HAYATTAYDI. İstanbul\′a gidip, babasının heykelinin dikilmesi için davette bulunabileceğimi de hatırlatmıştım. İlgililerden hiç bir ses çıkmadı. Öylece kaldı. Kusur kime aittir, karar verin. Değerlerimize sahip çıkılmaması, çok önemli eksikliğimizdir. Kimilerinin, duyguları, ne yazık ki kilitlenmiş. İşte, insanlardan talepte bulunacağıma, yapılanları inkâr etmeyen börtü böceğe, bitkilere, ağaçları muhatap alarak, Şehrimize onbeşbinin üzerinde fidan diktim, diktirdim, dekilmesini sağladım. Köy ve kimi kazalar dahil. Onlar yapılanları inkar etkezler. Politika gazetesi arşivleri ile Orman Bakanlığı, Balıkesir ağaçlandırmaı baş mühendisi Ali Bey tanıktır. Üçbeş fidan dilekler çödüllendirilir. \”Bizden \” olmayanların ne önemi vardır ki…