featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. TEST ÇÖZÜMÜNDE HATA ANALİZİ VE GELİŞTİRME

TEST ÇÖZÜMÜNDE HATA ANALİZİ VE GELİŞTİRME

Sınav hazırlığının yoğunluk kazandığı bugünlerde öğrencilerin programlarında çok sayıda test sorusu yer almakta.

Test sorusu çözmenin sınav yolculuğunda yararlı olabilmesi için iyi bir hata analizinin yapılması bilinen bir gerçektir. Öğrenciler ile sık sık bir arada olup bu konu üzerine sohbet ettiğimizde genel olarak testleri çözdüklerini,  doğru yanlış kontrolü yaptıklarını ama sonrasında test çözmeye devam ettiklerini belirtiyorlar.

Test envanterinin öğretici bir özellik taşıması için iyi analiz yapılıp, planlama eksiklerin giderilmesi için tasarlanmalıdır.

Hata analizi yaparken;

– İlk aşama doğru- yanlış kontrolü.

– İkinci aşama yanlış cevapların incelenmesi.

Yanlış cevapların hangi cevaplar olduğu veya soru türlerinde daha fazla hatanın belirlenmesi için ayrıntılı bir şekilde incelenir.

– Yanlış cevapların nedenlerinin belirlenmesi: yanlış cevapların altında yatan temel nedenleri belirlemek için yapılan bir aşamadır. Bu aslında bireyin kendine verdiği bir geri bildirimdir.

Bireyin bu geri bildirimi oluştururken arkadaşlarının, öğretmenlerinin, ebeveynlerinin etkisinde kaldığı yadsınamaz. Etki altında yapmaktansa gerçek nedenleri ortaya koymak daha yararlı olacaktır. Bu noktada en çok kullanılan ifade “dikkatsizlik” oysa incelediğimiz birçok dikkatsizlik sorusunun okuma hatası, mantık hatası, bilgi eksikliği, genelleme yapamama gibi farklı sebepleri olduğu gözlemlenmiştir.

-Soruların ve değerlendirme kriterlerinin gözden geçirilmesi: Yanlışları analiz ederken, her zaman hata çözenden kaynaklı olmamaktadır  bazen çözülen materyalinde de hatalı olması mümkündür. Bazen kullandığımız materyaller de zor olabilmek için hatalı olabilir.

Hata analizi yapılırken sınıflandırma yapmak yararlı olacaktır. Örneğin hatalarımız daha çok hangi konularda; Türkçe dersi için örnek verirsek dilbilgisi, anlam bilgisi, yazım noktalama, görsel okuma soruları, edebi metinler…

Zorluk derecelerine göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma LGS grubu için, kazanım soruları, yeni nesil sorularına geçiş tarzı sorular ve yeni nesil sorular, YKS grubu için ise TYT ve AYT soruları olarak ayrılabilir.

Cevap türüne göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma ise yorum gerektiren cevaplar, bilgi gerektiren cevaplar olarak sınıflandırılabileceği gibi, özelden genele yorumlanacak, genelden özele yorumlanacak, aynı alanda farklı bilgilerin kullanılarak çözülecek veya disiplinler arası bilgilerle çözülecek sorular olarak sınıflandırılabilir.

İşlem veya süreç hataları olarak sınıflandırılabilir.

Mantıksal hatalar olarak sınıflandırılabilir. Son zamanlarda sık rastladığımız hata grubu. Eğitim verdiğimiz ve sınava hazırlanan grup dijital dünyada,  ama bu dijital dünya çocuklarına eğitim veren biz eğitimciler daha geleneksel formattayız. Sorularda mantıksal çıkarımlarda bulunmaları gerekirse, ya da gerçek hayatla bağ kurması beklenirse zorlandıklarını ve hataya düştüklerini görmekteyiz.

Dikkat hatası olarak sınıflandırılabilir. Birçok hatanın  bu alanda değerlendirildiğini görüyoruz. Oysa dikkat ilk olarak fizyolojik olarak sağlanır. Test çözülen ortamdan kaynaklı olabilir. İkinci olarak nörolojik olarak odaklanmak gerekiyor.

Sınav hazırlığı yapan bir birey iyi bir analiz yapmıyor ise çalışması yüzde 40 eksik demektir. Bu değer iyi çalışan ve dersi derste anlayan bir öğrenci için geçerlidir.

Test çözme sürecini nasıl geliştirebiliriz?

Bu soruya verilebilecek en iyi cevap ise önce iyi bir analiz yapmalısınız. Burada bir metafor ile anlatmak gerekirse sürekli rahatsızsınız ağrı kesici alıp kısa vadeli çözümler üretiyorsunuz. Nihayetinde günün birinde ağrı kesiciler yetmez olacak ve doktora gideceksiniz. Tam bu noktada doktorun koyduğu doğru bir teşhis tedavinizin başlangıcı olacak, yanlış teşhis yeni hastalıklarınızın ve yeni sorunlarınızın başlangıcı olacaktır.

Sizin de yaptığınız doğru bir analiz,  başarı ivmenizin yukarı doğru hareketinin başlangıcı olacaktır.

Bundan dolayı doğru bir analizden sonra bu durumu nasıl düzelteceğinizi planlamanız gerekir. Bu noktada birey tek başına yol katetemiyorsa öğretmenlerinden, aileden, arkadaşlarından ya da özel bir alan uzmanından destek alınması yararlı olacaktır.

Burada yapılan her yanlış analizi kendi içinde nasıl çözüleceğinin cevabını vermektedir.

 

Müzik önerisi: https://youtu.be/w_TaNm6lccQ?list=RDGMEM8h-ASY4B42jYeBhBnqb3-wVM91sFlP6aa5Q

 

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
TEST ÇÖZÜMÜNDE HATA ANALİZİ VE GELİŞTİRME
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 8 Ekim 2023, 14:19

    Eline emeğine sağlık okuyorum öğreniyorum bilgilerimi tazeliyorum 🙏👍👍💐💐💐❤️🥰

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!