Üniversite adayı öğrenciler gitmek istedikleri üniversitelerin tercihlerini bugünden itibaren yapmaya başlayacak. 14 Ağustos’a kadar devam edecek tercih dönemiyle ilgili gençleri uyaran Özel Balıkesir Açı Fen ve Anadolu Lisesi Rehberlik Öğretmeni Barış Gezgin, “Tercih süreci sınava hazırlanmak kadar önemli bir mesele. Üniversite adayları konu hakkında tam fikir sahibi olmadan asla tercih yapmamalı” dedi.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın ardından adayların tercih heyecanı bugün başlıyor. Özel Balıkesir Açı Fen ve Anadolu Lisesi Rehberlik Öğretmeni Barış Gezgin, 6-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak üniversite tercihleri ile ilgili adayların dikkat etmesi gereken konuları anlattı.
“TERCİH SÜRECİ ÇOK ÖNEMLİ”
Tercih sürecinin sınava hazırlanmak kadar önemli bir mesele olduğunu belirten Gezgin, adayların konu hakkında tam fikir sahibi olmadan asla tercih yapmamalarını istedi.
Gezgin, “ÖSYM’nin yayınlamış olduğu yerleştirme kılavuzu mutlaka okunmalı. Bunun yanında en önemli konu ise Adayların Başarı Sırası bilgisine göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirmedeki tercih eğilimleri çok değişmediği sürece sıralamalarda büyük değişiklikler olmuyor. Bu yüzden başarı sıralaması ile tercih yaparken öğrenci kendi sıralamasının önünden başlayıp yine kendi sıralamasının arkasına geçecek şekilde tercih yapmalıdır. Bunu somutlaştıracak olursak şayet bir adayın başarı sıralaması 30 bin ise, bu aday 13 bin ile 45 bin arasında bir liste oluşturması gerekmektedir. Böyle bir liste öğrencinin bir yere yerleşmesi için şansını arttırmış olacaktır” dedi.
“ÇOCUĞUMUZUN HAYATI BİZİM HAYATIMIZ DEĞİL”
Tercih sırasında ailelere de tavsiyede bulunan Rehberlik Öğretmeni Barış Gezgin, “Öncelikle aileler şunu kabul etmeli, çocuğumuzun hayatı bizim hayatımız değil. Kendimizin yapamadığı yaşayamadığı bir hayatı ona da diretmek ebeveyn olarak yapılabilecek en kötü durumdur. Üniversite ve meslek seçimlerinde çocuğumuzun ilgi istek ve yeteneklerini göz önünde bulundurmalıyız. Bu noktada ortak bir karar almak her zaman daha olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Bir mesleği herhangi bir şekilde çocuğumuza diretmek yerine onun isteklerini ifade etmesine fırsat vermeliyiz. Aynı şey öğrenci için de geçerli. Kimsenin ailesi çocuğunun ileride kötü bir hayat yaşamasını istemez. Bu nedenle ailemizin de fikirlerini belirtmesine fırsat verirsek orta bir yol bulmak çok daha kolay olacaktır ”diye konuştu.
“İYİ ARAŞTIRMA YAPMAK GEREKİYOR”
Adayların ilgi ve istekleri ile uyumlu tercihler yapabilmeleri için yükseköğretim programlarını ve mezunlarının nasıl işlerde çalıştığını araştırmaları gerektiğine dikkat çeken Gezgin, sözlerine şöyle devam etti: “Seçmeyi düşündükleri üniversite eğitimi ile sahip olacakları mesleklerinin gelecek 20 yıl içinde nasıl bir konumda olacağını da araştırmaları gerekmektedir. Benim sıralamam şu kadar geldi diyerek ziyan olmasın yazalım neresi tutarsa gideyim demek çok yanlıştır. Puanımız ziyan olabilir ancak hayatımız ziyan olmasın. Öğrencinin kendine uygun bir bölüm tercih etmesi bundan sonraki hayatında bu unvanla iş yapabilmesi açısından çok önemlidir.
Özellikle bir fakülteyi kazandığımızda o fakülteye gitmediğimizde bir sonraki yıl puanımızın düşeceğini asla unutmamalıyız. Farklı puan türlerinden tercih yapacak adaylar tercih listelerini, her alandan en çok istedikleri bölümlere göre oluşturulmalı. Üniversite seçerken ise o üniversitenin özellikle fiziki şartları ve eğitim imkanlarına bakmak yararlı olacaktır. Çift ana dal ve çift diploma gibi imkanlar her zaman değerlendirilmelidir. Ayrıca gösterilen teorik eğitimi ne kadar çok pratik olarak verebiliyorsa o kadar tercih edilme durumu olmalıdır. Yine şehir konusunda da barınma ve güvenlik imkanlarının olduğu yurt apart gibi tercihlerin öğrenciler için ideal olduğu yerler göz önünde bulundurulmalıdır.” Mahmut ACARÖZ (HABERCİ )