Velilerin en çok dertli olduğu, ama çocukların bir o kadar memnun olduğu teknoloji telefon…
Genel olarak okul hayatı ile birlikte ortaya çıkan sorunumuzdur akıllı telefon kullanımı,
Nasıl başlıyor?
Nerede yanlış yapıyoruz?
Çocuk eğitimi aslında bebeklikten başlayan bir süreç bundan dolayı telefon kullanımını sadece çocukluğa bağlamak hata olacaktır.
Çocuklarımızı yetiştirirken çoğu zaman işlerimizi yetiştirmek, bazen yorgunluğumuzu atmak, bazen kafamızı dinlemek adına çocuklarımız ile telefonu baş başa bıraktığımız zamanlar oldukça fazladır.
21’nci yüzyıl insanları olarak yoğun iş temposu içinde zaman dediğimiz mefhumu bulmak ya da yetirebilmek adına yapsak da bunu, aslında gelecekte çocuğumuz için ne büyük bir kayıp olduğunu ilerleyen zamanlarda yaşayacağız.
Tabi ki buraya kadar yazdıklarımız genel gözlemlerden ibaret;
Örneğin, şehir içi otobüslerde gördüğümüz sık tablolardan biri çocuğu susturmak için ekranda çizgi film açmak,
Restoranlar ya da kafeteryalarda da bu tabloyu sıkça görebiliriz.
Çocukların en çok ekrana terkedildiği dönem ise yemek yeme zamanıdır. (ileride beslenme bozukluğuna neden olabilecek bir durum olsa da)
Ekran olmadan, çizgi film olmadan yemek yemiyor ise sık sık dertlenilen bir durumdur.
Buraya kadar olan durum ilkokula başlamadan önceki yıllarda sıkça gördüğümüz durumlar olarak gözlemlerimizdir.
Peki, bunun çıktısı nedir?
Bireyin bilinçli iş yapma becerisinin kaybolmasıdır, yemek yer fakat acıktığı için mi? Ekran açıldığı için mi? Hani çocuk eğitiminde en önemli bölüm 0-6 yaş arası kazanılan beceriler ve farkındalıklardı. İşte biz bu dönemi ekrana terk eder isek çocuklarımızda bilinçli bir birey olma özelliği kazandırmayı kaçırmış olmaz mıyız?
Bu söylemlerin ardından bazen şu sözleri duyuyoruz, başka türlü asla yemiyor, asla durmuyor, çok ağlıyor. Bebek doğduğu an ekran ile tanışır ise tabi ki onu sürekli istemesi çok normaldir. Ekran ile kendi kendine tanışmıyor, tanıştıran bizleriz ya da bizler sürekli ekrandayız.
Çünkü çocuklarımızı uzak tutmaya çalıştığımız ekran aslında bizim kurtarıcımız gibidir.
İlkokuldan itibaren okul ve okul ile birlikte başlayan ödev sorumluğu bitmez bilmeyen bir işkence nöbeti haline gelecektir. Ebeveynler evde yaptıramıyoruz, ödevler bitmiyor, sürekli telefona bakmak istiyor cümlelerini artık sıkça kurmaya başlayacaklardır.
İlkokul sıralarında da biraz ödev biraz ekran ile bu durum çözülmeye çalışılmaktadır. Örneğin ödevlerini yap sonra telefonunu alabilirsin hepimizin kurduğu cümlelerdendir.
Böyle bir durumda ödev zorunluluk, ekran ödüldür. Ödül her zaman cazip olandır. Çocuk ödevi çoğu zaman sadece ekrana ulaşmak için yapacaktır. Öğrenme ise çok atıl durumdadır. Ödevler öğrenme bilinci ile ya da anlama bilinci ile değil tamamen görev, ekrana ulaşmak için geçilmesi gereken bir köprüdür.
Asıl sıkıntının büyüklüğü ise ortaokul yıllarında en fazla da 7. ve 8. sınıflarda yaşanmaktadır. Süreçte aşılması gereken bir sınav, fakat bu sınavı aşmak için yeterince hazır olmayan beceriler ile birlikte ergenliğinde hayatına girdiği bir döneme gelir birey…
Bu sürece kadar ödev yapma bilinci oluşmamış, alt sınıflarda ki bilgiler yeterince kazanılmamış, ekran bağımlılık haline gelmiş, okuma becerisi gelişmemiş, okuduğunu anlamıyor, temel işlem becerilerine sahip değil ise gireceği sınav korku dolu bir kâbus haline gelebiliyor. Bu süreç sadece çocuk için değil artık aile için de çocuğumun geleceği kaygısı yaşanmaya başlayan bir süreç haline geliyor.
Örneğin Balıkesir de yaşayan bir çocuk ortaokul son sınıfa gelmiş;
İzmir Balıkesir’in hangi yönünde yer alıyor?
İzmir ile Balıkesir komşu iller midir?
Balıkesir’den İzmir’e giderken hangi kentlerden geçiyorsunuz?
Yolculukta hangi ağaçları gördün? Gibi birçok sorunun cevabını vermesi oldukça zor ise bu noktada kendimizi de sorgulamamız gerekmekte değil midir?
Yolculuklarımız esnasında da çocuklarımız yolculuklarını ekranda geçirmiş olabilirler mi?
Şimdi ebeveyn olarak, yaşam çevresi olarak çocuğumuzu bu kadar ekranla büyütmüşken sınav yılında ekrandan nasıl uzak tutalım?
Bilinçli olma becerisini nasıl kazandıralım?
Sorumluluklarını yerine getirmesi için nasıl bir yol izleyelim?
Müzik önerisi: https://youtu.be/q0dlMt99g9I
Hocam her gerçektende çok yerinde bir tespit ve çok güzel bir yazı olmuş…
Sevgili kızım Döndü, yine haklısın, yine haklısın..bizleri haksız çıkaracak örneklerin hayali ile yaşamaktayız galiba ?..