Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, döviz kurlarında yaşanan hızlı artış ile birlikte gübre ve yemde yaşanan aşırı fiyat artışının düşmesini beklediklerini söyledi. Erdoğmuş, “Bugün itibariyle gübrede ve yemde oluşan yüzde 20’ler civarında fiyat indirimlerinin devam etmesi tarımsal ve hayvansal üretimin devamı için elzemdir. Pandemi bilhassa gıda konusunda ithalatın çözüm olmayacağını hepimize öğretti” dedi.
2022 yılı tarımsal ve hayvansal üretim sezonu için beklentilerini de açıklayan Erdoğmuş, girdi maliyetlerini düşürecek çözümlerin üretilmesi, üretim planlaması yapılması, yerli üretimi teşvik eden destekleme ve hibe programlarının acilen devreye sokulması gerektiğini vurguladı.
Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, döviz fiyatlarının düşmesiyle birlikte son 2-3 ayda anormal artan yem ve gübre fiyatlarında başlayan fiyat indiriminin devam etmesini beklediklerini söyledi.
“ 20021 ÜRETİCİLER İÇİN SIKINTILARLA SONA ERİYOR”
“Tamamlamak üzere olduğumuz 2021 yılı tarım ve hayvancılık ile iştigal eden üreticilerimizin, üretim maliyetleri konusunda yaşadığı sıkıntılarla sona ermektedir.” diyen Erdoğmuş, suaçıklamayı yaptı:
“Bilhassa son iki ayda döviz kurlarında yaşanan hızlı artış ve dalgalanmalar nedeniyle üretim maliyetleri de aşırı miktarda artmıştır. Dövizde yaşanan artış ve dalgalanmaların önüne geçilmesi doğrultusunda alınan ve uygulamaya geçilen son tedbirler sayesinde bilhassa suni gübre ve yem fiyatlarında yapılan indirimler, üreticilerimiz için olumlu karşılanmıştır. Bugün itibariyle gübrede ve yemde oluşan yüzde 20’ler civarında fiyat indirimlerinin devam etmesi tarımsal ve hayvansal üretimin devamı için elzemdir”
“GIDADA İTHALAT ÇÖZÜM OLMAZ”
Stratejik öneme sahip olan güvenli ve yeterli gıda üretiminin öneminin bugün her zamankinden daha çok anlaşıldığını kaydeden Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş, “Pandemi nedeniyle yaşanan üretim ve lojistik sorunları, bilhassa gıda konusunda ithalatın çözüm olmayacağını hepimize öğretmiştir. Tarımsal ve hayvansal girdi fiyatlarında fiyat indirimlerinin devam etmesi halinde 2022 yılı üretim miktarlarında yaşanması muhtemel azalışların önüne geçilecektir. 2022 yılı tarımsal ve hayvansal üretim sezonu için beklentilerimiz; girdi maliyetlerini düşürecek çözümler üretilmesi, üretim planlaması yapılması, yerli üretimi teşvik eden destekleme ve hibe programlarının acilen devreye sokulması ve benzeri tedbirlerin alınmasıdır. Ülkemizin sahip olduğu üretim potansiyeli , alınan ve alınacak tedbirler ile gıda alanında yaşanabilecek tüm sorunların üstesinden gelebilecek düzeydedir” dedi.