GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik, girdi fiyatlarındaki artışın Güney Marmara tarımını top yekûn olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.
Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) Balıkesir, Çanakkale, Bandırma ve Biga’dan iş dünyası temsilcileri ile ekonomik istikrarsızlığın tarım sektöründeki etkilerini görüşmek üzere bir araya geldi.
Toplantıya GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik , Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yönetim kurulu üyesi Erdal Akarsu, Çanakkale Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ÇASİAD) Başkanı Semih Başaran, GÜNMARSİFED Başkan Yardımcısı Zekai Baş, Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği (BANSİAD) Başkanı H. Cengiz Küçükköseleci, Biga Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) Başkanı İsmail Özer, Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) başkan Yardımcıları Ümit Baysal ve Mustafa Ercan katıldı.
Yapılan inceleme ve sektör temsilcilerinin konu ile ilgili açıklamalarının ardından başta hayvancılık olmak üzere özellikle tarımsal girdi fiyatlarında çok ciddi sorun olduğu konusunda görüş birliğine varıldı.
“GÜNEY MARMARA İÇİN DÜŞÜNDÜRÜCÜ BOYUTLARA ULAŞTI”
GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik, toplantı sonrası yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Hayvancılıkta yerli üreticinin ithal rekabete dayalı kaybı, besicinin yetiştirme girdi maliyetlerindeki fiyat artışları, un ve yem gibi ana tarım sanayi üreticilerinin üretim girdi maliyetlerine bağlı tüm sektörü zincirleme birbirine bağlı bir şekilde etkileyen istikrarsızlığın Güney Marmara’ya yansıması düşündürücü boyutlara ulaşmıştır. Tarım sektörü tüm Güney Marmara bölgesi için hayati öneme ve değere sahiptir. Güney Marmara tarımı ise Türkiye gıda sektörü için çok önemli bir konumda olup pek çok özellikli ürüne ev sahipliği yapmaktadır. Yem ve un üreticileri ile yapılan görüşmelerde üretim maliyetlerine bağlı olarak 2018 yılı başı ile bugünkü fiyatlar arasında istikrarsızlık derecesinde farklılık olduğu ve tarımın tüm girdilerindeki fiyat artışlarının Güney Marmara tarımını top yekûn olumsuz şekilde etkilemekte olduğu anlaşılmaktadır. Büyük zincir mağazaların tarımsal ve hayvansal kökenli bölge üreticisine yönelik istikrarsızlık dönem tutumları üreticinin üretim gücünü olumsuz etkiler şekilde gelişim göstermektedir. Oluşan ilave maliyetlerin güçlü tarafından tek taraflı olarak küçük üreticiye yüklenmesi olumlu sonuç vermeyecektir” (balikesir24saat)