TEMA Vakfı olarak Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde yapılması planlanan ‘’200903319 Ruhsat Numaralı Sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi’’ projesinin ÇED Olumlu Kararının iptal edilmesi için açmış olduğumuz davanın 24 Mart 2023 tarihinde bilirkişi keşfi gerçekleştirildi.
Keşfe; TEMA Vakfı , Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi, Balıkesir Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gökçeyazı ve Sarıalan köylüleri katıldı.
Balıkesir’in Altıeylül ve İvrindi ilçeleri sınırları içerisinde yer alan bu bölgede tarım ve hayvancılık yapılıyor. Bu verimli ovalar ve ormanlar madene kurban edilmemeli. Bu konuda bilirkişilerin doğadan, yaşamdan ve geleceğimizden yana karar vereceklerine inanıyoruz.
Altın madeninin yapılacağı bu bölge Balıkesir ilini doyuran bir tarım cennetidir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Madenden kaynaklanan serpintiler meralarda otlatılan hayvanları etkileyecektir. Hayvanların etinden ve sütünden gelecek ağır metaller insan sağlığını olumsuz etkileyecektir. 25-30 yıldan beri bu bölgede yetiştirilen fıstık çamları da olumsuz etkilenecektir. Bölgede kestane balını üreten canlılar da maden tehdidi ile karşı karşıyadır. Karaca, domuz, keklik… gibi belli başlı hayvanlar da bu bölgenin ev sahibidir. Onların da sağlıkları söz konusu proje ile tehlikede…
Gökçeyazı Köyü’nün kuzeybatısında bulunan bir doğal göl var. Bazı göçmen kuşlar burada ürüyor. Ördek türleri, yaban tavuğu ve kazlar yaşıyor bu gölde… Turna balıkları Manyas Gölü’nden gelerek bu göle yumurta bırakıp, çoğalıyor.. Bu göl de projenin olumsuz etki alanındadır..
Bölgede 400 dekar tarım arazisinin sulanması için yapılan Dallımandıra Sulama Göleti projenin etki alanındadır. Balıkesir’in verimli ovalarını sulayan su kaynakları, Sarıalan Altın Madeni Projesi’nde atık havuzu olarak planlanan bölge içinde yer alıyor.
Altın madeninin açılması, buradaki hafriyat işleri ve diğer sızıntı kaçakları , tarım ürünlerinin değerinin düşmesine neden olacaktır.
Bilim adamları, Gökçeyazı fayının uzun süredir uyuduğunu ve önümüzdeki günlerde hareketlenebileceğini belirtmiştir. Bu bir risktir. Bir depremde, atık havuzunun patlaması ve binlerce ton atığın bölge insanının hayatına girmesi büyük bir risktir. Balıkesir halkı bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
İşte bu nedenlerle, “Yerin üstü altından değerlidir.” diyerek bu güzelim toprakları, ormanları, doğal varlıkları … gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmak için dava açtık. ÇED Olumlu kararına itiraz ettik. Keşfe katıldık.
Keşfe; TEMA Vakfı’nı temsilen, TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölümümüzden Proje koordinatörü Onur KÜÇÜK, TEMA Vakfı Bilim Kurulundan Prof. Dr. Doğanay TOLUNAY, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Metin KUTER ve TEMA Vakfı Edremit İlçe Sorumlusu Ebru TUNÇEL katıldı.
Davacı köylüler mahkeme heyetine bölgelerinde altın madeni istemediklerini anlattı.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yönetim kurulu başkanı Süheyla DOĞAN görüşlerini sundu.
Yüksek maden mühendisi Esenay HACIOSMANOĞLU, projeyi madencilik açısından eleştirdi.
TEMA Vakfı temsilcisi Onur KÜÇÜK; bölgedeki su kaynaklarına, derelere, çeşmelere dikkat çekti. Projenin su toplama havasını yok edeceğini söyledi. ÇED raporundaki tutarsızlıklara dikkat çekti. Raporun flora ve fauna bölümlerindeki eksiklikleri anlattı.
TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Doğanay TOLUNAY , bölgedeki orman varlığına değindi. Projede beyan edilen rakamların yanlış olduğunu söyledi. Bölgedeki fıstık çamı varlığına da vurgu yaptı. Fıstık çamlarının yok edilmesi ile bölgenin ekonomik bir değerini de kaybedeceğini söyledi.
Şantiye alanı, açık ocak alanları, atık depolama tesisi, galeri girişleri, atık depolama ve pasa alanları dolaşıldı. ÇED alanı içinde olan Çamköy’e gidildi. İncelemeler yapıldı. Bunun kabul edilemeyeceği anlatıldı.
Keşif hakimleri köylülere ve taraflara söz verdi ve dinlediler. Hakimlerin demokratik tutumları takdir gördü.
TEMA Vakfı olarak Yaşam alanlarımızı savunuyor, SARIALAN Altın Madeni Projesi ÇED olumlu kararının iptalini talep ediyoruz.
Metin KUTER
TEMA Vakfı Balıkesir İl Temsilcisi.