Balıkesir’de tarihin tanığı çeşmelerin bakımsızlığı dikkat çekiyor. Belediyelerin bu konudaki duyarsızlığına isyan eden vatandaşlar , “Balıkesir’de zaten çok az az sayıda tarihi eser var, onlara da başta yerel yönetimler kimse sahip çıkmıyor” diyerek tepkilerini dile getirdi. Vatandaşların sesine kulak veren CHP’li Belediye Meclisi üyesi Ayhan Öztürk ise Keçeci Çeşmesi ile Abdülhamit Çeşmesi’nin Balıkesir’e kazandırılmasını istedi.
Balıkesir’in tarihi ayıbı olarak ayakta durmaya çalışan çeşmelerden biri Atalar Caddesi’nde, diğeri ise Lise yokuşunda. Bunlar gibi nice çeşme ve tarihi yapılar kaderine terk edilmiş ya yıkılmayı, ya da ranta dönüşmeyi boynu bükük şekilde bekliyor.
KEÇECİ ÇEŞMESİ’NİN KİTABESİ KIRILDI
İşgal yıllarında Balıkesir Belediye Reisi olan Keçecizade Mehmet Emin Efendi, Balıkesirlileri 1925 yılında içme suyu ile buluşturdu. Ayrıca Eski Balıkesir evlerinin eşsiz mimarisiyle süslediği caddede ahşap ve geniş iki katlı evinin önüne (Eski Cumartesi Pazarının kurulduğu yer) bir çeşme yaptırdı. Çeşme, uzun yıllar mahallenin içme suyu ihtiyacını karşıladı. Bugün çeşmenin bulunduğu caddede, eski Balıkesir evlerinin yerine beton bloklar dikilerek tarihin izi silindi.
Ayakta kalmak için direnen çeşme, geçtiğimiz günlerde çirkin bir saldırıya uğrarken, kitabesi kırıldı ve mermeri yok edildi. Atalar caddesindeki esnaftan bu konuda bilgi alan CHP Altıeylül Belediye Meclis üyesi Ayhan Öztürk, ” Bu çeşmeyi restore edip, Balıkesir’e kazandırmalıyız. Bu şekilde İstiklal Madalyalı Kurtuluş Savaşı kahramanı Eski Belediye Reisi Keçecizade Mehmet Emin Efendi’ye de borcumuzu yerine getirmiş oluruz” dedi.
II. ABDÜLHAMİT ÇEŞMESİ KADERİNE TERK EDİLDİ
Lise yokuşunda bulunan Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminde yaptırılan çeşme de kaderine terk edildi. Bir çok kez gündeme getirilmesine karşın belediyeler bu çeşme konusunda da kayıtsız kaldı. Çeşmenin kırılmış kitabesinde 1319 (1902) yazıyor. Ön yüzünde bulunan kitabenin akıbeti belli değil.
Öztürk bu konuda da şu açıklamayı yaptı:
“Balıkesirli yönetenler muhafazakar olduklarını söylüyor ama Abdülhamit döneminde yaptırılan bir çeşmeye bile sahip çıkmıyor. Eski Balıkesir evlerinin bulunduğu bu bölge, özel proje hazırlanarak, restore edilerek kültür, sanat ve ticaret alanı olarak düzenlenip, turizme açılırsa kent ekonomisine büyük katkı sağlar. Tarihi saat kulesine bir adım mesafedeki bu çeşmede binaların arabaların arasında boğulmaktan kurtulur. Geçmişi olmayanın geleceği de olmaz” Coşkun YAMAN(balikesir24saat)