Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu son 3 haftadır kırmızı alarm çanlarının çaldığını belirtirken, karantina sürelerinin yeniden gözden geçirilmesini ve hızla aşı yapılmasını istedi. Açıklamada, ” Ülkemizde günlük vefat sayısının 300’ü,vaka sayılarının 50 bini geçtiği süreçte; 14-28 gün ‘tam kapanma’ olmadan salgının kontrol altına alınamayacağı, tam kapanmanın her geçen gün/hafta/ay daha da zorunluluk haline geldiği aşikardır. ” denildi.
“LÜTFEN HERKES BİR ADIM GERİ DURSUN !…”
Balıkesir Tabip Odası, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın haftalık vaka sayılarını açıklamasının ve Balıkesir il genelinde haftalık vaka sayısının 7 bini geçmesinin ardından yaptığı “Lütfen herkes bir adım geri dursun” başlıklı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
“Birinci pikte adeta bir seferberlik hali vardı ve vaka sayıları zirvede 13 bin 300’lerdeydi. Yoğun bakımlara yansıması da bin 980 hasta oldu. İkinci pikte, vaka sayısı 33 bin 500, yoğun bakımlara yansıması ise 5 bin 970’lerde olmuştu. Son 3 haftadır kırmızı alarm çanlarının çaldığı açık ve net.
Artık karşımızda mutasyona uğramış,daha hızlı bulaşan, daha fazla hasta yapan bir virüs var… 3’ncü dalga daha öncekilerin hiçbirisine benzemiyor. Genç hastalar daha fazla doku tahribiyle geliyor. Virüs silah değiştirdi. Çocuk hastalarımız da artıyor. Yoğun bakımlar alarm veriyor.
Lütfen herkes artık bir adım geri dursun, kurallara riayet etsin. 3 haftadır kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımlar hastanelerin sigortasıdır, tamamen dolduğu an, o sigorta kaybedilir ve sistem kilitlenir.”
“ÇOK GECİKTİK VE GECİKMEYE DEVAM EDİYORUZ”
“İlk olarak illere göre haftalık hasta sayıları 8-14 Şubatta açıklanmaya başlanmış olup, 1-16 Nisan 2021 haftası itibarı ile bu sayı ilimizde sürekli artarak 100 bin kişide 566’ya ulaşmıştır. Bu 6,8 kat artış anlamı taşımaktadır.
Epidemiyoloji biliminin gereğinin yapılarak; pandeminin sahada karşılanması ve etkin filyasyon çalışması yapılma yöntemi, karantina sürelerinin yeniden gözden geçirilmesi ve hızla aşı yapmamız gerekir. Ülkemizde günlük vefat sayısının 300’ü, vaka sayılarının 50 bini geçtiği süreçte; 14-28 gün ‘tam kapanma’ olmadan salgının kontrol altına alınamayacağı, tam kapanmanın her geçen gün/hafta/ay daha da zorunluluk haline geldiği aşikardır.”
RAMAZAN BAYRAMI’NDA 9 GÜNLÜK KAPANMA İDDİASI
Hükümetin ekonomik nedenlerle uzun süreli tam kapanmaya sıcak bakmadığı biliniyor Ancak Bilim Kurulu’nun Ramazan Bayramını da kapsayacak bir 9 günlük tam kapanma istediği iddia ediliyor. Bu yıl Ramazan Bayramı 13 Mayıs’ta başlayacak. Bayramdan önceki günlerin de tam kapanmaya dahil edilmesi, 8 -16 Mayıs günlerini kapsayacak ve 9 gün sürecek bir tam kapanma için planlama yapıldığı öne sürülüyor. (balikesir24saat.com)