Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Karesi İlçe Temsilciliği’nin çalışmaları, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi ile sürdü.
TEMA Vakfı Karesi İlçe Sorumlusu Mustafa Gündoğmuş ve SYAL Doğa Kulübü öğretmeni Dursun Özatlı‘nın öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe okul yönetiminden ve öğrencilerden tam destek geldi.
Okul müdürü Ali Duran, Müdür Yardımcısı Hatice Şerefhanoğlu ve Mahir Yıldız, sınıf öğretmeni, Selman İçöz, biyoloji öğretmeni, Sibel Özatlı, öğrencilerle birlikte her zaman TEMA’nın yanında olduklarını vurguladı.
YIRCALI TEMA KURUCUSU
Okulu yaptıran merhum A.Sırrı Yırcalı‘nın aynı zamanda TEMA Kurucu üyesi olduğunu anımsatan TEMA Vakfı Karesi Sorumlusu Mustafa Gündoğmuş, yine vakıfta kurucu üye olan Rona Yırcalı‘nın da TEMA’da önemli görevler üstlendiğini ve her zaman vakfa destek verdiğini vurguladı.
GÖNÜLLÜ KARTI VE SINIF YAPRAĞI
Öğrencilere vakfı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Gündoğmuş, gönüllü kart dağıtımının ardından, tüm sınıfı TEMA Gönüllüsü oldukları için sınıf yaprağı ile ödüllendirdi.
Meşe palamudu tüplemesi ve meşe ağacı hakkında öğencileri bilgilendiren Karesi İlçe Sorumlusu Gündoğmuş, şunları söyledi:
” Meşe ağacının 400 kadar türü var. Anavatanı Anadolu, Irak, İran, Suriye, Lübnan, Afganistan, Pakistan ve Yunanistan olan meşe, günümüzde dünyanın her yerinde bulunabilmektedir. Meşe, oldukça uzun ömürlü bir ağaçtır. Uygun ortamlarda ortalama 500 yıla kadar yaşar. 1000 yaşına gelmiş meşe ağaçları vardır.Türkiye’de meşenin en yaygın 18 türü bulunur.3 ila 5 metrelik çalı türü meşe ağaçlarının yanı sıra 25 metre uzunluğa ve 2 metre gövde çapına ulaşabilen devasa büyüklükte türlerine de rastlanır. Meyvelerine ‘palamut’ adı verilir. Meşe ağacı, ancak 50 yaşına geldiğinde palamut almak mümkün olur. Palamut, tanen içerir ve bu nedenle boya sanayiinde kullanılır. Boya sanayinin yanı sıra mobilya ve süs eşya üretiminde meşeden faydalanılır. Ayrıca dayanıklı kerestesi sayesinde, gemi ve iskele yapımında tercih edilir”