Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı ranta kurban edildi. Kuzey Ege Havzası’nın önemli sulak alanlarının 100 hektarı sessizce kayıtlardan silindi
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’nde Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Kuzey Ege Havzası’nın önemli sulak alanlarından Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı sessizce kayıtlardan silindi. Alan, 144.75 hektardan 41.67 hektara düştü. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yazılı açıklama yaparak duruma tepki gösterdi.
Açıklamada, “Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın daraltılması, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve bazı diğer odakların Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın bütünü üzerinde imar ve yapılaşma niyetlerini iyice açığa çıkarmıştır. Envanterde yer alan söz konusu alanın tescil edilerek koruma statüsünün artırılması gerekmekte iken küçültülmesi bilimsel yaklaşıma ve sulak alan mevzuatına aykırıdır” denildi.
Dernek, açıklamasını ilgili müdürlüğe de gönderdi. Müdürlükten gelen yanıtta sistemde bazen yanlışlıklar olabildiği ve düzeltileceği belirtildi. Düzeltmenin ardından alanın büyüklüğü bu kez sistemde 125.70 hektar olarak yer aldı. Dernek başkanı Süheyla Doğan, “Bu sefer de Edremit Çayı’nı kayıtlardan çıkarmışlar. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi dere boyunca yol yapmak istiyor. O yüzden dereyi komple sulak alandan çıkarıyorlar” dedi.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklaması şöyle:
“Türkiye’nin toplamında kaydedilmiş olan 489 kuş türünün yüzde 30’una, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına(Anguilla anguilla) ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapan ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’nde (SAYBİS) yakın bir zamana kadar 144,75 hektar olarak yer alan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 41,67 hektara düşürüldüğünü öğrenmiş bulunmaktayız. Kuzey Ege Havzası’nın önemli sulak alanlarından biri olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 100 hektarı ne hikmetse kayıtlardan yok edildi. Ancak Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın 144,75 hektar olan ilk SAYBİS sistemi kaydı arşivimizde yer almaktadır ve 1 Mart 2021 tarihinde Edremit’te Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın daveti ile yapılan yerel STK’ların katıldığı toplantıda Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a elden verilmiş ve ayrıca posta ile de gönderilmiştir.
100 HEKTAR NEREYE UÇTU?
Sulak alanın 100 hektar küçültülmesi, uzun bir süredir kaçak yapılaşma ve imar tehdidi altında olan alanın kurutulup doldurularak yapılaşmaya açılacağının bir göstergedir. Bu durum endişe vericidir. Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın daraltılması, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve bazı diğer odakların Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın bütünü üzerinde imar ve yapılaşma niyetlerini iyice açığa çıkarmıştır.
Akçay Altınkum Mahallesinde bulunan 377 dönümlük Sulak Alan geçtiğimiz yıl Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından “rezerv konut alanıö olarak Hazineden bedelsiz olarak devralınmış, Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bu alanla ilgili yaptığı açıklamada alanı bomboş bir arazi olarak nitelemiş, alanda pazar alanı, cami, terminal, turizm amaçlı bölümler planlandığını ve bir kısmının da konut alanı olacağını belirtmiş ve Şubat ayında da söz konusu alanın satışı için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclisi İl Genel Meclisi’nden satış yetkisi istemiştir. Sivil toplum örgütleri olarak bu alanın rezerv konut alanı olarak kullanılması ve satışına karşı çıktık ve alanın “Sulak Alan Parkıö olarak düzenlenmesini istedik.
YALNIZ 377 DÖNÜM DEĞİL 1.000 DÖNÜM DAHA İMARA AÇILMAK İSTENİYOR
Şimdi artık imara açma niyetlerinin yalnız 377 dönüm için değil, tüm sulak alanı kapsadığı ortaya çıkmıştır. Sulak alanın bir kısmı bir süredir Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat alanı olarak kullanılmakta ve doldurulmakta iken bu duruma karşı 37 STK bir araya gelerek itiraz etmiş, sulak alana hafriyat dökülmesi ve doldurulmasının hem hukuka hem de Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne aykırı olduğu belirtilerek moloz dökümünün acilen durdurularak alanın rehabilite edilmesi istenilmiştir. Bu konudaki başvurumuza Balıkesir Belediye Başkanlığı tarafından verilen yanıtta doldurma işleminin Balıkesir-Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Süs Bitkileri ve Çiçekçilik) OSB Alanı ile ilgili olduğu ve alanın doldurulma ve rehabilitasyonundan sonra söz konusu kuruma devredileceği belirtilmiştir. Doldurulan OSB alanı ve devamındaki büyük sulak alan ne yazık ki yeni envanter kaydında sulak alan haritasından çıkartılarak her türlü yapılaşmaya açık hale getirilmiştir.
AKÇAY SULAK ALANININ YOK EDİLMESİ KABUL EDİLEMEZ
Alanda halihazırda yapılmakta olan bilimsel araştırmalara ve gözlemlere göre Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın tümü hala bir “sulak alanödır ve bu özelliğini kaybetmemiştir. Alanın 100 hektarlık kısmının kayıtlardan silinmesi asla kabul edilemez. Envanterde yer alan söz konusu alanın tescil edilerek koruma statüsünün arttırılması gerekmekte iken küçültülmesi bilimsel yaklaşıma ve sulak alan mevzuatına aykırıdır.
Kamuoyu önünde ilgili kurumlara soruyoruz: Söz konusu değişiklik kim tarafından, hangi amaçla yaptırılmış ve bu değişikliğe imza atan yetkililer hangi bilimsel araştırmaya dayanarak bu kararı almıştır?
Bu değişikliği yapan kamu görevlileri ve bunu talep edenler açıkça suç işlemektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nü bu konuda kamuoyuna acilen bir açıklama yapmaya davet ediyoruz.”
SULAK ALANLAR, DOĞANIN NEFES ALDIKLARI AK CİĞERLERİDİR. KİMİ BİLGİSİZ SALAKLAR, BURALARI “PİSLİK ” ALANLAR SAYARAK, YOK ETTİLER. ETMEYE DE DEVAM EDİYORLAR. DOĞAYI, YEŞİL VE SULAK OLARAK GÖRDÜKLERİ HER YERİ, SİVRİSİNEK VE PİSLİK ALANLAR OLARAK DEĞERLENDİRİP, KESİNLİKLE, BİLİME KULAK VERİP, ONA GÖRE HAREKET EDECEKLERİNE, ” ARSA ” OLARAK DEĞERLENDİRİP, HAMPADAN PARA KAZANMAK KULLANIYORLAR. İNSANLIĞIN SONUNU HAZIRLIYORLAR.