Elindeki cep telefonunu dahi kullanamayan bir nesil internet üzerinde tüm dünyayı dolaşan bir neslin geleceği ile ilgili yasalar çıkarıp kararlar alıyor. Sonra ne oluyor durum #oymoyyok oluyor.
Nasıl her alanda modernize olmaya ihtiyacımız var, siyasette de olmalı. X nesli veya öncesi, Z veya Alfa gençliğini anlayamaz ihtiyaçları doğrultusunda kararlar alamaz.
Şu an siyaseti yapma yaş aralığı bana göre 30-50 olmalı. Böyle olursa Finlandiya oluyorsun, aksi taktirde… Her şey ortada anlatmaya gerek var mi?
(Yaşça büyükler deneyimleriyle bu yaş aralığındaki kişilere destek olmalıdır)
Bazende aklıma şu geliyor eğitimde fırsat eşitliği diye bağırıyoruz ya , siyasette fırsat eşitliğini sağlayamamış toplumlarda eğitimde fırsat eşitliği olabilir mi? Bence hayır. Çünkü fırsatların eşit olmadığı bir yarışla kendince başarıya ulaşmış politikacılardan oluşacak siyasi erk hiç bir konu hakkında hakkaniyetli kararlar alamaz.
Siyasette fırsat eşitliğini açalım..Şöyle bir bakalım etrafımızdaki siyasetçilerin bir çoğu doktor , avukat veya iş insanı…Fabrikada işçi olan kardeşlerimizden siyaset yapabilecek kimse yok mu veyahut işsizlerden, atanamayan öğretmenlerden siyaset yapacak kimse yok mu? “Adalet” diye haykırırken, acaba siyaseti dizayn ederken ne kadar adaletli davranıyoruz?
Biz solcuların en çok kullandığı değerlerden biri emek.En kutsal değerdir diyoruz vs. Peki kapitalizmin çarkına dişli olmuş o düzenden nemalanmış kişilerden oluşan politikacılar ne kadar işçi haklarını yüceltecek yasalar çıkarabilirler.(Fabrikatör olan bir politikacı ayağına sıkar mı?)
Aslında ülkemizde fırsat eşitliğinin olmaması siyasetin maddiyata dayanmasından kaynaklanıyor.Doktor, avukat, iş insanı vb gruplar iyi maddi imkanlara sahip olduklarından bu yarışı önde tamamlıyorlar genellikle.(Maddiyat yerine insaniyete dayanan bir siyaset gelişirse o zaman aydınlık yarınları kucaklayacağız)..
Yaklaşık 12 senedir Almanya’da yaşıyorum ve 4 senedir SPD (Sosyaldemokrat Partisi) üyesiyim. Bulunduğum şehirde yönetim kurulu üyesiyim.Buradaki siyaset bambaşka..
Mesela…
1. Bir mevkiye gelmek için el pençe olmaya gerek yok..
2. Hangi mevkide olursan ol, iletişimde herkes ayni statüde ve ismiyle hitap ediyor. Sayın, Beyefendi vb söylemler yok SPD’de.
3. Başarılıysan önün açık, düşmanların da yok ,ayağını kaydırmak isteyen de.Başarılı olduğunu görenler tebrik ediyor seni destekliyor.
4. Partide kimse kimsenin mesleğini sormaz veya insanların aylık geliri kimseyi ilgilendirmez.Burada bir inşaat işçisi parti il ve ilçe başkanı bunu bırakın milletvekili bile olabiliyor.
5.Buradaki siyaset çıkar elde etmek için yapılmıyor.İhale alma, akrabayı işe koydurma vb şeyler için değil.
Daha da çoğaltabiliriz örnekleri…
Aslında birçok alandaki olumsuzlukların sebebi maneviyat eğitiminin eksikliğinden kaynaklanıyor.Bizler çocuk yetiştirirken matematiği, fiziği, tarihi, coğrafyayı öğrettik evet ama vicdani, ahlaki, edebi, empatiyi, gerçek vatanseverliğin ne olduğunu öğretebildik mi?
Ne zamanki siyaset temiz ellere geçer yukarıdaki özelliklere sahip yeni nesiller yetiştirilir o zaman muasır medeniyetler seviyesine erişilir.
Son olarak söyleyeceğim;
Politika meyvesi yenecek bir ağaç olarak görülmek yerine , meyvesi paylaşılacak bir ağaç olarak görülmeye başlandığında aydınlık yarınlara kapı aralanıyor demektir.
İbrahim Atacanoğlu