featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. SİVAS KONGRESİ ve MANYAS / EŞENLİ KÖYÜ’NDEN ÇERKES YUSUF BEY.

SİVAS KONGRESİ ve MANYAS / EŞENLİ KÖYÜ’NDEN ÇERKES YUSUF BEY.

Aşağıda yıpranmış fotoğrafını paylaştığım kahraman Balıkesir’in Manyas ilçesi Eşenli Köyü’nden Çerkez Yusuf Beydir. İkinci fotoğrafta görüldüğü gibi kendisi Sivas Kongresi’ne de katılmış olup Atatürk’ün içinde bulunduğu Sivas Kongresi anı fotoğrafında ( Alfred Rüstem Beyin arkasında ayakta duran sağdan ayaktaki ikinci kişi) yer almıştır. Sivas kongresine katılmış olmasına rağmen kongre tutanaklarında ismi yoktur.

Kendisi Kuvayı Milliye’de aktif olarak yer almış 29 Haziran 1920’de ilçemizin güneyindeki Çomaklı mevkisindeki savaşlarda cephemizin sağ kanat kumandanıdır. Savaştepe Muharebesi’nde sağ kanat bugünkü Yeşilhisar yolu üzerindeki Un Fabrikası merkezli kurulan savunma hattıdır. Albay Kazım Özalp ve Yüzbaşı Kemal beyin anılarında burada yaptığı muharebelere değinilir. Yine ATASE arşivindeki Giresun Muharebesi Harp Raporu’nda adı geçer.

Eşenli Çerkez Yusuf bey 29 Haziran 1920’de Çomaklıda cephemizin bozulması üzerine Balıkesir ve oradan Bursa’ya geri çekilen kuvvetlerimiz arasında yer almıştır. Arkasından gizlice İstanbul’a gidip Akbaş Cephaneliği baskınında Anzavur Ahmet’e yardım eden Şah İsmail ve Gavur İmam’ı cezalandırmak istemiş ancak Şah İsmail’i adamlarının pususuna düşerek katledilmiştir.
O bir kahramandı. Sivas Kongresi’nin 100. Yılında ruhu şad mekanı cennet olsun Çerkez Yusuf Bey, seni unutmadık.
(Yazan ve yayına hazırlayan Ramazan Balkan)

Ramazan Balkan kimdir ?
” Milli Mücadele’de Savaştepe” ve “Cumhuriyet Arşivinde Savaştepe” kitaplarının yazarıdır.
Onunla aynı okuldan mezun olmanın gururunu taşıyorum. Önce Savaştepe Köy Enstitüsü , sonra Savaştepe İlköğretmen Okulu daha sonra Savaştepe Öğretmen Lisesi olan okulumuzun adının yaşatılmasına katkı sağlayanların daha çok üretmesi, yazması dileğimdir..
Bizleri yetiştiren öğretmenlerimizin emeklerine binlerce teşekkürler. Ramazan Balkan kardeşim , kitaplarının arkasına kendi öz geçmişini yazmış. Ben de onu buraya almaktan onur duydum.
Sivas Kongresi’ne katılan Balıkesir / Manyas ilçesi Eşenli Köyü’nden Çerkes Yusuf Bey’i tarihin derinliklerinden bulup çıkaran Tarih Öğretmeni Ramazan Balkan’a kolaylıklar diliyorum. Çalışmalarını ilgi ile izliyorum. Kutlu başarıları daim olsun. Kayıtlarımıza geçmeyen ve sadece anılarda söz olarak kalanların da bulunup çıkarılması umudumu hiç kaybetmedim. Gazeteci Necmi Onur’un yazdığı ” İngiliz Kemal” kitabında Savaştepe ile ilgili tarihi bilgileri yeniden okumanın önemini bir kez buradan vurgulayayım.

Ramazan Balkan.
16.12.1966 tarihinde Balıkesir’in Savaştepe ilçesi Karacalar Köyü Çalıköy mahallesinde dünyaya geldi. İlkokulu Cumhuriyet döneminin devlet- vatandaş işbirliği ile yapılan ilk eğitim kurumlarından olan Karacalar Köyü Mustafa Hangal İlkokulu’nda tamamladı. Orta ve Lise öğrenimini ise Savaştepe Öğretmen Lisesi’inde yaptı.Uludağ Üniversitesi / Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği bölümünden 1988 yılında mezun oldu.İlk görev yeri olan Şanlıurfa Siverek Kız Meslek Lisesi’ne 07.11.1988 tarihinde atandı.Bu ilçemizde; Siverek Ortaokulu ve Siverek Kapalı Cezaevi’nde derslere girdi.
1992 yılında Afyonkarahisar’a atandı ve burada ; Büyükkalecik Ortaokulu, Merkez Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret Lisesi’nda görev yaptı.Evli ve iki çocuk babasıdır.
” Milli Mücadele’de Savaştepe” adlı çalışması , AKÜ Sosyal BilimlerEnstitüsü Tarih Anabilim Dalında Yüksek Lisans Tezi olarak tamamlanmış ve kitap olarak basılmıştır. “Cumhuriyet Arşivinde Savaştepe” ,ve “İlkçağda Savaştepe Tarhi” isimli çalışmaları da kitap haline gelmiştir. “Savaştepe’de Yörükler ve Türkmenler” adlı çalışması ise basıma hazır hale gelmiştir.
Bunlar dışında; Tarihte Savaştepeliler, Osmanlı Tarihlerinde Savaştepe, Osmanlı Temettuat Kayıtlarında Savaştepe,Osmanlı Salnamelerinde Savaştepe ve Savaştepe Köy Enstitüsü adlı çalışmaları devam etmektedir.
Başarıları daim olsun.

Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Türk Ocakları’nin birlikte düzenlediği “Milli Mücadele’nin 100. Yılında Kuvayı Milliye Şehri Balıkesir” sempozyumuna gönderdiğim “MİLLİ MÜCADELE’DE SAVAŞTEPE (GİRESUN) MUHAREBESİ ” başlıklı bildirim kabul edilmiş olup sempozyum davetiyem geldi. İlk defa uluslararası bir tarih sempozyumunda Savaştepe konuşulacak. (Ramazan Balkan)



0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
SİVAS KONGRESİ ve MANYAS / EŞENLİ KÖYÜ’NDEN ÇERKES YUSUF BEY.
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!