featured
  1. Haberler
  2. DOĞA-ÇEVRE
  3. SİT KARARINA SEVİNMEK İÇİN ERKEN, GÖZLER BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE

SİT KARARINA SEVİNMEK İÇİN ERKEN, GÖZLER BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE

Balıkesir ili Burhaniye ve Edremit ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Kadıncık Deresi Doğal Sit Alanının koruma statüsü değiştirilerek “kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildi. Cumhurbaşkanı imzası ile çıkan karar, 19 Kasım tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karar sonrası  “sevinmek için erken” diyen Edremit Çevre Derneği Sözcüsü(EDÇEP) Kubilay Öztürk, Doğal Yaşam Parkı ilan edilmesini istedikleri kamu arazilerinin ne olacağı sorusunun henüz  yanıt bulamadığını belirtirken, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında arazilerin satışının onaylanması ihtimaline dikkat çekti ve kamuoyundan destek istedi.

Akçay Dalyan sulan alanı içindeki Kadıncık Deresi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Belirlenen bu alanın, Altınkum’da Hamdi Türe Köprüsü’nden sonra Burhaniye yönünde, yol ile deniz arasında kalan ince kıyı hattını ve Kadıncık Deresi’nin denize döküldüğü bölgeyi kapsadığı bildirildi.  Ancak bu karar uzun süredir sulak alan için mücadele eden çevrecileri tam olarak tatmin etmedi. 

‘KAZDAĞLARI EKOSİSTEMİNİN DENİZLE BULUŞTUĞU YER’

Vaktinde bu bölgelerin sulak alan olduğunu belirten Edremit Çevre Platformu’ndan (EDÇEP) Kubilay Öztürk, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Burası içerisindeki kuşlarıyla ve yaban hayatıyla birlikte Kazdağları ekosisteminin denizle buluştuğu yerlerdi. Bu özellik 1960’lı yıllardan sonra yazlık konut talebinin artmasıyla bozulmaya başladı. Sulak alanların bir kısmı dolduruldu, üzerlerine konutlar inşa edildi”dedi.
Şu anda ise Dalyan olarak adlandırılan bölge sulak alan, mera ya da mera vasfını yitirmiş mera niteliğinde. Kubilay Öztürk tarafından paylaşılan harita ise olup bitenlerin özeti niteliğinde.

ÜÇ YANI İMAR RİSKİ ALTINDA

Turuncu ile çevrili bölüm, Hazine’den Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen 380 dönümü, halen Hazine’ye ait 169 dönümü ve BASKİ’ye ait 57 dönümü gösteriyor. 380 dönüm arazi şu anda Meclis İmar Komisyonu’nda görüşülüyor. Öztürk, “Meclis kabul ederse imar değişikliği ve satış kararı alınıp paraya çevrilmek isteniyor” diyor.
Kırmızı ile çevrili bölüm, Hazine’den Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne aktarılan 640 dönüm. Şu anda moloz, balçık, kalorifer atığı, çöp vb. diye ayırmaksızın vahşi yöntemlerle oraya “dolguö yapılıyor. İleride seralar kurulacağı ve çiçek üretimi yapılacağı belirtiliyor.
Sarı ile çevrili 620 dönümlük bölüm ise özel mülkiyete ait arazi. Üzerinde “Enginkent” isimli bir konut projesi yapılmak isteniyor.

‘ÇEVRECİLERİN GÖNLÜ OLSUN KARARI’

Resmi Gazete’de yayımlanan ve kesin korunacak hassas alan ilan edilen bölge ise Edremit’ten Burhaniye’ye giden sahil yolunun dar bir şeridini ve Kadıncık Deresi’nin denize döküldüğü küçük bir alanı kapsıyor.
Öztürk bu kararın kendilerine “Madem siz çevreciler sulak alan peşindesiniz, alın size gönlünüzü yapacak kadar sulak alan” denmesi anlamına geldiğini söylüyor.

‘İNSANLAR DENİZE GİRMEYECEK Mİ?’

Ancak Öztürk’e göre karar, kendi içerisinde yeni çelişkiler ve sorular da doğuruyor. Enginkent’in yapılması için Edremit Belediyesi’nden ruhsat alındığını hatırlatan Öztürk şu soruyu yöneltti:
“Önü sit alanı ilan edildi. Sitedeki insanlar nerede denize girecekler? Hadi girdiler orası balçık denize girilmez. Orada düzenleme yapılmayacak mı?”

‘OSB’DE DOLGUYA DEVAM EDİLECEK Mİ?’

OSB yapılmak istenen alanın Sit kararı dışında bırakıldığını belirten Öztürk, “Çiçek ve bitki üretimi yapılacak bu alanda, yeniden vahşi bir dolguya mı şahit olacağız şimdi?” diye sordu.
Öztürk, ek olarak “Edremit Kaymakamlığı’nın yazısı üzerine bu alanın dolgusuna son verdiğini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ne yapacak bundan sonra?” sorusunu yöneltti.

    

DOĞAL YAŞAM PARKI İSTENİYOR

En çok endişelendikleri konulardan biri ise Doğal Yaşam Parkı ilan edilmesini istedikleri kamu arazilerinin sonunun ne olacağı. Edremit çayının denize döküldüğü yerin kuzeyindeki Altınkum ile dere arasında kalan dört hazine arazisi var.
Belediye Meclisi’nin bu hazine arazilerinin satmasını engellemeye çalıştıklarını belirten Öztürk, “Doğal Yaşam Parkı önergemiz, bu karar bekleniyor denilerek Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde komisyon kararı doğrultusunda ve acele edilerek ilgili daireye iade edilmişti. Oysa karar o tarafı kapsamıyor bile. Ne olacak şimdi, o kararın gerekçesi kalmadı ki ortada?”sorusunu sordu.

KAMUOYUNA DESTEK ÇAĞRISI

Önümüzdeki perşembe günü (25 Kasım) Belediye Meclisi’nin toplanacağını ifade eden Öztürk, bu toplantı sırasında arazilerin satışının onaylanma ihtimaline karşı kamuoyundan destek beklediklerini söyledi. Öztürk, “Biz Dalyan’ın bir tarafı için AKP’li belediye ile uğraşırken diğer tarafta da CHP’li belediye ile uğraşıyoruz” tepkisini gösterdi.

SON KAMU ARAZİLERİ

Bu bölgenin deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Öztürk, “Binalar çok da sağlıklı değil. Önce doldurma zemin üzerine iki katlı yapılar yapılmış daha sonra beşe kadar çıkmış. 4,7 büyüklüğündeki depremde o konutlar insanların mezarlığı olacak” uyarısını yaptı.
Doğal Yaşam Parkı yapılmak istenen arazinin son kamu arazileri olduğunu belirten Öztürk, “Halk, sivrisinek yatağı diye bakıyor. Halbuki bu sulak alanın dereyle bağlantısını koparmasınlar, göçmen kuşlar burada gelip konaklasın istiyoruz. Gerekirse etrafını çevirsinler, kuş gözlem yerleri, yürüyüş yolları yapılsın. Ama son arazi de imara kurban gitmesin” dedi.

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
SİT KARARINA SEVİNMEK İÇİN ERKEN, GÖZLER BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNDE
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!