Sındırgılı olan ve “Leylekçi Hoca” olarak tanınan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalından emekli olan Prof. Dr. Mehmet Sıkı’nın ‘Gediz Deltası’ndaki İzmir Kuş Cenneti’ni Yaşatma Mücadelesi’ isimli kitabı yayınlandı.
Pandemi sürecinde 3 ay boyunca hazırladığı kitabı Kanguru Yayınevine bastıran Prof. Sıkı kitaba konu olan süreçte destek gördüğü kamu ve özel kurumlara, basın organlarına ve gazetecilerin isimlerine de kitabın sonunda yer vererek teşekkür etti. Prof Sıkı kitabın arka kapağında şunları aktardı:
“Kamuoyu tarafından İzmir Kuş Cenneti olarak bilinen sulak alan Gediz Deltası’ndadır. Burası 1982 ve 1994 yılında “Yaban Hayatı Koruma Sahası”, 1985, 1999 ve 2002 yılında “1. Derece Doğal Sit Alanı” ve 1998 yılında da “Ramsar Alanı” ilan edilmiştir. Değişik koruma statülerine sahip İzmir Kuş Cenneti 1982-2018 yılları arasında çok farklı tehlikelerle karşı karşıya gelmiştir. Bu tehlikeleri uluslararası sözleşmeler, kanun ve yönetmeliklerden yararlanarak aşabildik.
İzmir Kuş Cennetini yaşatma mücadelesi sırasında; hiçbir kişi veya kurumun menfaati, İzmir Kuş Cennetinin menfaati üzerinde görülmemiştir”
“FLAMİNGO VE PELİKANLARIN GÖZDESİ”
“Bu tehlikelerin en önemlileri kuş cenneti içinde ve etrafındaki yapılaşma girişimleri ve sazlıklarda görülen kuraklık olup en önemlisi de alanın yönetiminden sorumlu kişilerin Kuş Cennetine olan ilgisizliğidir. İzmir Kuş Cenneti; Türkiye’de gözlenen 487 kuş türünden 298’inin burada gözlemlenmesi, bu türlerden 120’sinin kuluçkaya yatması ile Türkiye ve Dünya için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca İzmir metropolu içinde olması, 17 -18 Bin çift flamingo ile 180 çift Tepeli Pelikanın burada kuluçkaya yatması Kuş Cennetinin önem ve değerini artırmaktadır”
36 YILDA NELER OLDU
“İzmir Kuş Cennetini Yaşatma Mücadelesi” kitabında; 1982-2018 yıllan arasında geçen 36 yıllık süreçte kuş cennetinde yaşanan olayları kronolojik sıraya göre okumanız mümkün olacaktır. Bu süreçte yaptığım girişimler sonucu alanı tehdit eden 20 projenin yapılması engellenmiş olup her türlü mücadeleme rağmen çözümlenmeyen 10 olay yargıya taşınmıştır. Ayrıca koruma sahasında 67 faaliyet de ‘ilk’ defa gerçekleştirilmiştir.
36 yıl yaptığım mücadele sonucu İzmir Kuş Cenneti’nin 2020 yılına kadar gelmesi ve yaşatılması için elimden geldiğini yapmaya çalıştım. Bundan sonra İzmir Kuş Cenneti’ni yaşatacak, koruyacak ve yüceltecek olan sizlersiniz. İzmir Kuş Cenneti’ni ve burada yaşayan canlıları tabiatın korunmasına inanan tüm insanlara emanet ediyorum.”
MEHMET SIKI KİMDİR
Prof. Dr. Mehmet Sıkı; 1951 yılında Pürsünler Köyü’nde (Sındırgı-Balıkesir) doğdu. İlk ve Ortaokulu Sındırgı’da, Lise öğrenimini Balıkesir Muharrem Hasbi Lisesinde yaptı.
1971-1972 öğretim yılında kaydolduğu Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji-Botanik Dalından 1974-1975 öğretim yılı yaz döneminde mezun oldu. Aynı yıl Develi (Kayseri) Lisesi stajyer Biyoloji öğretmenliğine atandı. 1976-1977 yıllan arasında askerlik hizmetini yedek subay olarak tamamladı. Daha sonra Diyarbakır Lisesi stajyer Biyoloji öğretmenliğine tayin oldu.
1978 yılında E.Ü. Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Müzesi’nin açmış olduğu Asistanlık sınavını kazanarak buradaki gö-revine başladı.
06.10.1980 tarihinde “İzmir Yöresindeki Kuş Türlerinin Taksonomik ve Ekolojik Özellikleri Üzerinde Araştırmalar” konulu tezini bitirerek Yüksek Lisans diplomasını aldı.
12.12.1985 tarihinde “Çamaltı Tuzlası-Homa Dalyanı Kuş Türleri ve Bazı Türlerin Biyolojileri Üzerinde Araştırma-lar” konulu tezi ile E.Ü. Fen Fakültesinde “Fen Doktoru” unvanını aldı.
15 Nisan-15 Haziran 1990 tarihleri arasında Fransa’daki La Tour du Valat Biyoloji İstasyonunda su kuşlarının sayımı ve markalanmaları konusunda bilimsel çalışmalar yaptı.
15 Aralık 1992 yılında; E.Ü. Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalındaki “Yardımcı Doçent” kadrosuna atandı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ilgili maddeleri ve Doçentlik sınav yönetmeliği hükümleri uyarınca girdiği Doçentlik sınavını başararak 22.10.1993 tarihinde Zooloji Anabilim Dalında Üniversite Doçenti unvanını aldı. Aynı Anabilim Dalında Doçent kadrosuna 22.06.1995 tarihinde ve 01.11.2001 tarihinde de Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlük onayı ile Profesör kadrosuna atandı. Necip KARATUNA /SINDIRGI (balikesir24saat.com)