MADO’nun Enerjikan şirketi ile Sındırgı Belediyesi’nin şehrin ısınması için kullandığı Hisaralan bölgesindeki termal suların kullanım hakkını almasının ardından başlayan mücadele mahkeme kararlarının ardından iyice su yüzüne çıktı. Sındırgı Belediyesi şirketin bölgeye elektrik santrali kurup, dünyanın en güzel doğal kaynaklarından birini yok etmek, temiz enerji ile ısınan 35 bin nüfuslu Sındırgı’yı mağdur etmek, kaynaklarına çökmek istediğini öne sürdü.
Belediyenin iddialarının doğru olmadığı savunan şirket ise kullanım hakkını 30 yıllığına aldıklarını açıklarken, “Şirketimizin esas amacı Sındırgı halkının ısınmasından para kazanmak değildir. Hisaralan jeotermal alanında gerçekleştirilecek proje ile öncelikle Sındırgı ısıtma sisteminin su ihtiyacı karşılanacaktır. Bu proje hem milli ekonomiye hem de Sındırgı halkına katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilecektir” açıklamasında bulundu.
Sındırgı Belediyesi 2006 yılında o zamanki koşullarda Özel İdare’den kiraladığı Hisaralan’daki kuyudan çıkan suyu ilçe merkezine getirdi. 2008 yılında boru döşeme işlemi gerçekleştirilmeye başlandı, 2014 yılında da ısınma, seracılık ve turizm yatırımları alanlarında kullanıma girdi. Belediye tarafından kurulan SINTER isimli şirket ilçede 5 binin üzerinde konutun ısıtılmasını sağladı. Bölgede yatırımlar birbirini izlemeye başladı.
MADO bünyesinde bulunan Enerjikan isimli şirket ise 10 yıl önce MTA Genel Müdürlüğü’nün açtığı ihaleyi kazanıp, Hisaralan Kaplıca Bölgesinde bulunan termal suların kullanım hakkını aldı.
Bu gelişme sonrası konu mahkemelik oldu. Belediyenin açtığı dava yerelde lehine sonuçlansa da üst mahkemede aleyhine çıktı ve hukuk süreci sona erdi. Yaşanan duruma kurumlar arası iletişimsizliğin ve aynı yere ikinci kez kullanım hakkı verilmesinin neden olduğu belirtiliyor.
Gelinen noktada Enerjikan, Sındırgı Belediyesi ile iletişime geçti. Ancak bir uzlaşma sağlanamadı. Karşılıklı suçlamalar başladı. Şirketin, Laguna Termal Otel ile Özdil Konutlarına bir yazı göndererek ödemelerin kendisine yapılmasını istediği iddia edildi.
KAMUOYU BİLGİLENDİRMESİ
Sındırgı Belediyesi bu gelişmeler sonrasında büyük bir “çevre mücadelesi” başlattı. Belediye ve Kent Konseyi yetkilileri yaptıkları paylaşımlarla şirkete tepkilerini dile getirirken, bu paylaşımlar ulusal basında ve sosyal medyada geniş yer buldu. Bir çok köşe yazarı konuyu sütunlarına taşıdı.
Yapılan paylaşımlarda MADO’nun Enerjikan firması ile bölgeye elektrik santrali kurup, dünyanın en güzel doğal kaynaklarından birini yok etmek, temiz enerji ile ısınan 35 bin nüfuslu Sındırgı’yı mağdur etmek, kaynaklarına çökmek istediği öne sürüldü.
Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, MADO-Enerjikan projesinin Hisaralan Kaplıca Bölgesindeki Jeotermal Park gibi projelerin yapılmasına engel olacağını ve termal turizm hamlesine sekte vuracağını iddia etti. MTA’ya da sitem eden Başkan Yavaş, muhtarlar, basın mensupları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Kent Konseyi üyeleri ile üst üste toplantılar yaparken, bu mücadelede ki kararlılığını dile getirdi.
MADO-ENERJİKAN NE DİYOR?
Dondurma ve Kafe Zincirleri sahibi Mehmet Sait Kambur’un sahibi olduğu MADO’nun şirketi Enerjikan’ın yetkilileri ise MTA kanalıyla 2011 yılında açılan ihaleyi 4 milyon 50 bin ABD Doları karşılığı satın aldıklarını belirterek, “Ruhsatlı doğal çıkışlar dışındaki tüm kuyu ve doğal çıkışların kullanım hakkı 30 yıl süreyle şirketimize aittir. 10 yıldan beri firmamız bu sahadan hiçbir menfaat temin etmemiştir” açıklamasında bulundu.
Açıklamada özetle şu görüşler dile getirildi:
“Sındırgı Belediyesi 2015 yılından beri şirketimize ait jeotermal kaynakları kullanarak ilçe merkezinde yaklaşık 5 bin konutu para ile ısıtmaktadır. Firmamız Sındırgı Belediyesinin inşa ettiği ısıtma projesine engel olmamış, belediye tarafından şirketimize bir kuruş dahi ödeme yapılmamıştır Şirketimizin esas amacı Sındırgı halkının ısınmasından para kazanmak değildir…
Sındırgı Belediyesi tarafımıza jeotermal kaynak kullanım bedeli ödememekte, çevre illere göre en pahalı ısıtma ücreti Sındırgı halkından alınmaktadır….
Hisaralan jeotermal alanında gerçekleştirilecek proje ile öncelikle Sındırgı ısıtma sisteminin su ihtiyacı karşılanacak, hem milli ekonomiye hem de Sındırgı halkına katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilecektir” açıklamasında bulundu. Necip KARATUNA / SINDIRGI (balikesir24saat.com)
On yıldır nerdeymiş modo birde ihale parası 4millyon 50bin dolar kime verilmiş köylüyemi belediye yi mi bakanlığamı parayı alan 20 yıllık parayı iade etsin