featured
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. SINAVLARA DOĞRU… (DENEME SINAVI ÇÖZMEK)

SINAVLARA DOĞRU… (DENEME SINAVI ÇÖZMEK)

Sınava hazırlık sürecinin bu döneminde yapılacak en önemli çalışmalardan biri deneme sınavı çözmektir. Deneme sınavları, sınavı çözen kişinin seviyesini az çok gösterecektir.

Sınav sürecindeki birçok öğrenci deneme sınavı çözmekten kaçar. Gerçekçi olmak gerekir ise kaçmak doğru bir davranış değildir. Rasyonel bir şekilde sınava hazırlanan bir öğrencinin sınavın son üç ya da dört ayında haftada en az iki deneme çözmesi yararlı olacaktır. Son aylarda bu say artırılmalıdır.

Öncelikle deneme sınavı nedir?

Deneme sınavı şu ana kadar öğrendiğiniz ve sınav da geçerli konulardan karma olarak hazırlanan sınav modülüdür.

Neden çözmeliyiz?

Net olarak nerede olduğumuzu, seviyemizi, tam olarak yerimizi görmek için çözmeliyiz. Sınav yolculuğunda neredeyim sorusunun cevabını bulmak, hedefimiz ile yaptığımız çalışmalar aynı doğrultuda gidip gitmediğini görmek için çözmeliyiz.

Sınava hazırlanan öğrenciler soru bankalarından soru çözerken sadece konu tabanlı gitmektedir.  Soru bankalarında soru çözülürken konu bilgisi ister istemez kolaylık sağlamaktadır.

Örneğin; matematik karekök testi çözüyor, ya da TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi Doğu cephesi testi, TYT sayılar testi, AYT Fizikten kuvvet testi çözüyorsunuz,  ister istemez soru çözümünde beyin bu bilgiden yararlanıyor.

Deneme sınavı çözerken böyle bir bilgiye sahip olmadan rotanızı bulmak zorundasınız. Gerçek sınavda olması gerektiği gibi…

Deneme sınavı çözerken sorular karma gelmektedir. Birçok öğrencinin sıkıntısı ise hangi soruda hangi mantık ile gideceğini bilememesidir.  Elde ettiğimiz bu sonuçta bize gösterir ki aslında çözülemeyen soru ile ilgili bilgi tam olarak zihne oturmamıştır yani öğrenilmemiştir.

Sınava hazırlanan bireyler (yaşa göre değişim göstermektedir) genelde deneme sınavı çözmekten kaçarlar. LGS öğrencileri deneme sınavı çözmeye daha zor ikna olurken, TYT ve AYT öğrencileri daha kolay ikna olabiliyor. KPSS öğrencileri ise sınava, deneme sınavı çözerek başlamanın mantıklı olduğunun genel olarak farkındalar.

Bu aylarda deneme sınavı çözmenin sınava hazırlanan birey için en önemli yararı çalışma programımızı belirlemeyi sağlayacaktır. Çalışma planımızı yapılandırırken deneme sınavlarımızın sonucu bize en önemli rehberliği sunmaktadır.

Deneme sınavını çözdük, sınavımızı kontrol ettik, yanlışlarımız var. En önemli nokta bu hangi konularda yanlışımız var ise o konuları tamamlamak ile ilgili bir planımız olmalı.

Eksik olan konu tamamlanmaz ise ileride bizde oluşturacağı duygu, yetersizlik hissi olacaktır.

Deneme sınavları incelenirken hatalar iyi değerlendirilmelidir. Aslında o yanlışlar karanlıktaki ateş böcekleri gibi olmalıdır. Hataların kaynağına bakılmalı, IQ mü? (yani bilgi eksikliği, bilgiyi kullanamama, yorumlama eksikliği, güncel hayat ile ilişkilendirememe vb), EQ mü? (kaygı, stres, yapamayacağım duygusu, ya çok yanlışım çıkar ise vb)

Bu analizde zekâ gerektiren eksiklikleri kapatmak iyi bir planlama ile olabilir. İkinci kısımda yer alan duygusal eksiklikler için ciddi duygusal destek ve EQ eğitimi gerekmektedir.

Deneme sınavlarına erken başlamanın belki de en önemli avantajı, duygusal zekâda yer alan kaygıları fark etmek ve bu konuda önlem almak olmalıdır.

Birçok bireyin deneme sınavından kaçmasının genel nedeni,  duygusal olarak hissettiği güvensizlik, yapamayacağım duygusudur. Tabii ki daha önemli bir neden ise kendi çalışması ile yüzleşmek ve gerçeklerdir.

Gerçekler diyorum çünkü gözlemlediğim birçok öğrenci çalıştığını düşünüyor; rotasız ve plansız çalışma olamaz.

* Adil bir seçim için herkesin aynı sınava girmesi gerekir: Lütfen o ağaca tırmanın

Şöyle düşünün elli katlı bir binanın önündesiniz. Sizden çatıya çıkmanızı istiyorlar, belirli bir zamanınız var ama asansör yok;

Baştan bırakanlar olacaktır, elli kat çıkılır mı? İmkânsız diyenler…

Bir heyecan ile başlayanlar olacaktır.

Onuncu katta nefesi tükenip daha çok var deyip bırakanlar olacaktır.

Onuncu katta nefesi tükenip, arkadaşlarım ailem, çevrem ne der der deyip,  ha gayret yirminci kata gelenler olacaktır.

Yaparım ben bunu ha gayret dediniz, hızlı hızlı çıkmaya başladınız enerjiniz tükenmeye, yüzünüz yanmaya, nefesiniz daralmaya başladı. Oturdunuz nefes aldınız. Beni geçenler geçti bu saatten sonra çaba bir işe yaramaz deyip geri dönenler, vazgeçenler olacaktır…

Gerçekten ben bu binayı çıkabilirim, gücüme enerjime nefesime güveniyorum. çıkma planım on katta bir mola veririm, yanıma şunları alırım ve çıkarım kararlılığı önemli…

Bu benzetmede, çatıya her birey için çok önemli asla vazgeçmek istemediği bir değer koysak sizce sonuç nasıl değişir. Mesela hayal ettiği bir durumu gerçekleştirme fırsatı, hastanız için önemli bir ilaç peki ya gireceğiniz sınavın cevapları olsa…

İşte o zaman çıkabilenlerin sayısı artacak, elli katlı bina küçülecektir.

Burada kendimize sormamız gereken “ben bu sınavda ne kadar başarılı olmak istiyorum?”

Sınav yolculuğunuzda, deneme sınavları aslında sınava karşı bakış açınızı ortaya koymaktadır. Deneme sınavından kaçmak bir nevi sınava hazırlık sürecinizi, kendinizi değerlendirme fırsatınızı gözden geçirmeyi reddetmek anlamına gelmektedir.  Bu durum da gerçeklerle yüzleşmeyi reddetmek demektir.

Deneme sınavı çözmek ve değerlendirmek ile ilgili bu ana hatlardan sonra son olarak çözeceğiniz deneme sınavının yeterliliğini, hem içerik olarak, hem müfredata uyum olarak hem de zorluk ve kolaylık olarak iyi değerlendirmek gerekir.

Orta düzeyde bir öğrenciden çok zor bir deneme sınavı çözmesini istemek çok da yarar sağlamayacağı gibi, iyi düzeyde bir öğrenciye kolay düzeyde bir deneme sınavı çözdürmek de yarar sağlamayacaktır.

Bu sebeplerden dolayı deneme sınavı seçerken, mutlaka müfredat uyumuna, zorluk derecesine bakmak gerekir. Seviyesi alt ve orta düzey için kolay bir deneme sınavında başlayarak özgüveni artırarak gitmek de yarar vardır.

Deneme sınavları sıralaması ise çocuklarımızın kâbusu olsa da bu yolda kendilerini değerlendirebilecekleri önemli bir durak…

Sınavı değerlendirirken genel sıralaması tabii ki önemli, ama asıl nokta; “kendi öz hedeflerini ne kadar gerçekleştirmişim?” Daha da önemlisi ise; deneme sınavını değerlendirirken her deneme sınavında ne kadar ilerlediğimizi ya da gerilediğimizi görmek gerekir.

“Kendimizin kıyası yine kendimizin bir deneme önceki başarımız olmalı…”

Unutmayın rakibiniz başkaları olursa rakibiniz kadar, kıstasınız kendiniz olursanız hayalleriniz kadar ilerlersiniz.

Mutlu pazarlar…

 

Müzik önerisi: https://youtu.be/bDQ9a768buM?list=PL7iZkZnzKj7H9u4yQ0-X2xrltUT9zEG3U

Sevgili öğrencilerimden müzik önerisi; https://youtu.be/16Cw4lICqQg ,  (Teşekkürler)

https://youtu.be/wiXvDsHfpdk?list=RDGMEM6ijAnFTG9nX1G-kbWBUCJA  (Teşekkürler)

 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
SINAVLARA DOĞRU… (DENEME SINAVI ÇÖZMEK)
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!