featured
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. SINAV ODAKLI PLANLAMA VE AJANDA YÖNETİMİ

SINAV ODAKLI PLANLAMA VE AJANDA YÖNETİMİ

 Başlamak, kendimize bir başlangıç noktası bulmaktır. Yapacağımız iş her ne olursa olsun başlangıç noktasını doğru oluşturmak çok önemlidir. Yanlış bir başlangıç hedefimize ulaşmamızı zorlayabileceği gibi engellemesi de mümkündür.

Sınav odaklı planlama içinde iyi bir başlangıç yapmak önemlidir. Sınav odaklı bir plan için durumumuzu netleştirdikten sonra gitmek istediğimiz ya da ulaşmak istediğimiz sonucu netleştirmeliyiz.

Öncelikle zaman planlaması yapabiliriz. Günlük ihtiyaçlarımızı belirleyelim. Uyku, yemek, kişisel bakım, hobiler bunlara zaman ayırdıktan sonra kalan zaman, sınav için değerlendirilebilir.

Çalışabileceğimiz zamanı da belirlediğimize göre artık bu zamanı sınava nasıl çalışabileceğimizi planlayarak devam edebiliriz.

Koçluk sürecinde planlamayı düşündüğünüzde öncelik hedefi belirlemek olmalıdır. Bilinmeyen bir hedefe doğru yürünemez ya da plan yapılamaz.

“Aslında ben … kazanmak istiyorum olmazsa … olabilir.” Diye kurulan bir cümle, hedef olamaz.

Hedefimiz belirli ve net olmalıdır.

Hedefimizi belirledikten sonraki aşamamız ise olduğumuz durumu tespit etmektir.

Sonrası gideceğin yer için planlama yapmaktır.

Her plan aslında bir başlangıç oluyor. İnsanın kafasındakini yapması için çoğu zaman somut bir araca ihtiyaç var işte plan bu noktada devreye girmektedir.

Plan yaparken yapabileceklerimizi iyi belirleyip yeteri kadar zaman vermeliyiz.

Sınav odaklı plan hazırlarken gerçekçi olması başarmak istediğimiz hedefe doğru daha net bir yol almamızı sağlayacaktır.

Peki bu süreçte ajanda nedir?

Ajanda ise planımızı yaparken ve uygularken bir sonraki aşama için aldığımız notlardır.

Sınav ajandasını iki türlü işletebilirsiniz. İlk olarak planlama yaparken yapılması gerekenlerin zamana genel bir dağılımına yer vermek.

Altı ayın genel dağılımı, sonra altı ayın aylara göre dağılımı. Her ay ulaşmak istediğiniz sınav baremini belirlemek yararlı olacaktır. Ajandamıza aylık ulaşmak istediklerimizi de hafta hafta daha kısa süreli hedeflere bölerek yer vermeliyiz. Sonrasında ise artık haftalık hedefimize ulaşabilmek için günlük yapmamız gerekenlere yer vermemiz ve gerçekleştirmemiz olmalıdır.

Ajandayı ikinci olarak ise planımızı gerçekleştirirken gördüğümüz eksiklikler, yetersizlikler ya da bize motivasyon sağlayan iyi hissettiren durumları not almalıyız ki süreci planlamamıza yardımcı olabilsin.

Peki sınav odaklı plan ve ajanda tutmamızın yararı ne olacaktır?

Tabii ki tüm plan zihninizde olabilir. Aşama aşama ne yapacağınızı biliyor olabilirsiniz.

Öncelikle zihnimiz bir gerçekliğe inanmak için somut deliller seviyor. Örneğin tuttuğunuz bir deneme çizelgesinde netleriniz artıyor ise başardığını, artmıyor ise başaramadığını düşünür. Denemeleri yazılı olarak görmezse netlerinin düştüğünü ya da arttığını fark etmez.

Bu küçük örnekten yola çıkarak yapmak istediklerimizi bir plan ve ajanda yöntemi ile beynimizin önüne sermemiz sınav sürecindeki bireylere bu işi yapabileceğini hissettirecektir.

Başlamak için en uygun zaman ne zamandır diye kendi kendimize hep sorarız.

Acaba geç kaldım mı? Sorusu aklımızdan hep geçer.

Bence başlamak için her an mükemmeldir. Ve biz her an bir şeye başlayabiliriz. Yeter ki yapma isteğiniz, tutkunuz ve enerjiniz olsun…

Müzik önerisi: https://youtu.be/oyKU5V5OU5o

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
SINAV ODAKLI PLANLAMA VE AJANDA YÖNETİMİ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 30 Kasım 2023, 16:31

    Çok net ve yol gösterici bi anlatım olmuş.Tesekkurler emeğinize sağlık.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!