CHP Kepsut İlçe Başkanlığı, Simav Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçilmesi için Balıkesir’de imza kampanyası başlattı. CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Kepsut İlçe Başkanı Oğuz Arslan ve partililerle basın açıklaması yaparken, halkı kampanyaya destek vermeye çağırdı. Büyükşehir’in AK Partili Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı duyarsızlıkla suçlayan Sarı, BASKİ’nin de kirliliğin en büyük sorumlusu olduğunu iddia etti.
Balıkesir’in Kepsut ilçesinden geçen Simav Çayı’ndaki kirlilik gündemdeki yerini koruyor. CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in TBMM’de, İYİ Partili Serkan Mehmet Ertan’ın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde defalarca gündeme getirdiği konuda çözüme yönelik bir adım atılmadı. Son olarak CHP Kepsut İlçe Başkanlığı kirliliğin önlenmesi için Balıkesir’de Kurtdereli Mehmet Pehlivan Heykeli önünde imza kampanyası başlattı. “Simav Çayı can çekişiyor”, “Kepsut ve Simav Çayı çözüm bekliyor”, “Çevre kirliliği, sivri sinek istilası koku ve bakteri üremesi, ağır metal birikimi balık ve canlı ölümleri devam ediyor” yazılı dövizlerle imza topladı.
CHP İl Başkanı Serkan Sarı da dün imza kampanyasının gerçekleştirildiği alanda Kepsut İlçe Başkanı Oğuz Arslan ve partililerle basın açıklaması yaptı. Halkı kampanyaya destek vermeye çağıran Sarı, Büyükşehir’in AK Partili Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı duyarsızlıkla suçladı. BASKİ’yi kirliliğin en büyük sorumlusu olduğunu iddia etti.
“BAŞKAN YILMAZ ÇAĞRILARA KÖR, SAĞIR, DİLSİZ KALMIŞTIR”
“Kepsut’tan da geçen Simav Çayı’ndaki kirlilikle ilgili duyarlılığımız aylardır devam etmekte ama kenti yöneten irade; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz bu çağrılara ne yazık ki kör, sağır, dilsiz kalmıştır.” diyen Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün Kepsut’ta yaşanan kirliliği o bölgede yaşayan vatandaşlar değil aslında hepimiz çekiyoruz. O sorun sadece bölgede yaşayan vatandaşların değil hepimizin sorunu, çevre sorunudur. Kepsut İlçe Başkanımız Oğuz Arslan uzun süreden beri bu konuyla ilgili milletvekillerimizle birlikte bölgede ziyaretler yaptı, konu TBMM’ye ve Büyükşehir Belediye Meclisi’ne aktarıldı, konuşuyoruz, itiraz ediyoruz, konuyu gündeme taşımaya çalışıyoruz ama ne yazık ki reklamatik bir iş olmadığı için, popüler bir çalışma olmadığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın ilgisini çekmiyor. Reklamı olmayan bir işi yapmak istemiyor, halka hizmet etmek istemiyor”
“KİRLİLİĞİN EN ÖNEMLİ SORUMLUSU BASKİ”
“Niye böyle diyorum? Kepsut’tan çıkan Simav Çayı Sındırgı-Bigadiç hattından geçerek Altıeylül ilçemizden Kepsut’a, oradan da Susurluk Çayı’yla beraber Marmara Denizi’ne dökülüyor. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununu hep birlikte yaşadık. Sebebini çok sorguladık, sorduk araştırdık. Amma velakin bu sebebe yönelik bir çözümü de ne yazık ki ilgililerinden, muhataplarından göremedik. Bugün Simav Çayı, Susurluk Çayı ve beraberinde kentin değişik bölgelerindeki yaşamış olduğumuz bölgelerdeki akarsulardaki kirliliğin en önemli sorumlusu Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BASKİ’dir. BASKİ, yaklaşık 1970’li yılların teknolojisine sahip olan damlamalı filtre sistemiyle kurulmuş ve 1981 yılında inşaatına başlanıp, 2004 yılında biten bu arıtma o günden bu güne ne yazık ki kalitesini, işlerliğini ve yeterliliğini yitirmiştir. Bu yetersizlik BASKİ’nin 2020 yılı raporlarında da geçmektedir.. Şu anda mevcut Balıkesir merkezdeki arıtılacak suyun yarısını bile karşılayamayacak düzeyde bir arıtma tesisine sahibiz. Bu konuyla ilgili ne yapılıyor? Hiç bir şey yapılmıyor. Bu konuya niye çözüm üretilmiyor? Yaklaşık 2010 yılında güncellenen ve 12 seneden beri yatırım bekleyen sadece Balıkesir merkezindeki bu arıtma tesisini Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ne yazık ki görmezden geliyor”
“HABİTAT GÜNÜ VE GERÇEKLER”
“Balıkesir hem Türkiye’yi temsil etmek hem de dünyaya örnek olabilmek için Habitat Günü’ne ev sahipliği yaptı. Doğaya, çevreye, yaşama duyarlı bir kent olarak kendini tanıttı. Gerçekler böyle mi? Ne yazık ki böyle değil. Bugün Yücel Yılmaz’ın panellerde, sempozyumlarda değil sahada ihtiyaç duyulan yatırımların başında olması gerekiyor. Yücel Yılmaz’ı göreve davet ediyoruz. Balıkesir’deki arıtma tesisimizi yeniden güncellemeye davet ediyoruz. Çağın gereklerine uygun şekilde modernize etmeye, kapasitesini arttırmaya ve çevreyi korumaya davet ediyoruz”
“MEYDAN DÜZENLEMESİ İÇİN SEFERBER OLANLAR NEREDE?”
“Bugün bölge artık kokudan geçilemez hal aldı. Simav Çayı’nda, Susurluk Çayı’nda, Gönen Çayı’nda, bu akan derelerin çoğunda balık ölümleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Nerede çevreye duyarlı bir kent, nerede böyle bir yönetim anlayışı? Ne yazık ki Balıkesir’de yok. Sadece Susurluk değil, bu Burhaniye’de, Ayvalık’ta, Edremit’te birçok bölgede yaşadığımız kirlilikler söz konusu. Nikita Çayı, Havran Çayı, Manyas’taki Boğazpınar Deresi yine aynı sorunla karşı karşıya. Hem arıtma tesislerinin yetersizliği, hem çevredeki sanayi tesislerinin, hayvan çiftliklerinin ve fabrikaların atıkları ne yazık ki yeterli denetlenmediği için çevreyi katletmek herkesin hakkı haline gelmiş durumdadır. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzü ve Bakanlığımızı projelere verdikleri desteklerin aynısını da çevreye duyarlı yaşama vermesini istiyoruz. Bugün bir meydan düzenlemesi için yapılan yatırımlarda bakanlık seferber olurken, çevreyi kirleten bu tesislerin modernizasyonu için ne yazık ki aynı duyarlılığı göremiyoruz.”
“HAZIRLADIĞIMIZ RAPORLAR TAVSİYE NİTELİĞİNDE KALIYOR”
“Belediye meclis üyelerimiz büyükşehirde konuyu sıklıkla gündeme getiriyorlar. Çevre Komisyonunda görev yapan muhalefet meclis üyeleri bu konuyu ısrarlı bir şekilde dile getiriyor olmalarına rağmen ne yazık ki hazırlamış olduğumuz raporlar tavsiye niteliğinde kalmaktadır. Bağlayıcı hükümler içermemekte, Büyükşehir Yasası’yla beraber aslında Büyükşehir Meclis Üyelerinin ve Büyükşehir Meclisi’nin de yetkinliği sınırlandırılmış durumdadır”
“ATIKLAR MARMARA DENİZİNE KADAR GİDİYOR”
“Biz reklam içerikli belediyecilik değil, hizmet odaklı belediyeciliği öncelemek zorundayız. Bugün bölgemizde Altıeylül ilçemizde Yakupköy, Karamanköy, Balıklı, Çandır, Köylüköy gibi nüfusu 1000’in üzerinde olan bir çok vatandaşImızın yaşadığı köylerimizin bir arıtma tesisi yok. Buralara paket arıtmalar yapılarak aslında burada yaşayan vatandaşlarımızın da çevreye salmış oldukları atıkların temizlenmesi, arıtılması gerekiyor. Nergis Çayı’na akan bu atıklar yine Simav Çayı’na bağlanıyor, yine Marmara Denizi’ne akıyor. Şimdi, bugün, hep birlikte vatandaşlarımızı buradaki imza kampanyasına destek olmaya davet ediyoruz. ”
“HER İLÇEDE ALTYAPI SORUNLARI VAR”
Altıeylül ilçemizden Sındırgı’ya, Havran’dan Burhaniye, Ayvalık’a, Manyas’tan Bandırma ve Gönen’e kadar her ilçemizin alt yapı sorunları var. Bunlar raporlarda da açıkça görülmekte… Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 30 arıtma tesisi var. Bunların bir kısmı paket arıtma, bir kısmı damlatmalı filtre arıtma şeklindedir. Bunlarla beraber hepsini koyduğumuzda 1 milyon 200 bin kişinin atığını arıtabilecek bir tesis kapasitesine sahip ki bu kapasite de zaten yıllardır bakımları yapılmadığı için verimsizdir ve bu görevini yerine getirmiyor. Yılın altı ayı 3,5 milyon kişiye ev sahipliği yapan bir tesisin en üst potansiyeldeki arıtma kapasitesi 1 milyon 200 bin ama bunun da büyük bir çoğunluğu yapılmayan bakımlar ya da gerekli yatırımların yapılmaması sebebiyle de fonksiyonlarını yitirmiştir. Şimdi hep birlikte tüm vatandaşlarımızı çevremize, doğamıza, yaşam hakkına sahip olmaya davet ediyoruz. Bu mücadele sadece CHP’nin değil Balıkesir halkının mücadelesidir ” (balikesir24saat.com)