Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’ni son toplantısının tartışmalı geçtiğini basından takip ediyor olmalısınız. İkinci kez meclis toplantısına katıldım.Amacım, daha önce olduğu gibi bu kezde izlenimlerimi BALIKESİR24SAAT okuyucuları için paylaşmaktı. Gündemin yoğun olma ihtimalini, oturumun tartışmalı geçebileceğini düşünemedim.
Meclis salonuna geldiğimde basın mensupları için bırakılan gündem maddelerini yer aldığı dosyada 89 maddeyi görünce tabir yerindeyse ilk tepkim ‘Bugün burada sabahlanır!’ oldu.
Balıkesir denildiğinde ilk akla gelebilecek Zağnos Paşa Cami, Saat Kulesi ve Kuvayi Milliye Müzesi’nin bulunduğu arsaların kimine göre ‘satışı’, kimine göre ise Maliye Bakanlığı’na devrinin de bu maddeler arasında yer alması belediye meclisinde ciddi tartışmalara neden oldu.
Maalesef herkes gelişmelere kendi penceresinden bakıyor, kimseye faydasının olmadığı bilindiği halde gergin bir zemin üzerinde siyaset yapmaya çalışılıyor. Değerlendirmelerde ona göre şekilleniyor. Siyasi bir saplantım, beklentim olmayınca, gerekli olmadığı halde kimin ne amaçla tapu belgelerini salladığını, kimin neden toplantıyı şova dönüştürdüğünü rahatlıkla sorgulayabiliyorum. Kısaca yaşananların Balıkesir’e ve Balıkesir’i temsil eden meclise yakışmadığını söylemeliyim.
***
Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısından bir iki gün önce kulislere düşen ‘Belediye, Paşa Camisi’ni borçlarına karşılık satışa çıkardı!’ şeklindeki haberlerin yayınlanması, böylesi tartışmalı konuların sosyal paylaşım sitelerinde hararetli bir şekilde ele alınması meclis toplantısının sıcak geçeceğini gösteriyordu. Nitekim Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantı salonuna geldiğimde ziyaretçilerin yoğunluğu kadar, ulusal ve yerel basın organları adına çalışan çok sayıda gazetecinin meclis salonunda bulunması olacakların habercisi gibiydi.
Detaylara girmeden sona yazmam gerekeni baştan yazayım: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın Başkanlık makamına diye bir yazısı var. ‘Başkanlık Makamına’ yazılan yazıda konu girişine, ‘satış’ denilmiş! Başkanlık makamına gönderilen yazının giriş bölümünde; “… Sosyal, kültürel tesis , kapalı spor tesisi, sosyal tesis ve dini tesis alanında kalan taşınmazların Maliye Bakanlığı’na vergi borcu karşılığında satışının ve tapu devrinin yapılması planlanmaktadır’ denilerek satışı düşünülen taşınmazlar alt, alta sıralanmış.
***
Bu yazıyı okuyup, az çok yazılanı anlayabilmek için meclis üyesi, üniversite mezunu, doktor, avukat belediye başkanı olmaya gerek yok. Bir hata yapıldığında olabilecekleri öngörebilmek gerekir. Nitekim tartışmaların ana unsuru sihirli kelimenin ‘satış’ olduğunu söylemeliyim. Yazı daha anlaşılır bir şekilde kaleme alınabilirdi.
Her ne kadar açıklamalarda yapılan işlemin devir olduğu söylense de,muhalefet ‘satış’ tan hareketle endişelerini dile getirdi.Bu arada muhalefet partilerinin sözcülerinin gündem üzerine çokta hazırlıklı olduklarını gözlemleyemedim.
Benim görebildiğim kadarıyla yapılan aslında sıradan bir olay! Her yerde böylesi devir işlemlerinin gerçekleştiğini söylemek mümkün. Sorulması, sorgulanması gereken, ‘Neden belediye bütçesinin dışına çıkılıp borçlanılır? Zaman, zaman taşınmazlar neden el değiştirir?’ olmalıydı.
Muhalefet partilerine ‘Hodri meydan!’ denilmemeliydi. Bilgilendirme toplantısının şova dönüştürülmesinin önüne geçilebilmeliydi. 71 madde ‘torba yasa’ misali hep birlikte oylanmamalıydı. Muhalefetin önerisi dikkate alınabilmeliydi. İlk oylama yapılıp, sonuç açıklandıktan sonra ara verilmeliydi. Muhalefet partileri de varsa söyleyeceklerini kürsüde dile getirmeliydi. İlk oylama sonrası sonuç açıklanmamasına rağmen, muhalefet sözcülerinin oylamadan ‘ret’ sonucunu çıkarmalarını, kamera kayıtlarının izlenmesi taleplerini anlayamadım.Hiç bir meclis üyesi meclisi terk etmemeliydi. Hangi partiden olursa olsun seçmenler meclis üyelerine, ‘Meclisi terk edebilirsin!’ diye oy vermemiştir sanırım. Meclis salonunun ortasında yüksek ses tonunda bağırışmalar, bazı ilçe belediye başkanlarının makamlarına yakışmayacak davranışlarını seçmen mutlaka zamanı geldiğinde hatırlayacaktır.
***
Maalesef ülkemizde olduğu gibi şehrimizde de siyaset farklı yapılmakta. Bırakın siyasetçi kimliği ile, insan olarak karşılıklı güven duygusu maalesef yitirilmiş.
Yıllardır görevim gereği Avrupa’da yerel düzeydeki belediye meclislerinin toplantılarını takip etme fırsatım oldu. Tartışmalı toplantılarda bile meclis üyelerinin bırakın bir birinin üzerine yürümesini, yerlerinden dahi kalktıklarına tanıklık etmedim. Belediye meclis üyeleri sık, sık için görgü ve birikimlerini artırmak, daha iyi bir Balıkesir için zaman zaman Avrupa’ya gitmekteler. Avrupa’da bir şehrin belediye meclis toplantısını izlemek isteyen olursa, Avrupa’da yaşayan Balıkesirli olarak yardım elimi uzatmaya hazır olduğumu belirtmek isterim.