Balıkesir benim doğduğum, köklerimin uzandığı şehir. Vefa borcum vardı, kendimce ödemeyi görev bildim.
Öğretmenliğim yanı sıra yeme içme alanında eğitmen olarak geniş bir yelpazede görev yaptım.
Kadirye Kahraman ile uzun yıllar araştırmalar yaparak oldukça geniş kapsamlı bir derleme yaptık. Unutulmaya yüz tutmuş aşları toparladık, “Balıkesir Aşı” isimli kitabı hazırladık. Balıkesir için ilk yemek kitabını oluşturup İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğüne verdik.
İkinci, üçüncü baskılarında baskı kalitesi yükseltilerek daha geniş kitlelere ulaşması sağlanır diye düşündük.
Yanılmışız…
Artık yeme içme gıda alanında aktif olarak mesleki bir çalışma yapmıyorum.
Şimdi bunları neden yazdım?
İlimizde geçen yıldan bu yana Gastronomi ile ilgili etkinlikler konuşuluyor.
2019 yılının son günlerinde üniversite ve büyükşehir belediyesi ile bu konular konuşulmaya başlanmıştı. Benimde içinde olduğum bir grupla çalışmalar başladı. Daha sonraları üniversitede bir araya gelen çalışma grubu ile yol haritası oluşturulmaya çalışıldı.
2020 de Büyükşehir ve Turizm Müdürlüğünden arkadaşlar çeşitli ilçelerde çalışmalara devam ettiler. GASTRONOMİ Festivali olarak… Bu kapsamda Peynir ve Zeytin konulu festivaller yapılması da konuşuluyordu.
Ben bu arada İzmit’e taşındım.
2021 Mart ayında Süleyman Dilsiz bana telefonla ulaştı. Balıkesir’in birçok ilçesinde saha değerlendirmesi yaptığını, tarifler konusunda danışmak istediğini belirtti. Balıkesir ile ilgili dünyada ilk olacak KAHVALTI festivali vb. projelerinden söz etti. Bazı konularda görüştük.
Kendisi bana ulaşmadan önce 31 Mart 2021 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bazı siyasi partilerden ve gıda sektörden birçok kişinin katıldığı bir tanışma toplantısı yapmış. Bu sunum sonrasında Yücel başkanın projeyi çok beğendiğini, mutlaka yapılması gerektiğini ve Süleyman Bey’in BALIKESİR’in kahvaltı yüzü olmasını düşündüğünü söylemiş.
8 Haziran 2021 tarihinde de birçok sivil toplum örgüt temsilcileri ile üniversiteden Murat Doğdubay, oda temsilcileri, İl Kültür Turizm müdürü, çeşitli sivil örgüt temsilcileri ile GMK Turizm Destinasyon yönetiminden Candan Şahin’in de içinde bulunduğu kalabalık bir gruba sunum gerçekleştirdiğini söyledi.
Bu sunumda da projeyi tüm ayrıntıları ile anlatmış ve projesini özetlemiş;
Dünyada ilk defa bir Kahvaltı Festivali gerçekleşsin bu da Balıkesir’de olsun.
Çalışmaları sırasında Kadirye Kahraman ile hazırladığımız “Balıkesir Aşı” kitabını da kullanan Süleyman Dilsiz bir arkadaş kanalıyla bana bu aşamada ulaştı.
Neden Balıkesir’de bir kahvaltı festivali? diye sordum. Oldukça detaylı ve titiz bir çalışma sonucunda seçmiş. En ince ayrıntısına kadar hesaplanıp çalışılmış bir proje olarak söz etti.
Ben zaten Gastronomi Festivali için çalışmalar yapıldığını söyledim.
Ancak Kahvaltı Festivali düşüncesi ilginç geldi.
Ve üçüncü toplantıyı yapacağı günlerde Balıkesir’deydim.
12 Ağustos 2021′ de Kent Konseyinde Mürsel beyin başkanlığında yapılan toplantıya katıldım.
Yine GMKA, Üniversite, sektör temsilcileri ile kalabalık bir topluluk vardı.
Kafalarda oluşan sorular cevaplandı, Daha sonraki toplantıya kadar bazı araştırmalar yapılması için yol haritası üzerinde konuşuldu.
Ben tekrar İzmit’e döndüm. Zaten sadece bir toplantıya, Süleyman beyin davetlisi olarak katılmıştım. Süleyman beyle ara ara Balıkesir Kahvaltı Festivali ve Balıkesir Kahvaltılıkları konusunda telefonla görüştük.
Fatih Altaylı’nın programında konuk olduğunda büyük bir heyecanla Balıkesir Kahvaltı Festivali ile ilgili konuştu.
Yerel basında çıkan haberleri Fatih Altaylı’nın programından sonra gördüm.
Hayrettir ki o sırada Balıkesir’de tam da Süleyman Dilsiz ’in sunumundaki gibi çalışmalar olmuş.
Anlaşılan o ki bir şeyler Süleyman Dilsiz ’in dışında devam etmiş.
Anladığım kadarıyla uygulama süreci ve uygulayıcılar değişmiş.
Anlamadığım şey tanıtım yüzü olabilecek, festivaller ve gastronomi konusunda uzman, Türkiye’nin 7 baskı yapan ilk kahvaltı kitabı yazarının önerdiği bu değerli projede onca emek yok sayılarak, ilgi, bilgi ve tecrübe sahibi kişiler varken neden tercih değişti?
Kafamda bir dolu soru oluştu.
Tabi ki bu benim dıştan izlediğim bir süreç olduğundan sorular ve cevaplar kısmını ilgililere bırakıyorum.
***
Gördüğüm kadarıyla Süleyman Dilsiz ’in sunumundaki her şey yapılıyor gibi.
Ancak düşünülen festivalin tüm aşamalarından sonra bir kitap yazımı söz konusuydu.
Şimdi merak ettiğim tek şey bu.
Bu alanda uzman olan ve aylarca Balıkesir’de alan taraması yapıp ön hazırlıkları tamamlanan bir kitabı gerçekten bu işi yapan, projeyi hazırlayan mı yazacak, yoksa ben yazdım oldu muhabbetiyle derleme toplama bir kitapçık mı olacak?
Dağ fare mi doğuracak? Oldu bittiye getirerek dünyada bir ilk sıradanlaştırılmaz umarım.
Bir de basından izlediğim kadarıyla ortada örnek bir kahvaltı menüsü var. Balıkesir deyip de Ayvalık Saganaki peyniri ve Soka gibi Yunan mutfağından isimlerini kullanmanın, mis gibi zeytin reçeli dururken mandalina reçelini örneklemenin mantığını da anlamadım doğrusu. Kitap hazırlamayı düşünen varsa bu konulara da dikkat etmek gerek bence.
***
Gelelim yazımın baş kısmına.
Kadirye ile Meral hocanın derlediği kitaba…
İlimiz diğer illerden eksik kalmasın bir yemek kitabı olsun dedik.
Zamanın valisi oturun da yazın dedi yazdık. Kitabı büyük bir özveriyle hazırladık.
Kitabı bireysel veremezsiniz dernek üzerinden yürüsün dendi dernek kurduk.
Biz art niyetsiz, maddi beklentisiz haklarımızı verdik.
İstedik ki herkes ulaşabilsin, değerlerimiz yaşasın.
Kimse ulaşamadı, kitap hep sınırlı sayıda basıldı ve birçok kişiye olumsuz cevap verip zor durumda kaldık.
Büyükşehir olmadan basıma geçmeli diye acilen basılan kitap için ne düşünülüyor?
Fotoğraf ve kâğıt kalitesi yenilenerek 3. Baskı için büyükşehire yaraşır bir kitap olarak basılacak mı?
Büyükşehir Belediyesi basımını yaparsa bir ücret konulup satışı yapılarak isteyenlerin alması mümkün olur mu?
Yoksa zaten araştırmalar yapılmış yerler belli yeni ekip, yeni kitap olur diye gözden çıkarıldı mı?
Tamam, teşekkürü geçtik de…
Hani derler ya Sezar’ın hakkı Sezar’a diye
Merak ediyorum Sezar’ın hakkı kimlere…
Sizin gibi Balıkesire hayatını adamış insanların ellerinden öperim. \”Balıkesir Aşı\” kitabına sahip olmayı ben de çok isterim. Umarım yeni baskısı yapılır ve satışa çıkar. Balıkesir kültürünün yaşaması ve tanınması için yaptığınız çalışmalara çok teşekkür ediyorum.
Emine hanım öncelikle taktiriniz için teşekkür ediyorum Arkadaşım ve ben gerçekten çok özverili ve geniş tabanlı bir araştırma yaparak ancak amatör fotoğraflarla bu kitabı hazırladık. Alanında uzman bir çok kişi çok iyi bir kaynak olduğunu söylediğinde gurur duyduk. Umarım yazımda belirttiğim gibi yenilenerek basılır ve isteyen ulaşabilir. Balıkesir Kahvaltı Kitabı için de güzel şeyler olur inşallah ve Balıkesir kazanır..
Meral Hocam yüreğinize kaleminize sağlık. Balıkesir Aşı kitabınızı, hiçbir maddi beklentiniz olmaksızın, heyecan ve özveri ile, alan çalışması yaparak oluşturduğunuzun yakın tanıklarındanım. Malesef aynı muamele, Balıkesir Pullusu için de yapıldı. Balıkesir Pullusunu unutulmaya yüz tutmuş iken Ocak izi Derneği desteği ile ilk kursunu ve ilk kursiyer çalışmalarından oluşan sergisini açarak farkındalık yaratmış ve de tekrardan gün yüzüne çıkarmıştık. Dahası Balıkesir Pullusunun modüler sistemde yer alması için gecemi gündüzüme katarak gerek görsellerini gerekse işlem basamaklarını hazırlayıp ilgili kurum ile birlikte Balıkesir Pullusu adı ile Hayat Boyu Öğrenmeden modulün geçmesini sağladık. Dallı, pullu, telli diye bilinen pulluyu Balıkesir Pullusu adı ile ilk corafi işaretini de sizinle birlikte verdik. Şimdi corafi işaretini de alarak tescillendi. Çok mutlu oldum… Tescillenme öncesi bu sanatın emektarı olan aileden gelmeme, bütün bilgi ve tecrübelerimi gerek öğrencilerime, gerekse kadrolu kadrosuz görev yapan öğretmenlere gönüllü aktarmama rağmen, hiçbir toplantıya davet edilmedim. Bu sanatı kendime saklasaydım zaten modülünü çıkarmazdım. Niçin görmezden gelindim yok sayıldım anlamakta güçlük çekiyorum. Yüreğimdeki kırgınlığımı yasıltmak için \” İyilik yap denize at, halik bilmezse malik bilir\” atasözü ile teselli buluyorum. Balıkesir Pullusunun farkındalık yaratılan ilk meşalesini yakanlardan biri siz Meral Taşlı ile ben Nurhan Sökmen olduğumuzu Malik biliyor… Saygılarımla…
Meral hanım yemek alanında bir şey yapmanıza gerek yok Balıkesir aşcılarını sömürdünüz ve kullandığınız yeter balıkesır de size rant yok artık ustalık belgesi için kullandığınız yeter artık Balıkesir deki aşcılar düşün artık balıkesirden