İnsan, hayalleri, tutkuları, düşünceleri, sözleri ve eylemleriyle yaşama tutunur. Yaşama tutunanlar ve tutunamayanlar olarak tanımlarsak, yaşama tutunmanın kuralları toplumsal olarak belirlenir. Her toplum kendi toplumunu yaşam koşullarını kendi belirler. İnsanlarda bu kuralların dışında kalamazlar.
Bu anlamda KURALSIZLAR; “Ya ot gibi, ya da at gibi yaşarlar.” Bu yaşama biçimlerinin seçimi insanın kendisine bağlıdır. Akıllı seçim dediğimiz burada başlar. Uluslararası kavramlar içinde “KENDİ KADERİNİ, KENDİN BELİRLEME HAKKI” devreye girer.
Temel hak ve özgürlükler anlamında bu hakkın kullanılmasında;,
KENDİNE MERHAMET
Merhamet; Bir kimsenin veya başka bir canlının karşılaştığı kötü durumlarda; duyulan üzüntü, acıma (TDK) Bu anlamda insan yaşadığı kötü durumlara üzülmüyor, kendine acımıyorsa; başka canlılara acımasını bekleyemezsiniz.
Üzüntüler ve acılar içinde kıvranan insanlarımızın yaşama hakkını korunması anlamında, alınan önlemler yeterli, yetersiz, abartılı gibi duygulara kapılmamız doğal bir durum. Bu acı ve üzüntülerden kurtulmanın maddi, manevi bir karşılığı olacaktır.
SABIR
Acı, yoksulluk, doğal feleketler, üzücü durumlar karşısında, ses çıkarmadan, onların geçmesini bekleme erdemi. Dayanç (TDK) Eski dilde METANET.
Sözcüğün anlamında saklı bulunan duruma gelince zaman, zemin içinde paniklemeden, olguları küçümsemeden velveleye vermeden, kendimizi kontrol altında bulundurmalı, toplumsal kargaşaya meydan vermeden, uhulet, suhulet içinde akılcı yaklaşımlarda bulunarak; bilimsel verilerden hareketle, gerekli olgunluğu göstermeliyiz. Sonuçları bekleyip, tahammül etme gücümüzü elimizde bulundurmamız anlamlı olur.
ŞEFKAT
(Arapça, isim) Acıyarak ve koruyarak sevme, sevecenlik. Ululuk, büyüklük.. Yer yüzünün en şerefli varlığı olarak yaratılan insan, önce kendine acıyıp, kendini koruyarak kendine en büyük iyiliği yapmış olacaktır. İnsani olmayan davranışlar kin, öfke , nefret,içinde olmak insanın şeytani duygularıdır düşmanlarıdır. Bunlara ek; fırsatçılık, aç gözlülük… Bed duygu ve düşünceler, fırsatı ganimete çevirme hayasızlıkları insana ve insanlığa zarar verir.
DOĞRULUK, DÜRÜSTLÜK
İnsan kendi kendine yetebilen bir canlı. İnsanın kendine yetmesi için, önce kendine doğru, dürüst davranması gerekir. Başkalarına dürüstlük, doğruluk taslamak, işin gösterişi ve insanın bencilliğidir. Doğruluk ve dürüstlük sapıkların gitmediği, sapasağlam bir güzergahtır. Dosdoğru duygu, düşünceler insanı yücelten koruyan, kollayan davranışlardır.
YETİNME (ŞÜKÜR)
İnsana ve insanlığa sunulan tüm varsıllıkları, yerinde ve zamanında kullanmak önemlidir. Yerindelik kavramına uygun olur, su var, sabun var; ‘ben suya da sabuna da dokunmam’ dediğinizde; tüm virüsler size konuk olur. Sizden beslenmeye, kanınızı, canınızı almaya hedeflenirler. Bu anlamda alınan önlemler karşısında; insan hazırlıklı olmak,var olan değerleri korumak ve kollamak gerekir…
BAĞLILIK(SADAKAT)
Olağanüstü dönemlerde yaşadığımız en zor durumlardan biri; sadakat bağlılık ve bağımlılıklarımız bizi zaman zaman sıkıntıya sokar. Beni boğacak diyerek kendimize baskıda bulunuruz. Elbette büyüklerimize, eşimiz ve dostumuza , çoluk çocuğumuzun korunması, barınması ve olumsuz durumlardan ayrı tutulması, yaklaşım kurallarına uyulması gerekli. Koruma ve korunma tedbirlerine bağlılık insanı her türlü bed durumlardan korur.
VERİCİLİK(CÖMERTLİK)
İnsanın en güzel yanı gülümsemeyle başlayan vericiliğidir. İnsan,insana pozitif enerji verir gülümsemesiyle, hal, hatır, sormak güzeldir. Korona günlerinde birbirimize sarılamasak da, sosyal mesafeyi de gözeterek güzel diyaloglarımızı sürdürebiliriz, yaşama sevincimizi paylaşabiliriz.
SAKINMA, SAKLAMA:
İnsana , topluma ve yaşadığımız çevreye karşı, kişisel davranışlarımız, söz ve eylemlerimizde, kendimizi tüm olumsuzluklardan sakınma, kendimizi saklama hakkımızın olduğunu bilmemiz gerekir. Sakıncalı davranışlara karşı kendimiz koruma altına almak için gerekli ön tedbirleri yerinde ve zamanında almak çok anlamlı olur.
Bu anlamda en değerli davranış yöntemlerinden biri; “PUKÖ” yöntemidir, Bu tür üzücü, acı verici, korkunç durumlarda, kendinin ne yapacağını; PLANLA, UYGULA, KONTOL ET, ÖNLEMİNİ AL. Bu tavır ve davranışlar, size mutlu, huzurlu, sağlıklı, bir yaşam getirecektir. * İ D U R A K İ *.
Bugünlük sekiz köşe şapkamın içinden bu duygu ve düşünceler çıktı. Sağlık, esenlik, huzurla kalınız.