Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan’daki maden bu kez bilirkişi keşfi ile gündeme geldi. Maden için ÇED kararının iptalini isteyen TEMA Vakfı ve Mimarlar Odası yetkilileri, bölgedeki madenin 10 köyü olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Yapılan açıklamada “Proje alanı içinde fıstık çamları ile dolu orman alanı, tarım ve mera alanları, Dallımandıra göleti var. Tarım alanlarımıza dokunmayın. Yaşam alanlarımızı yok etmeyin” denildi.
TEMA Vakfı ile Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi’nin Altıeylül ilçesindeki Sarıalan Maden Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali talebiyle açtığı davaların bilirkişi keşfi geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirildi.
Yapılan keşfe; TEMA Vakfı’nı temsilen Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Proje Koordinatörü Onur Küçük, Bilim Kurulundan Prof. Dr. Doğanay Tolunay, İl Temsilcisi Metin Kuter ve Edremit İlçe Sorumlusu Ebru Tunçel, Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Betül Dikici, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varliklari Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Balıkesir Çevre Platformu (BALÇEP) ve Burhaniye Çevre Platformu(BURÇEP) üyeleri, Gökçeyazı ve Sarıalan’da yaşayan vatandaşlarla projenin sahibi CVK Madencilik şirketi yetkilileri katıldı.
Keşifte şantiye alanı, açık ocak alanları, atık depolama tesisi, galeri girişleri, atık depolama ve pasa alanları dolaşıldı. ÇED alanı içinde olan Çamköy’e gidildi. İncelemeler yapıldı. Köylüler mahkeme heyetine bölgelerinde altın madeni istemediklerini anlattı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan görüşlerini sundu. Yüksek Maden mühendisi Esenay Hacıosmanoğlu, projeyi madencilik açısından eleştirdi. TEMA Vakfı Temsilcisi Onur Küçük; bölgedeki su kaynaklarına, derelere, çeşmelere dikkat çekti. Projenin su toplama havasını yok edeceğini söyledi. ÇED raporundaki tutarsızlıklara dikkat çeken Küçük raporun flora ve fauna bölümlerindeki eksiklikleri anlattı.
TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay , bölgedeki orman varlığına değindi. Projede beyan edilen rakamların yanlış olduğunu söyledi. Bölgedeki fıstık çamı varlığına da dikkat çeken Tolunay, fıstık çamlarının yok edilmesi ile bölgenin ekonomik bir değerini de kaybedeceğini vurguladı.
“YAŞAM ALANLARI YOK EDİLİYOR”
TEMA Vakfı İl Temsilcisi Metin Kuter, “Tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı bölge aynı zamanda; orman alanları, biyolojik çeşitliliği ve zengin su varlıkları ile ülkemizin nadir coğrafyalarından biridir. Bölgedeki ekosistem bütünlüğü maden projeleri nedeniyle her geçen gün parçalanıyor. Yaşam alanlarımız yok ediliyor. TEMA Vakfı olarak yaşam alanlarımızı savunuyor, Sarıalan Altın Madeni Projesi ÇED olumlu kararının iptalini talep ediyoruz.” dedi.
YERLEŞİM ALANLARINA ÇOK YAKIN, ORMAN DA, TARIM ALANI DA MERA DA, GÖLET DE VAR
Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi’nden yapılan açıklamada ise madenin Sarıalan ile birlikte İvrindi’ye bağlı Gökçeyazı, Sofular, Akçalören, Yaren ve yine Altıeylül’e bağlı Dallımandıra, Çamköy, Kirazköy, Bahçedere, Meryemdere köylerine çok yakın olduğu vurgulanırken, “Proje alanı içinde fıstık çamları ile dolu orman alanı, tarım alanı, mera alanları, Dallımandıra göleti var. Tarım alanlarımıza dokunmayın!…” denildi. Coşkun YAMAN (balikesir24saat.com)