Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) düzenlenen Tarladan Hasada Aromaterapi Eğitim Festivali yoğun ilgi gördü. Yaklaşık bin kişinin katıldığı festivalde, tıbbi ve aromatik bitkiler tanıtılırken, vatandaşların açtığı 40 stantta çeşitli ürünler görücüye çıktı.
Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) düzenlenen festivale, Balıkesir Valisi Erdinç Yazıcı ile Meclis Tıbbı Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu Başkanı İbrahim Aydın ve komisyon üyeleri ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Burhaniye Kaymakamı Hüseyin Öner, Havran Kaymakamı Şeref Aydın, Burhaniye Belediye Başkanı CHP’li Ali Kemal Deveciler, Havran Belediye Başkanı Ak Partili Emin Ersoy, Ayvalık Belediye Başkanı DP’li Mesut Ergin ve vatandaşlar katıldı.
Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ve Büyükşehir Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün birer konuşma yaptı.
TOHUM TAKAS ETKİNLİĞİ
Festivalde İzmir Yerel Tohum Derneği ile Tohum Takas Etkinliği gerçekleşti.
Vali Ersin Yazıcı ve beraberindekiler, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) kurulan stantları ziyaret ederek atölye çalışmalarına katıldı.
Alanında uzman birçok ismi bir araya getirerek, katılımcılara üç gün boyunca tarladan hasada aromaterapinin serüveni anlatmayı amaç edinen festivalin ilk gününde; ıtır, lavanta hasadı ve damıtımı ile aynısefa ve ekinezya hasadı yapıldı.
BALIKESİR ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP
Tıbbi ve aromatik bitkilerin günümüzde ilaç, kozmetik, gıda ve tarım için önem taşıdığını dile getiren Vali Yazıcı, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Tarladan Hasada Aromaterapi Eğitim Festivali’ne katıldık. Türkiye endemik ve tıbbi aromatik bitki varlığı bakımından çok zengin bir ülke. Bu alanda özellikle Balıkesir ön plana çıkıyor. Erdek ve Bandırma yöresinde Karadeniz, Edremit ve civarında Akdeniz, Dursunbey’de iç bölgelerdeki bitki örtüsü var. Dolayısıyla bitki çeşitliliği açısından son derece zengin bir il durumundayız. İlaç, gıda, kozmetik, boya ve kimya sanayisinde kullanılan bitki türleri var. Dünyada sadece bölgemizde yetişen bitki türleri var.”dedi.
ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR
Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı önemsediğini vurgulayan Vali Yazıcı, şunları söyledi:
“Tarım ve Orman Bakanlığı son yıllarda alternatif tıpta, kozmetikte, sağlık sektöründe, beslenmede önemli bir yeri olmaya başlayan tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Türkiye, üç önemli floristik bölgenin kesiştiği alanda bulunması nedeniyle geniş bir bitki çeşitliliğine, farklı iklimlere ve geniş yüzölçümüne sahip olması bakımından bu bitkilerin üretilmesinde önemli bir potansiyele sahiptir. Bu kadar zengin bir kaynağa sahip ülkemizde halen doğadan toplanan ve üretimi yapılan bitkilerin sayısı çok azdır. Amacımız Balıkesir’in var olan zengin florasını ortaya çıkartmak, bu floraya dikkat çekmek ve turizm sektöründe gerekli tanıtımını yapmak. Bu ürünlerin yöremizde daha çok yaygınlaşması için gerekli her türlü desteği vereceğiz. İnşallah bölgemizde bunu daha çok geliştirip kadın çiftçilerin var olan emeklerini ön plana çıkarmak istiyoruz.” (balikesir24saat)