Sevgili Murat Pekçetin, Edremit Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin başkanı. Bunun yanı sıra, kendisi çok kısa bir süre önce kurulan Artı Körfez Roman Dernekleri Federasyonu’nun da başkanlığını yürütmektedir. Edremit Roman camiası başta olmak üzere pek çok çevre tarafından sevilen ve sayılan Pekçetin; halkının birlik, beraberlik, huzur ve refah içinde yaşaması için kendisini adamış bir gönüllü.
Bugüne kadar yapmış olduğu başarılı işler ile herkesin gönlünü kazanan Murat Bey, dernek ve federasyon çalışmalarına ara vermeden bütün hızıyla devam ediyor. Onca yoğunluğu arasında, sağ olsun kendisi beni kırmadı. Haber sitemiz balikesir24saat.com okurları için vakit ayırdı. Böylelikle kendisiyle Roman camiasının o rengarenk, sevgi dolu dünyasından, Edremit’in birbirinden güzel insanlarımızın yaşadığı mahallerine uzanan oldukça keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bunun için, değerli başkana siz sevgili okurlarımın huzurunda teşekkürlerimi sunuyorum
Şimdi, gelin hep birlikte Romanların hayat dolu yaşamlarına ortak olalım. Siz sevgili okurlarıma keyifli okumalar, Murat bey ve ekibine de çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Murat Pekçetin, kimdir? Kendinizi okurlarımıza tanıtabilir misiniz?
20 Mart 1978 tarihinde, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Gazicelal Mahallesi’nde doğdum. 5 çocuklu bir ailenin en küçüğüyüm.
Edremit Romanlar Derneği (Edrom) ne zaman kuruldu? Yönetim kurulu kimlerden oluşmaktadır?
Edrom Derneği, 2020 yılında kuruldu. Yönetim Kurulumuz; Murat Pekçetin, Elvan Çakan, İlyas Gülbiten, Tarık Demir ve Mert Kaplan’dan oluşmaktadır.
Böyle bir derneği kurma ihtiyacını neden hissettiniz? Siz, Edrom’u kurmadan önce Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşayan Roman halkımızı temsil eden bir kuruluş yok muydu?
Edrom Derneği’ni kurma ihtiyacını şu nedenlerden dolayı duyduk: Edrom Derneği’nden önce kurulan derneklerde maalesef ki saha çalışması yoktu. Halka dokunuş yoktu. Vizyon eksikliği vardı. Şu konuya özellikle değinmek isterim ki; içine kapanık olan Roman camiasını dış dünyaya tanıtamadıklarını gördük.
Mahallemizdeki kanat önderlerinden oluşan yani az önce ismini verdiğim arkadaşlarımızın yönetim kurulunda yer aldığı Edrom Derneği’ni kurduk. İlk görev olarak, Roman toplumunu devlet erkânı ve siyasetçilerle bir araya getirdik. Güzel sonuçlar elde ettik.
En önemlisi de biz, Edrom Derneği’nin kuruluşundan itibaren kadınlarımızı yönetici olarak derneğimize dâhil ettik. Diğer Roman dernekleri, mırıldanarak kadından dernekçi mi olur diye bir takım önyargı içeren ifadeler kullandı. Daha sonra ise bu algının kırıldığını gördük. Onların da kadın yönetici arayışına girdiğini gördük. Bu durum bizi mutlu etti. İşte, Edrom Derneği’nin kurulduğu ilk günden beri sahip olduğu en önemli özelliklerinden birisi de budur.
Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşayan Roman halkımızın yaşadığı mahalleler hangisi? Bu mahalleleri, hiç görmeyen ve bilmeyenler için kısaca anlatabilir misiniz?
Edremit ilçesindeki Roman mahalleri; İbrahimce, Gazicelal ve Hekimzade Mahallesi’dir. Ayrıca Edremit’in Akçay, Kadıköy ve Altınoluk mahallerinde de Roman vatandaşlarımız yaşamaktadır.
İbrahimce Mahallemizden ise ayrıca bahsetmek isterim. Ayse ve Fatma teyzenin, Güzide ve İlknur ablanın sokak kültürü farklıdır. Poğaçalar, kekler yapılır. Çaylar demlenir. Halılar kapının önüne serilir. Garibanlığın ve yoksulluğun getirmiş olduğu muhabbet saatlerce sürer. Levent abi, gençlere gençlik yıllarında oynadığı futbolu anlatır. Limoncu Yaşar, gençlik anılarını anlatırken kendinden geçer. Boyacı Ali abi ise eskiden gençlerin ne kadar disiplinli olduğunu anlatır. Öyle bir yerdir ki İbrahimce, dostluğun ve kardeşliğin en güzel örneklerinin yaşandığı mahalledir.
Derneği kurduğunuz ilk günden bugüne dek hangi faaliyetlerde bulundunuz?
Edrom Derneğ’inin gerçekleştirdiği faaliyetler şunlardır; yetişkinler için okuma-yazma kursları, Sil Baştan projesi kapsamında uyuşturucu ile mücadele programı, halk oyunları, tiyatro, Roman kup futbol turnuvası, kadınlarımıza yönelik ilk yardım kursu ve sonunda katılım belgesi sunumu, kız çocuklarımız için yüzme etkinliği, kadın ve erkekler için Kura’n dersleri ve Gazicelal Mahallesi’nde uygulanan dünyaya uzanan minik eller resim projesi.
Edremit’teki siyasi parti temsilcileri, dernek ve vakıflar, odalar gibi diğer kurum ve kuruluşlar ile ilişiniz nasıl? Zaman içinde, onların Romanlara bakış açısında bir değişiklik oldu mu? Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Edremit’teki tüm siyaset partilerle ilişkimiz eşit şekilde devam etmektedir. Hepsine eşit derecede yakınız. Vakıflarda aktif olarak yer almaktayım. T.C. Edremit Kaymakamlığı’na bağlı olarak hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın mütevelli heyetinde görevliyim.
Siyasetçilerin ve odaların daha önce bir talepleri olmamıştı. Edrom Derneğ’inin faaliyetleri, kamuoyu tarafından takdir görmeye başladı. Tüm kuruluşların dikkatini çektik. Böylelikle Roman mahallerine ve derneklerine daha çok ilgi gösterildi. Bizler ilgi odağı olmaya başladık.
Çok yakın bir zamanda, hem Edremit Romanlar Kadınlar Yardımlaşma Derneği hem de Artı Körfez Roman Dernekleri Federasyonu kuruldu. Öncelikle, bu iki oluşumun herkes için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Başkan ve yöneticilerini kutlar, her birine çalışmalarında başarılar dilerim. Federasyonu kurma düşüncesi nasıl oluştu? Diğer derneklerden böyle bir talep var mıydı?Edremit Romanlar Kadınlar Yardımlaşma Derneği, Edrom’un içinden doğan bir dernek değil mi? Edremitli Roman kadınlar için neler söylemek istersiniz? İleride gençler için de ayrı bir dernek kurmayı düşünüyor musunuz?
Edremit’te, Roman kadınlarının hayatın her alanında çok daha güçlü bir konumda olmaları için Kadrom’u yani Edremitli Roman Kadınlar Derneği’ni kurduk. Yönetimin tamamının kuruluş amacı gereği kadınlardan oluşması, camiamız adına oldukça sevindirici bir durumdur. Elvan Çakan başkanın Edrom Derneği’n de gösterdiği başarıyı Kadrom’da da gösterdi. Ve göstermeye devam edeceğine inanıyorum.
Evet, aynı zamanda Artı Roman Dernekleri Federasyonu’nu da kurduk. Edremit, Altınoluk, İvrindi, Gömeç ve diğer yerlerdeki dernek başkanlarının isteği üzerine Artı Körfez Roman Dernekleri Federasyonu’nu kurduk. Birlik ve beraberliğimizin pekişeceğine inandık. Ve çalışmaların çok daha başarılı olacağını düşündük.
Derneklerimiz içinde genç kızlarımız ve genç erkeklerimizden oluşan gençlik kolları ve gruplarımızın gücümüze güç katacağımıza inanıyoruz.
Balıkesir Valiliği’nin İbrahimce Mahallesi’ne yönelik çalışmaları devam ediyor. Siz de dernek başkanı olarak sürecin içindesiniz. Söz konusu olan İbrahimce Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi hakkındaki düşüncenizi öğrenebilir miyiz?
Balıkesir Valiliği, İbrahimce Mahallesi’nde iyileştirme çalışmalarını 8 kurumla birlikte yapıyor. Bu durum, İbrahimce’de yaşayanların sıkıntılarını dinlemek ve onların sorunlarına çözüm üretmek adına oldukça sevindirici bir gelişme. Bu nedenlerden dolayı, bu projeyi canı gönülden destekliyorum.
Dernek olarak, geçtiğimiz yıl herkesin beğenisini ve takdirini kazanan bir tiyatro oyunu sergilediniz. Önümüzdeki süreçte de buna benzer çalışmalarınız olacak mı?
Derneğimizin geçtiğimiz yıl hayata geçirmiş olduğu projelerin devamı için, bu yıl da hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Gitar kursu, halk oyunları, Roman ateşi dans grubu, satranç oyunu gibi birçok alanda faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Edremit’in genel durumu hakkındaki gözlem ve düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız? İlçe genelinde Roman camiasına bakış açısı nasıl?
Edremit’in genel durumu hakkındaki gözlemlediğim durum şöyle; çocukların yaşıtları ile birlikte vakit geçirebilmeleri için oyun bahçelerinin sayısı arttırılmalıdır. Özelikle gençlerimiz için iş sahası çoğaltılmalıdır.
Siyasetçilerin, devlet erkânın ve iş adamlarının Roman camiasına mutlaka ve mutlaka yaklaşması gerekmektedir. Ve biz derneklerin de bunu daha çok dile getirilmesini diliyorum.
Son olarak temsil etmiş olduğunuz Edremit Roman dünyası adına, okurlarımıza iletmek istediğiniz bir konu var mı?
Edremit’te ve dünyada yaşayan Roman toplumu adına şunu söylemek istiyorum; biz kimsenin Roman’ı değiliz. Biz, Türkiye Cumhuriyeti’nin seçme ve seçilme hakkına sahip olan Türkiye vatandaşlarıyız.
Roman toplumunun sıcaklığını, samimiyetini ve dürüstlüğünü tanıyabilmek adına halkımızın biraz daha kucaklanması gerektiğini düşünüyorum. Bunu Roman olduğum için söylemiyorum. Romanlar; ülkesine, bayrağına ve ezanına hainlik yapmayan vatandaşlardır. Bizler; Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden yürüyen onurlu Türk vatandaşlarıyız.
ARTI KÖRFEZ ROMAN DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI MURAT PEKÇETİN