featured

PROJE

Son yıllarda gençlerle ilgili basında çıkan haberlerde karamsar bir hava hâkim. Zararlı maddeleri kullanma yaşının giderek düşmesi ve bu maddelerin kolay elde edi­lebilmesi toplumda büyük bir huzursuzluğa neden oluyor. Fakat zaman zaman güzelliklere de tanık olmuyor değiliz; üniversite ya da liseye giriş sınavlarında derece yapanlar, yurt dışında başarıyla eğitimlerini sürdürerek göğsümü­zü kabartanlar… Ama milyonlarcasının içinde başarıyı yakalamış birkaçının akılda kalıcılığı, bonzai kullanarak kendini çatıdan atan talihsiz gencin yanında pek de uzun ömürlü olmuyor.

Çarpık kentleşme ve yaşam alanlarının daralmasından daral gelenler günümüzde en fazla evlerine ebeveyn ban­yolarını eklediler. Ancak sokaklarımız hala “kafalarımızı sokacak” kadar dar ve boğucu. Çocuklar eskiden her ma­hallede boş bir arsa bulup enerjilerini atabiliyorlardı. Artık tüm boş alanlar beton yığınlarıyla doldu. Böyle bir ortamda gençlerin boş zamanlarını en çok geçirdikleri mekanlar ise internet kafe gibi denetimsiz ve kapalı alanlar. Bu ortam­larda her gün saatler geçiren gençlerin zararlı maddelere yönelmeleri çok da şaşırtıcı değil.

Böyle bir toplumsal sorunun çözümü için genel politi­kaların yanında yerel girişimlerle ortaya çıkan orijinal fi­kirler ve uygulamalar umut ışığı olabiliyor. Örneğin; İzmirli Hemşire Özgül Gedikli’nin zararlı madde kullanmaya me­yilli, parçalanmış ailelerden gelen, eğitim imkanlarından yeterince yararlanamayan çocuklar için İzmir’de kurduğu Çovak Gençlik Spor ve Sanat Kulübü kısa zamanda 600 çocuğa ulaşmış. Kulüp, yaşları 5-18 arasındaki bireyleri basketbol, masa tenisi, satranç ve tiyatro ile tanıştırdı. Özgül Hemşire’nin anlamlı çabasından önce kendilerini yaşam becerileri anlamında “başarısız” olarak niteleyen çocuklar artık daha farklı düşünüyorlar. Şimdilerde bu çocukların hayatta en azından ilgilendikleri ve kendilerini yeterli hissederek başarılı oldukları bir alan var.

Temmuz 2015 ile Nisan 2016 tarihleri arasında Balıke­sir Dursunbey Atatürk Ortaokulu tarafından yürütülen “Ailenle Kucaklaş, Zararlı Maddelerden Uzaklaş” projesi, gençlerin zararlı maddelere yöneliminin engellenmesine yönelik ilginç uygulamalarıyla kamuoyunun ilgisini çekti. Projede öğrenciler ile aileleri arasındaki bağların kuv­vetlendirilmesini hedefleyen çalışmaların yanında temel yöntem olarak basketbol sevgisi benimsendi. Bu kapsamda okul bahçesine kurulan özel zeminli basketbol sahalarında basketbolla tanışan öğrenciler Dursunbey Mesleki Eğitim Merkezince açılan basketbol kursları ile oyunu benimsedi­ler. Gençler artık boş zamanlarının önemli bir bölümünü basketbol oynayarak değerlendiriyorlar. Proje, gençlere yeni bir dünyanın kapılarını araladı.

Projenin en güçlü yanlarından biri de geçtiğimiz yıllarda ligden çekilen ve şimdilerde alt yapılarda mücadelesine devam eden Best Balıkesir Basketbol Takımı’nın iştirakçi olarak projede yer almasıydı. İşbirliği kapsamında 26 Aralık 2015 tarihinde oynanan Best Balıkesir-Tofaş karşılaşmasını daha önce tribünlerde basketbol maçı izlememiş çocuklar, aileleri ile birlikte izledi. Aynı amaç doğrultusunda birlikte heyecanlanan ve takımlarını destekleyen ebeveyn ve çocukları için inanıl­maz bir gün oldu. Sahaya dev bir proje pankartıyla çıkan Best Balıkesir Kulübü, Dursunbey’den gelen misafirlerine forma ve atkı dağıttı.

6-7 Nisan 2016 tarihleri arasında ilçede ilk kez gerçek­leştirilen Ailenle Kucaklaş, Zararlı Maddelerden Uzaklaş Sokak Basketbol Turnuvasına büyük ilgi gösteren ortaokul ve lise öğrencileri basketbolun coşkusunu sonuna kadar yaşadı. Lise ve ortaokuldan toplam 21 takım ve 106 öğrencinin katıldığı etkinlik basketbol sevgisini ilçede zirveye taşıdı.

Projeye Arda Turan, İlkay Gündoğan, Naz Aydemir Akyol, Mustafa Ceceli ve sinema sanatçısı Tamer Yiğit gibi büyük hayran kitlesine sahip şöhretlerin destek ver­mesi büyük yankı uyandırdı. Özelikle Arda Turan ve İlkay Gündoğan’ın proje sloganını söylediği videolar sosyal paylaşım sitelerinde on binlerce kez paylaşıldı.

Proje sonucunda gördük ki artık Dursunbeyli çocuk­lar için basketbol, boş zamanlarını değerlendirdikleri en önemli alternatiflerden biri olmuştu. Talep doğrultusunda defalarca açılan basketbol kursuna yüzlerce ortaokul ve lise öğrencisi başvurdu. Görünen o ki projede temel yöntem olarak belirlenen basketbol sevgisi gençlerimizi tam anlamıyla kuşatmış ve yaşamlarını renklendirmişti. Artık zararlı maddelerle mücadele konusunda elimiz daha güçlü.

Gençlerimiz için sanatın ve sporun sihri kullanarak çok farklı alternatifler oluşturulabilir. Ve o alternatifler onların olumsuzluklardan sıyrılarak yaşamlarını bambaşka bir noktaya taşımalarına vesile olabilir. Önemli olan onlardan umudu kesmemek ve çözüm odaklı olmaktır. Bu kapsamda Özgül Gedikli gibi fedakar ve üretken insanları motive etmek çok önemlidir. 2015 yılında efsane spor adamı Osman Solakoğlu anısına verilen Basketbolla Topluma Hizmet Ödülü’nün Özgül Gedikli’ye layık görülmesi işte bu yüzden çok anlamlıdır.

2016 ve 2017 yılında Ailenle Kucaklaş, Zararlı Maddelerden Uzaklaş Projesi nedeniyle iki kez Osman Solakoğlu ödülüne aday gösterilmem inanılmaz gurur verici bir olaydı. Ancak proje ile Dursunbey de canlandırdığımız basketbol aşkına kayıtsız kalan “Futboldan başkasını tanımam!” anlayışı şimdilerde onlarca basketbol sevdalısı onlarca genci yarı yolda bıraktı. Umarım bu çocuklarımızın mağduriyeti yakın zamanda giderilir ve Dursunbey de yeniden basketbol ateşi yanar…

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
PROJE
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!