COVID-19 pandemisinde daha riskli grupta olan, kronik hastalığı bulunan yaşlılar ve engellilerin bulunduğu bakım merkezlerine olan ihtiyaç arttı. Salgının bakım merkezlerine girmemesi için alınan tedbirler ve uygulanan kurallar hastalığın yaşlılar ve engellilere bulaşmasını önledi. Türkiye’deki ilk özel sosyal izalosyon merkezi özelliğini de taşıyan Sadıkoğlu Engelli ve Bakım Merkezi’nden Sosyolog İrem Karatosun balıkesir24saat.com için bu süreci yazdı:
Bakım hizmetlerinde; sürekli destek, bakım, tedavi ve korunmaya gereksinimi olan bireylere yaşadıkları ortamda yaşam desteği verecek hizmetlerin devamını sağlamak ve yaşam kalitelerini arttırıcı önlemlerle, insanca ve özel ihtiyaçları karşılanarak yaşam haklarının güvence altına alınması hedeflenmektedir.
Çevresel, fiziksel, sosyal ve duygusal gereksinimi olan bütün hastalarımıza gerekli hizmet verilmektedir Özellikle bizlerin çalışma sahası olan kurum bakımı hizmeti , evde verilecek desteğe rağmen bakılamayacak derecede yardıma gereksinim duyan veya aile yanında bakılması mümkün olmayan bireylerin bireysel, sosyal, psikolojik ihtiyaçlarının giderildiği, boş zamanlarını değerlendirici etkinliklerin yapıldığı, sosyal ilişkilerinin ve aktivitelerinin arttırıldığı bakım türüdür.
Özel Sadıkoğlu Engelli ve Bakım Merkezi’nde ana ihtiyaçları yeme, içme ,barınma ve sağlıkları ile ilgili tıbbi her türlü destek sunulmaktadır. Ama kurumumuz ana ihtiyaçlarının yanında sosyal ve psikolojik desteğe son derece önem vermektedir.
•Dini ve milli bayramların eksiksiz kutlanması
•Özel günlerin eksiksiz kutlanması
•Doğum günlerinin eksiksiz kutlanması adına bir çok çalışma yürütmekteyiz.
Aynı zamanda atölyelerimizde her hafta düzenli olarak sanatsal etkinlik yapılmaktadır. Hastalarımızın yeteneklerine , becerilerine ve isteklerine ve hatta eksikliklerini gidermeye yönelik etkinlik programları hazırlanmaktadır. İçlerinde var olan yeteneklerini keşfetmek ve sosyal faaliyetlere katılım sağlayarak her hangi bir alanda başarı sağlayabilmenin mutluluğunu tatmaları için elimizden geleni yapmaktayız.
Aynı zamanda bir okul gibi eğitici ve öğretici olmaya çalışmaktayız. Uzak kaldıkları eğitim hayatlarını tamamlama adına özellikle çocuk ve genç grubumuza karşı tutumumuz budur. Orta yaş ve yaşlı grubumuza da hastalıklarına uygun etkinlikler planlıyoruz.
Düşünme – hafıza güçlendirme, ince-kalın motor becerileri gibi psikolojik ve sosyal destek vermek için de elimizden geleni yapıyoruz.
Örneğin özel günlerden Anneler Günü kutlama etkinliğinde amacımız annelerinden uzakta olanlara anne, evlatlarından uzakta olanlara evlat olmak yalnızlık duygularından uzaklaşmalarını hep birlikte bir aile gibi olmayı başarabiliyoruz.
Bu sosyal aktiviteleri bireylerde hastalığın oluşturduğu fonksiyon kaybını azaltmak, hayatı düzenlemek ve performansı artırmak ya da farkında olunmayan yetenekleri hastalığa rağmen ortaya çıkarmak, sosyal yaşantısında kullanılabilir hale getirmek için yapmaktayız.
Her canlı varlık gibi insan da doğar, büyür ve gelişir. Yetişkinlik döneminden sonra yaşlılık dönemi başlar. Kişi yaşamı süresince kendini sosyal ve sanatsal alanlarda olduğu gibi pek çok alanda da geliştirir. Bu süreçte beden ya da ruh sağlığında bozulmalar yaşanabilir.
Yaşlanma insanın doğumundan ölümüne kadar geçen bireylerin fiziki ve ruhsal güçlerinin kaybolması sürecidir. Bu süreçte fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal alanlarda gerileme yaşanır. Bu gerilemeleri en aza indirmek adına elimizden geleni yapmaktayız.
Sanat, hayal gücünün yarattığı renkler, çizgiler, sesler ve hareketlerle her şeyi kendi içinde gördüğü şekle dönüştürür. İnsana hitap ederek estetik duygulara hizmet etmiş olur. Ortaya atılan sanat eserleri (heykel, resim, tiyatro, sinema, şiir, roman, müzik vs.) bireyin kendi hislerinin ne olduğunu öğrenmesini sağlar. İnsanları kötü duygulardan kurtararak onlarda iyi duyguların oluşmasını sağlar. Yaşadığı şehrin ve ulusun insanlarına kişilik ve yaşama bilinci vererek birbirlerini anlamalarına katkıda bulunur. Yaşamı yüceltmek, daha anlamlı kılmak sanatla olanaklıdır. Sanat, insana yaşamının her kesiminde güç ve zevk verir. Bu nedenle gerek atölye gerek özel günler deki etkinlik planlarımız da sanatsal faaliyetlere ağırlık vermekteyiz.
Hasta veya yaşlı boş geçen zamanlardan duygusal ve psikolojik olarak olumsuz etkilenir. Bu nedenle boş geçen zamanlarını en aza indirmeye çalışmaktayız . Gerekli ve düzenli uyku,dinlenme yemek saatleri dışında onları mutlu eden faaliyetleri uygulamaktayız. Sağlık problemleri nedeniyle hasta veya yaşlıda sosyal hayattan kopma, bilişsel, duygusal sorunlar ve davranış problemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle boş zamanlarının sanatsal etkinliklerle değerlendirilmesi gerekir.
Sanatsal aktivitelerin faydaları;
* Kişilerin kendilerini mutlu ve huzurlu hissetmelerini sağlar.
* İnsanların sosyalleşmelerini sağlar.
* Fiziksel ve zihinsel gelişime katkıda bulunur.
* Stresi ve kaygıyı azaltır.
* Motor becerilerde kayıp varsa gelişmesini sağlar.
* İnsanlar kendini toplumdan soyutlamaz, kendini toplumun bir parçası olarak görür.
* İnsanı can sıkıntısından ve bunalımdan korur.
* Kişisel beceri ve yeteneklerini kullanma fırsatı verir.
* Yaratıcılığı ortaya çıkarır.
* Kendini ifade edebilme yeteneği gelişir.
* Arkadaş ortamlarına girer ve yeni arkadaşlar edinebilir.
* Çalışma başarısı ve iş verimine olumlu etkisi vardır.
Özel Sadıkoğlu Bakım Merkezi olarak yürüttüğümüz hizmette hastaya fayda sağlayacak her türlü psiko-sosyal faaliyet için gerekli özen uzmanlarımız tarafından gösterilmektedir . “Dini ve Milli Bayramlar”, “Özel günler” Sadıkoğlu Bakım Merkezimizde uzmanlarımız tarafından özenle hazırlanan programlar çerçevesinde kutlanmaktadır. Bu kutlamalar etkinliğin içeriğine göre düzenlenmekte, merkezimizde kalan bireylerin dahil edildiği, sosyalleştiği ve kutlama duygusunu yaşayabildikleri ortamlar sağlanmaktadır. Bu durum da bireylerin gelişimlerinde olumlu yönde büyük katkılar sağlamaktadır. Bizlerinde bütün emeği olumlu katkıların artması adınadır. Merkezimizdeki hedef değil bir gün her gün gökkuşağının içindeki renkler gibi rengarenk, mutlu , huzurlu , eğlenceli , yalnızlıktan uzak ve en önemlisi sağlıklı bir aile olmak . Üretmek , gelişmek ve geliştirmektir…
Sosyolog İrem Karatosun