Gömeç Engelliler Derneği’nin organizasyonu ile Gömeç Belediyesi ve Otizm Federasyonu’nun katkıları ile düzenlenen “Otizm” konulu seminer “ENGEL YOK” başlığı ile İntarland Tatil Sitesi’nde gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Gömeç Engelliler Derneği Başkanı Nagihan Eser, 12 yıldan bu yana arkadaşları ile birlikte, bedensel ve zihinsel engelli çocuk ve yetişkinlerin hayata tutunabilmeleri için çaba gösterdiklerini vurgularken, “Biz kocaman bir aileyiz.” dedi.
Gömeç Engelliler Derneği Başkanı Nagihan Eser açılışta yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Eser, “Hepimiz bir şekilde engelliyiz, ya da engelli adayıyız. Hiç birimiz bir saat sonunda ne yaşayacağımızı bilmiyoruz. Aramızda bulunan Salih hocam Amerika’da kurulu bir düzeni varken geçirdiği bir trafik kazası sonucu tüm belleğini yitirdi. Uzun süren bir tedavi sonucu yaşama tutunarak Gömeç’e yerleşti. Salih hocam ve bu seminerin gerçekleşmesinde çok büyük çaba harcayan başta Otizm Federasyonu Balıkesir Temsilcisi Gülten Narlı ve Otizm Federasyonu temsilcisi uzman psikolog Tolga Nasuh Aran’a emeklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Çevremizde farkındalığın, kabullenmenin artırılması adına bir dizi eğitim seminer dizisinin yararlı olacağını düşünerek ilk etkinliğimizi bugün gerçekleştirmekteyiz.” dedi.
“TÜRKİYE’DE ENGELLİ EĞİTİMİ YETERSİZ”
23 yaşındaki oğlu ileri derecede otizmli olan Balıkesir Otizm Federasyonu Temsilcisi Gülten Narlı; Türkiye’de engelli eğitiminin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Uzun yıllar ABD’de yaşadıktan sonra dört yıl önce ailesi ile birlikte Gömeç’e yerleşen Narlı, Gömeç Engelliler Derneği yöneticileri ile tanışarak dernekte görev üstlenmiş. Gülten Narlı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Amerika’da engelli bireylerin eğitimi için aileyle birlikte akşamları belli okullarda eğitimler veriliyor. Eyalet ve ulusal çapta seminerler düzenleniyor. Dört yıl önce aileleri eğitmek için bir seminerler düzenlemek hayalimdi. Gömeç Engelliler Derneği ile beraber bu hayalimi gerçekleştirmiş olmaktan dolayı çok mutluyum. Anne gözüyle, tecrübelerimi bu seminerle iletme olanağı buldum. Başarılı bulduğum teknikleri, seminer ve eğitimlerden edindiğim tecrübelerimi ailelere iletmek istedim. İkinci kez gerçekleştireceğimiz seminerin konusu‘Engellilerde Ergenlik’olacak”
“DEVLET SOSYAL POLİTİKALAR ÜRETMELİ VE UYGULAMALIDIR”
Otizm Federasyonu adına söz alan uzman psikolog Tolga Nasuh Aran otizmin tedavi edilebilir bir rahatsızlık olmadığına dikkat çekti. Otizmli bireylerin ancak eğitimle sosyal yaşama katılabileceğini söyleyen Aran, bu eğitimin de ancak devletin sosyal politikalar üretmesi ve uygulaması ile gerçekleşebileceğini dile getirdi. Aran, “Özel gereksinimli bireylerin aileleri ve toplum, durumu psikolojik esneklik kavramı doğrultusunda kabullenmeli ve eğitim süreci sabırla yürütülmelidir. Ailenin tutumlarının normal çocuklarda olduğu gibi olmalıdır. Ne aşırı koruyucu, ne aşırı hoşgörülü olmalı, demokratik olmalıdır. Özel eğitime muhtaç olan ve davranış farklılıklarına sahip çocuklar kesinlikle dışlanmamalı ve tepki ve algıları normal olanlar ile kaynaştırılmalıdır.” diye konuştu.”
Son konuşmacı olarak söz alan eğitim yöneticisi Dilek İkizoğlu farklı ve özellikle otizmli bireylerin eğitilmesinde var olan gelenekselliğin dışına çıkılmadığını belirtirken, “Bizde mevzuat olarak her şey var ama alışılmış alışkanlıkların dışına çıkılmak istenmiyor. Bu tür öğrencileri diğer arkadaşlarının kabullenmesi oldukça önemli. Usanmadan ısrar etmek, üzerine gitmek oldukça önemli.” dedi.
HABER-FOTOĞRAF: C: Saffet YILMAZ/GÖMEÇ (balikesir24saat.com)