Balıkesir Tabip Odası “Covid-19 Nedeniyle Kaybedilen Hekim ve Sağlık Çalışanlarını andı. “Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını asla unutmayacağız, onları toprağa değil sonsuzluğa uğurladığımızı her 1 Nisan’da belirtmeyi sürdüreceğiz” diyen Başkan Uçan, COVID-19’un hala meslek hastalığı sayılmamasını eleştirirken, toplumun tüm kesimlerinin bir an önce aşılanması gerektiğini vurguladı.
Coşkun YAMAN (balikesir24saat.com) Balıkesir Tabip Odası pandemi sürecinde kaybedilen sağlık çalışanlarını andı.
Balıkesir Valiliği’nin Şehir Hastanesi bahçesinde yapılmak istenen “1 Nisan Covid-19 Nedeniyle Kaybedilen Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” basın açıklamasına salgını gerekçe göstererek izin vermemesinin ardından Tabip Odası, bugün saat 12.30’da hizmet binasının bulunduğu Çavuş Sokağa Balıkesir’de hayatını kaybeden sağlık çalışanları Dt. Serkan Munis, Dr. Taner Göde, hemşire Tuğba Kuşdemir, Çevre Sağlığı Teknisyeni Müsellim Can ve Halil İbrahim Kuzu’nun fotoğraflarının olduğu “Pandemide Işık Olanlara Saygıyla” pankartını astı.Ardından 1 Nisan 2020’de vefat eden Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu başta olmak üzere hayatını kaybeden sağlık çalışanları için saygı duruşunda bulunuldu.
Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “Türkiye’de 200 bine yakın sağlık çalışanının hastalıktan etkilendiği, 393 sağlık çalışanının yaşamını kaybettiği bilinmektedir. İlimizde de 900’ün üzerinde sağlık çalışanı Covid-19 hastalığına yakalandı ve maalesef 5 sağlık çalışanımızı da kaybettik. Sağlıkta eşitsizlikler, hekim göçü ve şiddet olanca hızı ile sürmektedir. Pandemide ışık olanları saygı ile anıyoruz.” dedi.
Valiliğin yasağına da değinen Uçan, “Bu süreçte kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anmamızın bile salgın bahanesiyle engellenmesini kabul edemiyoruz ve acımızı bir kat daha artırdığını vurgulamak istiyoruz” diye konuştu.
“TURKUAZ TABLO KARA TABLOYA DÖNÜŞTÜ”
Dr. Uçan şu açıklamayı yaptı:
“COVID-19 pandemisinde bugüne kadar 128 milyon kişi hastalanmış, 2,8 milyondan fazla kişi ise hayatını kaybetmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün kısa sürede pandemi ilan ettiği olağandışı durum karşısında salgının ilk başlarında Avrupa ülkeleri çok olumsuz etkilenmiştir. Virüsün ülkemize daha geç gelmesinin yarattığı iyimser hava, rakamlar üzerinde oynama ve gerçek verilerin toplumla şeffaf paylaşılmaması ve gerekli önlemlerin zamanında alınmaması ile bir süre sonra iyimser tablo kötümser tabloya, turkuaz tablo ise kara tabloya dönüşmüştür.
İlk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bugüne bir yıllık süreçte; açıklanan resmi sayılara göre 3,3 milyon kişinin hastalanmış, 30 binden fazla kişi de ne yazık ki hayatını kaybetmiştir.”
“BALIKESİR TÜM ÜLKE İLE BİRLİKTE KIRMIYIZA BÜRÜNDÜ”
“Hekimlerin örgütünü, sağlık ve diğer demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum örgütlerini kısacası paydaşlarını muhatap almayan ve şeffaflıktan uzak politikaların, hastalık verilerini ilçe ve mahalle bazında açıklamaktan kaçınan, epidemiyolojik çalışmaları bakanlık iznine bağlayan ve Bilim Kurulu’nu sadece Danışma Kurulu olarak gören ve bildiğini okuyan anlayış ile salgının üstesinden gelmek mümkün değildir.
Turkuaz renkli tabloyu “pembe” olarak göstererek ülke düzeyinde 14-28 gün tam kapanma uygulanması gerekirken “kademeli normale” geçiş sağlamak, kısa bir süre sonra riski az olan mavi ve sarı renkte gösterilen illerin de ne yazık ki turuncu ve kırmızı renkli riskli iller halini almasına neden olacaktır.Ve bu tablo sürgit devam edecektir. İlimizde son 4 haftada vaka sayısı sırasıyla; yüz binde 83, 92, 142,252,288 ve 344’e yükselmiştir. Ve ilimiz tüm ülke ile birlikte kırmızı renge bürünmüştür.”
“MESLEK HASTALIĞI İLE MALULİYET KARIŞTIRILIYOR”
Uluslararası Çalışma Örgütü ve birçok uluslararası örgüt, COVID-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yapmış, Dünya’da 130’a yakın ülke Covid-19’u meslek hastalığı olarak kabul etmiştir.Ancak ülkemizde “meslek hastalığı” ile “maluliyet” karıştırılmakta ve geçiştirilmektedir.Tıpkı aylarca sakladıkları “hasta” ile “vaka” ayırımı gibi.
Başladığı günden itibaren COVID-19 salgınının ilk karşılayıcıları, doğaldır ki tüm dünyada olduğu gibi sağlık çalışanlarıdır. Bu nedenledir ki birçok ülkede sağlık çalışanlarının toplumun diğer kesimlerine göre 4-5 kat daha fazla COVID-19 ile hastalandığı, hatta ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde de 10 kattan fazla hastalanma riski taşıdıkları saptanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler ve ulaştığımız bilgiler baz alındığında; Türkiye’de 200 bine yakın sağlık çalışanının hastalıktan etkilendiği, 393 sağlık çalışanının yaşamını kaybettiği bilinmektedir. İlimizde de 900’ün üzerinde sağlık çalışanı Covid-19 hastalığına yakalandı ve maalesef 5 sağlık çalışanımızı da kaybettik. Sağlıkta eşitsizlikler, hekim göçü ve şiddet olanca hızı ile sürmektedir. Pandemide ışık olanları saygı ile anıyoruz.
Okulların açıldığı, gevşetmenin başladığı dönemde, salgın yönetiminde aklı, bilimi ve bizleri dinleyin. Önlenebilir ölümlerle ile ilgili algıyı değil, pandemiyi yöneterek gerekli önlemleri almanızı, şu anda yavaş ilerleyen,yeterli miktarda ve zamanında aşı sağlanarak, tüm toplum kesimlerinin aşılanmasını istiyoruz.Artık daha fazla eksilmek istemiyoruz, bizler yaşamak, adanmışlık mesleğinin temsilcileri olarak her zaman olduğu gibi yaşatmak istiyoruz. Pandemide kaybettiğimiz Sağlık emekçilerini saygı ve özlemle anıyoruz. Toplumsal sağlık için demokrasi ve adalet istiyoruz.”
Tabip Odası’nın etkinliğine CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, Balıkesir Akademik Odaları Birliği temsilcileri ile CHP 25/26. dönem milletvekili Mehmet Tüm de katıldı.
“ÖLMEMEK İÇİN SESİMİZİ DAHA DA YÜKSELTECEĞİZ”
Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, “1 Nisan Covid-19 Nedeniyle Kaybedilen Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” nedeniyle yaptığı ikinci yazılı açıklamada ise şu görüşlere yer verdi:
“Güzel günleri görebilme umuduyla var gücümüzle çalıştığımız pandemi sürecinin bir yılını geride bıraktık. Mesleğimizin getirdiği sorumluluk ve yaşanabilir bir dünya umuduyla canla başla çalışırken değerli meslektaşlarımızı kaybettik ve sonsuzluğa uğurladık.
Yönetilemeyen bir pandeminin gölgesinde söylenmeyenleri söyleyerek, saklananları açığa çıkararak, toplumun ihtiyaçlarını talep ederek yurttaşların sözü olmaya çalıştık. Tüm bunları yaparken nitelikli koruyucu ekipman sağlanmayan, uzun mesai saatlerinde, kötü çalışma ortamlarında, hukuksuzca izin, emeklilik ve istifa hakları yasaklanan meslektaşlarımızın sesi olmak için çaba gösterdik.
Ne yazık ki kulaklarını tıkayıp, sesimizi duymak istemediler. Yönetemedikleri pandeminin suçunu vatandaşa, yükünü bizlere yüklediler. Ülkemizde 2 milyon 800 bin kişi hastalanırken 32 bine yakın (resmi rakamlarla) canımızı kaybettik.
Ve 140 binin üzerinde sağlık çalışanı hasta olurken 393 sağlık çalışanını kaybettik. İlimizde de 1.000’e yakın sağlık çalışanı hastalanırken, 5 sağlık çalışanımızı da kaybettik.
Ancak ses olmaya devam ediyoruz. Daha fazla hastalanmamak, ölmemek için sesimizi daha da yükseltmeye, yitirdiğimiz meslektaşlarımız için COVID-19’un meslek hastalığı sayılması adına mücadelemize devam edeceğiz.”
“ANMA GÜNÜNÜN ENGELLENMESİ ACIMIZI ARTTIRDI”
Meslek hayatları boyunca gösterdikleri özverinin kat be katını pandemi döneminde gösteren, pandemiyle mücadele eden tüm hekim ve sağlık çalışanları için bir simge haline gelen, COVID-19 salgınında aktif hekimlik yaparken hastalığa yakalanan ve tedavi sonrası yaşamını yitiren değerli hocamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nu kaybettiğimiz 1 Nisan gününü TTB 72.Kongresi’nde aldığımız karar ile “COVID-19 nedeniyle kaybettiğimiz hekim ve sağlık çalışanlarını anma günü” olarak belirlemiştik. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını asla unutmayacağız, onları toprağa değil sonsuzluğa uğurladığımızı her 1 Nisan’da belirtmeyi sürdüreceğiz…
“Covid-19 nedeniyle kaybedilen Hekim ve Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” dolayısıyla, 1 Nisan’da Şehir Hastanesi bahçesinde gerçekleştirmek istediğimiz basın açıklamasına Valilik tarafından izin verilmemiştir.
Pandeminin ne nedeni, ne yöneteni, ne izleyeni, ne gizleyeni değil, fikir ve çözüm üreteni olmanın yanında mağduru olduğumuzu, çokça hastalanıp öldüğümüzü, saha deneyimi ile salgında yapılması gerekenleri en iyi bilen ve yerine getiren biz sağlık çalışanları olarak, bu süreçte kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anmamızın bile salgın bahanesiyle engellenmesini kabul edemiyoruz ve acımızı bir kat daha artırdığını vurgulamak istiyoruz.”
* ÖNEMLİ UYARI
Gazetemizde yayımlanan haberlerin izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. Haberlerimizi izinsiz ve kaynak göstermeden kullananlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.