BSO Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu, korona virüsün yol açtığı zararın sanayicilerin devlet ile omuz omuza vererek aşılacağını söyledi. Eğinlioğlu, “Bu süreci devletimiz ve siyasi iktidar ile omuz omuza vererek aşacağız. Bu süreç bize üretimin önemini öğretti. Milli politikalarla tarımda ihracat payını arttırmalıyız” dedi.
Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu, korona virüsün iş dünyasına etkileri ve yaşanan dar boğazdan çıkış yollarını anlattı. Korona virüsün tüm ülkede olduğu gibi Balıkesir iş dünyasını da ciddi anlamda olumsuz etkilediğini kaydeden Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eğinlioğlu, Balıkesir’in İstanbul, Kocaeli, Gebze gibi illere göre krizi daha az hasarla atlattığını söyledi.
Başkan Eğinlioğlu şu açıklamayı yaptı:
“Pandemi sürecinden önce de ekonomik anlamda finansal bir darboğaz vardı. Bunun göz ardı edilmemesi lazım. O finansal darboğaz hem devletimizin desteği hem de özel sektörün dinamikliği ve çalışkanlığıyla yavaş yavaş aşılmaya başlandığı sırada korona süreci ile yüz yüze geldik bu beklenen bir şey değildi. Bu süreç içerisinde ekonominin zayıflayan çarkları kırılmaya başladı. Bundan hepimiz çok ciddi anlamda etkilendik. Şimdi bizim yaptığımız istatistikler ve elde ettiğimiz bilgilere göre sanayisi çok gelişmiş olan bölgeler Bursa, İstanbul, Gebze, Kocaeli gibi yüzde 40-60’a varan gerilemeler oldu. Balıkesir’e baktığımız zaman bu oran çok çok daha gerilerde. Balıkesir’de ki gerileme yüzde 10’u geçmedi.
Bu pandemi süreci içerisinde bütün dünya ülkeleri, dev sanayi kuruluşları dahil olduğu için bizim de en büyük tedarikçilerimizden biri Avrupa ülkeleri. Firmalar birer ikişer üretimlerini kapattıklarında bunlara mal veren Türkiye gibi ihracatçı ülkelerin firmaları birer ikişer birer ikişer stoklarda yığılmalar yaşadı ve o stokların paraya dönmemesinden dolayı kaynak sıkıntısı baş gösterdi. Bu sanayi kuruluşları daha çok etkilendi”
“İMALAT SEKTÖRÜ DAHA FAZLA ETKİLENDİ”
Balıkesir’in sanayisinin tarım ve hayvancılık üzerine geliştiği için Balıkesir’de gıda sanayi üreticilerinin pandemi döneminde ürettiği malını satabildiğini belirten Eğinlioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu arkadaşlarımız etkilenmedi mi? Bu ürünlerin ticaretini yapanlar, ihracatını yapanlar ciddi anlamda etkilendi. Bizim gibi imalat sektöründeki sanayi kuruluşları çok daha ciddi anlamda etkilendi ve kalıcı yaralar bıraktı ve hala onların etkisi sürüyor. Avrupa’ya ihracat yapan firmalar da kaynak kalmadı. Devlet de bunu gördüğü için finansman yaratmak adına ciddi çalışmalar yaptı. KGF, TOBB katkıları ile kamu bankalarının destekleri ile bu sürecin aşılması gayretine girildi. Yeterli midir? Pandemi süreci öncesinde de verilen imkanlar yeterli değildi”
“DEVLET BİZİM YANIMIZDA”
“Sanayi kuruluşları ve ihracatçı firmalar öncelikle şunu algılamalı devlet bizim yanımızda. Bunu hissettik mi evet hissettik. Finansman kaynaklarını da zorlamak gerekiyor. Pandemi sürecinde kendi motivasyonumuz çok bozuldu ama bunu çalışanlarımıza hissettirmemeye gayret ettik. Şu da çok önemliydi bu süreç içersinde bir çok sanayi kuruluşu kontak kapattı. Balıkesir’de kontak kapatan hiç sanayi kuruluşu olmadı. Organize Sanayi Bölgemiz içerisinde pandemi sürecinde 3-4 gün sokağa çıkma yasağı olduğu dönemlerde 70-75 fabrika bize müracaat etti biz bu arkadaşlarımıza kendi bireysel gayretlerimizi ortaya koyarak çalışma imkanı sağladık. Bu süreç içerisinde çalışmak isteyip de çalışamayan hiçbir fabrikamız kalmadı. Burada kamuya ve yerel yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Fabrikalara girişlerde ateş ölçme, hijyen, dezenfektan, maske işlemleri Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve Sanayi Odamız tarafından ve firmaların gayretiyle aşıyoruz”
“OMUZ OMUZA AŞACAĞIZ”
İhracat yapan ve yara alan firmalara devletin desteklerinin artacağına inandığını anlatan Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu’nun açıklamasının son bölümü şöye:
“Devlet bankalarına olan devre sonları faizleri, kredi borçları, KGF borçları ötelendi, vadelere yayıldı ama bu vadeler yavaş yavaş gelmeye başladı. Haziran ayı sonunda bu ötelenen borçların ödeme takvimi geldi. Devlet bunun da farkında, biz isteyelim ki devlet bunu af etsin böyle bir şey dünyada yok. Benden bu sene devlet vergi almasın, ondan almasın, bundan almasın, nasıl olacak? Gerçekçi olmak lazım, bu süreci devletimiz, siyasi iktidar ile omuz omuza vererek aşacağız. Bana banka veya KGF zaten kefil oluyor şunu göz ardı etmemek lazım bu finansal kriz 2018’de başladı, 2018’in bilançolarını bozdu, 2019’un ortasına kadar getirdi ardından korona virüs çıktı. Devletin borcu vatandaşın borcu, bu süreci çalışarak atlatacağız, 5-10 yılımız ziyan oldu ama çok çalışarak atlatacağız. Her şeyi devletten beklememek lazım, devlet elinden geleni yaptı ve hala yapıyor.
“ÜRETİMİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI”
Bu süreç bize bazı şeyleri de öğretti. Bütün dünya ülkeleri Çin’de bazı maddeler ucuz olduğu için ‘Üretmeye gerek yok oradan alalım’ diyordu. Türkiye’ye gelince ‘Mercimek, mısır vb. ABD’de ucuz oradan alırız, gemi de getiriyor’ deniliyordu. Bu işin böyle olmadığı ortaya çıktı, bütün dünya bunu anladı. Fransa, Almanya, ABD olsun baktığın zaman ekonomilerinin temelinde tarım var. Tarımda kendi kendine yeteceksin. Bizim yapmamız gereken milli politikalarla tarımda önceki dönemlerdeki gibi ihracat payını artırmak.
“OSB BÜYÜME ALANINDA İMAR ÇALIŞMALARI BİTTİ”
Organize Sanayi Bölgesi’nde ki yeni büyüme alanının imar çalışmaları devam ediyor. İmar çalışmaları bitme aşamasına geldi. İmar çalışmalarında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz bize büyük destek verdi. Biz büyüme alanında Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak çok sayıda yerin satışını da yaptık. Alt yapı, enerji, su, kanalizasyon çalışmalarının planlamaları devam ediyor. Mevcut Organize Sanayi Bölgemiz bir buçuk kat büyüyecek. Büyüme alanında fabrika inşaatları önümüzdeki yıl başlar. Gümrük Müdürlüğü çalışmalarımız ve Lojistik Köyü daha aktif hale getirme çalışmalarımız sürüyor.” Mahmut ACARÖZ