Dönem ortası tatili bitti. Okullar yeniden açılıyor!
Eğer çocuğunuz okula gitmek istemiyorsa, okula gidince sürekli hastalanıyorsa ve okul zamanı geldiğinde onu sakinleştirmekte güçlük yaşıyorsanız DİKKAT!
Çocuğunuz okul fobisi geliştirmiş olabilir.
Okul fobisinin temelinde ayrılık kaygısı bulunmaktadır ve bu durumda sıklıkla gözlemlenen belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Ayrılma zamanı öncesinde aşırı kaygı ve korku
- Ayrılma zamanı öncesinde uyku düzeninde ciddi bozukluklar
- Ayrılma sırasında veya sonrasında hem davranışsal hem de fiziksel bir takım belirtiler (Örneğin: Kusma, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, çarpıntı vb. gibi)
- Ayrılma zamanında kaçınma davranışları
- Ayrılma sırasında sebepsiz ağlamalar…
Kaygı belirtileri okul değişikliklerinde, yaz tatili veya yarıyıl tatili sonrası başlangıçlarda tetiklenebilir. Çünkü çocuğa göre; ailesi onu almaya gelmeyebilir, onu okulda unutabilir, yabancı kişiler tarafından kaçırılabilir ve bir daha asla evine dönemeyebilir. Bununla birlikte çocuk, okulda kendini yalnız hissediyor olabilir; akran ilişkilerinde çözemediği problemler yaşıyorsa ya da arkadaş edinme konusunda çekingen bir yapıya sahipse okula uyum süreci de yavaş olacaktır.
Tipik olarak ortaya çıkan bu sorunlar, çocuğun okula gitmemesine ya da o gün evde kalmasına karar verildiğinde son bulacaktır. Ancak günü kurtarmak adına alınan bu tarz kararlar, sonrasında hem sizin hem de çocuğunuz için daha yorucu olacaktır.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki: Okul çağı çocuklarının %5’lik bir kısmında ve okul öncesi dönemdeki çocukların yarısından fazlasında okul fobisi görülebilmektedir. Okul fobisi olan çocukların büyük bir çoğunluğu için davranışsal müdahaleler yeterli olurken, bazıları için ilaç tedavisi de gerekebilir. Çocuğunuzun okul fobisi geliştirdiğini düşünüyorsanız, okul ile bağını kesmeden profesyonel bir yardım almayı tercih edebilirsiniz. https://www.balikesir24saat.com/author/sedef-olcay-atici/
Uzm. Klinik Psikolog Sedef Olcay Atıcı