Türk zeytinciliği, kalite ve üretim standartları kapsamındaki başarılarıyla dünyada ses getirmeye devam ederken, Balıkesir özellikle kadın girişimcilerle yeni fabrika ve markalara kavuşuyor. Cansu Bulan’ın Gömeç’teki Boztepe Zeytincilik fabrikasının ardından Nermin Gelbal Gökduman’ın Havran’daki “Nermin Hanım Zeytinliği” de kadın girişimciliğinin yeni örneği oldu.
Vali Ersin Yazıcı, yağın zeytine düştüğü, hasadın başladığı bu aylarda “Nermin Hanım Zeytinliği”ni ziyaret etti.
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın da eşlik ettiği ziyarette, Vali Yazıcı’ya Yönetim Kurulu Başkanı Nermin Gelbal Gökduman fabrikayı gezdirerek ürünlerin oluşum süreçleri hakkında bilgi verdi.
BİRAZ HEYECAN VE CESARET
Uzun yıllar Telekomünikasyon sektöründe yöneticilik yapan Nermin Gelbal Gökduman, artık Balıkesir’de zeytinyağı üretiyor. Gökduman metalurji mühendisliği eğitimi aldı, özel sektörde farklı görevlerde çalıştı, evlendikten sonra biraz heyecan ve cesaret, çokça da zeytine olan aşkı nedeniyle işini bırakarak aslında pek çok insanın emeklilik hayali olan toprağa döndü.
BALIKESİR’E HEM DESTEK, HEM İSTİHDAM
Zeytinyağı hobisini işe dönüştüren Kadın Girişimci Nermin Gelbal Gökduman, 7 yıl önce hayal ettiği “Nermin Hanım” markasını Havran ilçesinde kurduğu zeytin-zeytinyağı fabrikası ile gerçeğe dönüştürdü. Gökduman bu yatırımı ile bölge istihdamına da büyük destek verdi.
KUTSALLIĞINI ÖĞRENDİKÇE DAHA ÇOK MUTLU OLDUM
“Ölümsüz ağaç” olarak bilinen zeytin ağacının sağlığa katkısını, kutsallığını öğrendikçe daha da sevindiğini ve daha fazla araştırma yapmaya başladığını ifade eden Gökduman, “Araştırdıkça zeytine ve zeytinyağına olan merakım ve tutkum daha da arttı. Çalışma hayatım boyunca gerçekte nasıl bir iş ve aile hayatım olursa daha mutlu olacağımı, ne istediğimi hep kendime sordum. Hayatta benim için en önemli olan değerlerin başında sağlığın geldiğinin farkına vardım. Doktorlar gibi doğrudan sağlığa etki alanım olmasa da dolaylı olarak kendime ve çevremdekilere bu alanda nasıl katkı sağlayabileceğimi düşünüp bir çıkış yolu aradım. Zaman kaybetmeden çiftçi kayıt sistemine üye oldum. Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulunda zeytinyağı üretimi ve tadımıyla ilgili eğitimlere katıldım. Bu eğitimler esnasında Edremit, Burhaniye, Ayvalık bölgesindeki tesisleri görme ve inceleme olanağı buldum. Edindiğim bilgileri zeytinliğimizde çalışan işçilere her fırsatta aktardım. Onların da benim gibi bilgilenmelerini sağladım” dedi.
800 AĞAÇTAN 12 BİN AĞACA
2012 yılında Altınoluk – Avcılar köyünde 52 dönüm 800 ağaçla işe başladıklarını belirten Gökduman, ” 7 yıl içerisinde Tarım Bakanlığı destekli kredileri kullanarak zeytin ağacı sayımızı 12 bine çıkardık. Bugün toplam 800 dönüm üzerinde 12 bin adet asırlık zeytin ağaçlarımızla üretim yapıyoruz. Balıkesir, Dünya’nın en lezzetli zeytinyağlarının üretildiği yerlerden biridir. Bu bölgenin düşük asitli ve kendine has güzel kokulu zeytinyağları, farklı bir aromaya sahiptir.”diye konuştu.
TKDK DESTEKLERİYLE KIRSAL YATIRIMLAR BÜYÜYOR
2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı KKYDP (Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı) ve IPARD kurumları hibe destek programları ile birlikte hayata geçirilen zeytin-zeytinyağı fabrikası ve tadım atölyesi projesi 2019 yılı zeytin hasat sezonunda üretime başladı. Nermin Hanım Zeytinliği, fabrika satış mağazası içerisinde kurduğu gastronomi tadım atölyesi ile de müşterilerine zeytinyağı ve zeytinyağlı yiyecekleri tatma fırsatı sunuyor.
KOMŞULARINA İSTİHDAM HAMLESİ
Yeni fabrika ile sürekli istihdam sayısının 35’e çıktığını ve bu sayının da özellikle Havran’ın kırsal mahallelerinden sağladığını söyleyen Gökduman, hasat için de 100 kişinin Aralık ayı sonuna kadar çalıştığını sözlerine ekledi.
AMACIM TÜRK ZEYTİNYAĞINI DÜNYAYA TANITMAK
Gökduman, “Sadece kendi zeytinliklerimizden üretim yapıyoruz. Tüm üretim süreçlerini ağaçların bakımı hasat dâhil birebir ilgilenip yönetiyoruz. Titiz çalışmanın sonucu yüksek kaliteli bir ürün ortaya çıkıyor. Üretime başladığım yıldan itibaren kalite ödüllerine layık görülen zeytinyağını üretmenin ve Türk zeytinyağlarını yurtdışında tanıtmanın gururunu yaşıyorum.” dedi.
KADIN GİRİŞİMCİLER CİDDİ BAŞARILARA İMZA ATIYOR
Zeytin ve zeytinyağının Balıkesir için çok önemli olduğunu, yerli üretim konusunda markalaşmanın gerekliliğini vurgulayan Vali Yazıcı ise, kadın girişimcilerin en ufak destekle ciddi başarılara imza attıklarını söyledi. Vali Yazıcı, Gökduman’a teşekkür ederek hayırlı ve bol kazançlar diledi.
BU ÇABALAR TÜM HIZIYLA SÜRECEKTİR
Balıkesir zeytininin ve zeytinyağının çok kaliteli ve lezzetli olduğunu söyleyen Vali Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu coğrafyada yaşayanlar çok şanslı. Ülkemizin cennet köşelerinden birindeyiz. Çünkü doğasıyla, deniziyle, güzelim zeytin ağaçlarıyla, her şeyiyle, ülkemizin cennet köşelerinden birinde yaşıyorsunuz. Bu güzellikler içerisinde ülkemizde yapacağımız çalışmalarla, yapacağımız üretimle katkı sunmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizler, devlet olarak her konuda başta zeytin üreticisi olmak üzere her konuda üreticimizin sorunlarına eğilerek, bu sorunların çözümlenmesi için çaba gösteriyoruz. Bu çabalar tüm hızıyla sürecektir. Ülkemizde insanların zeytinyağı tüketimini yaygınlaştırmamız lazım. Bu konuda devlet olarak, kamu kurumları olarak, valilik olarak biz üreticilerimizle işbirliği yapmaya mecburuz ve buna hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu konuda sizlerin daha fazla şeyler yapabileceği ve yapması gereken şeyler olduğunu ifade etmek istiyorum. İlimizde üretilen zeytinin yine ilimizde işlenerek pazarlanması üreticimizin daha çok kazanması açısından önemli”
BALIKESİR’İN STANDARDI ÇOK YÜKSEKTİR
Türkiye’de her geçen gün zeytinyağı tüketiminin artmakta olduğunu ifade eden Vali Yazıcı şunları söyledi:
“Balıkesir’e ‘Türkiye’yi Doyuran İl’ diyoruz. Her noktada her türlü tarımsal ürün bu kentimizde üretilmektedir. Biz yaptığımız işin her zaman en iyisini yapmak zorundayız. Türkiye ve dünyada en kaliteli zeytini, en kaliteli zeytinyağını üretmeliyiz. Belli standartlar var. Artık günümüz koşullarında bunları yok saymak dikkate almamak gibi bir lüksümüz yok. Tarım ve hayvancılık konusunda Balıkesir’in standardı çok yüksektir. Balıkesir’deki zeytin üreticilerimiz; lütfen aynı kaliteyi aynı emek ve güzellikle üretmeye devam edin. Zeytinin, zeytinyağının üretimini, kalitesini arttırmak, marka yaratmak üzere Balıkesir’de son yıllarda üreticilerimiz ve özel sektör iş birliğinde zeytinciliğin geliştirilmesi, verimlerinin yükseltilmesi ve zeytinyağı üretim tesislerinin modernleştirilmesi, kapasitelerinin arttırılması hususlarında değerli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.” (balikesir24saat)