featured
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. NECATİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ TARİHİNDEN: EFSANE OLMUŞ MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ

NECATİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ TARİHİNDEN: EFSANE OLMUŞ MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ

Bu gün sizlere yalnızca Necati Öğretmen Okulu (1953’den sonra İlköğretmen Okulu) ve Necati Eğitim Enstitüsü öğrenci ve öğretmenleri arasında değil 1937-1970 yılları arasında Balıkesir kent kültürüne yaptıkları katkılarla da efsane olmuş müdür yardımcılarımızdan dört ismi tanıtmak istiyorum. ZİYA GÜNÖZ: MÜDÜR YARDIMCISI, MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ (1942-1953)

1902 yılında Niğde’de doğdu. Niğde Sultanisinde okurken son sınıfta Konya Muallim Mektebine girdi. Daha sonra da Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümüne girdi. Öğretmenliğe ilk adımı 1927 yılında Niğde Üzümlü’de attı. Gaziantep, Niğde, Trabzon Öğretmen Okullarında tedris öğretmenliği yaptı. 1937’den itibaren Necati Öğretmen Okulu ve daha sonra Necati Eğitim Enstitüsünde Meslek Dersleri öğretmeni olarak 1942’den 1953’e kadar da aynı zamanda Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Necati Öğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü Tarihi ile ilgili ilk çalışmayı yapan isimdir. Balıkesir Halkevinin gençlik dergisi organı Gençler Yolunda, Kaynak Dergisinde makaleleri yayınladı. Okulda çıkan Öğrenci Mezuniyet Yıllıklarında yer alan Necati Öğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü Tarihi ile ilgili bilgilerin temelinde onun çalışmaları vardır.

Reşat Tardu, Nurettin Ormancı, Faik Binal, Fevzi Selen ve Muhittin Demirağ dönemlerinde Necati öğretmen okulu ve Eğitim Enstitüsünde yönetimde sürekliliğin ve istikrarın temel taşlarından biri oldu. Okulu temsil eden efsanevi isimlerden biridir. Necati’de eğitimin kalitesini arttırtmada emeği büyüktür.

MAHİR GÜRSEL: MÜDÜR YARDIMCISI, ŞEKİLLENDİRME ÖĞRETMENİ (1937-1967)

1909 Yozgat doğumludur. İzmir Erkek Öğretmen Okulu ve Gazi Terbiye Enstitüsü İş-Resim şubesi mezunudur. Öğretmenliğe 1928 Yılında Erzincan İsmetpaşa İlkokulunda başlar. 1932-1935 arasında Manisa Kula Zafer ilkokulunda çalıştıktan sonra 1937 yılından itibaren emekliye ayrıldığı 1967-1968 yıllarına kadar Necati Öğretmen Okulu ve Necati Eğitim Enstitüsünde şekillendirme/iş ve resim öğretmeni olarak görev yaptı. Cevdet Atmaca ile birlikte okulumuzda en uzun çalışan öğretmenlerden biridir. Okulumuzdaki mesaisinin büyük bölümünü müdür yardımcısı olarak geçirmiştir. Halk Evi’nin ikinci açılışında 1960’dan sonra bir dönem Halk Evi Başkanlığı da yapmıştır.

Mahir Gürsel, 1940 yılından itibaren Necati Öğretmen Okulunda 1944’den itibaren Eğitim Enstitüsünde öğrencilerin çekindiği disiplinli bir yöneticiydi. Reşat Tardu, Nurettin Ormancı, Faik Binal, Kemal Kaya, Muhittin Demiray, Adnan Çakmakçıoğlu ve Osman Hatipoğlu dönemlerinde hep müdür yardımcılığı yaptı. Osman Hatipoğlu’nun yumuşak, şefkatli, hoşgörülü tutumunu ilkeli disiplinli tutumuyla okul yönetimde dengeleyen isimdir Mahir Gürsel. Adının hakkını veren elinden her iş gelir, yaratıcı lider özellikleri olan bir yöneticiydi.

Resim Öğretmeni Cevdet Atmaca anılarında, birlikte önemli çalışmalara imza attığı arkadaşından çok şeyler öğrendiğinin özellikle altını çizdi. Mahir Gürsel’in 1990’li yılların başında (muhtemelen) kendisine ait bir sergi açılışı sırasında kalp krizi geçirerek vefat ettiğini de Cevdet Atmaca’dan öğrendik. Mesleğini icra ederken ölmek, mesleğine aşık insana tamda yakışan, arkasında kalana “keşke benim de başıma gelse dedirten” bu dünyadan bir ayrılma şekli değil midir?

Özellikle Necati Öğretmen Okulu öğrencilerinin; ellerinden her iş gelir, beceri sahibi öğretmenler olarak yetişmelerinde Mahir hocanın emeği büyüktür. Cevdet Atmaca ile birlikte yaptıkları Atatürk heykeli, okulun ana girişinde bütün ihtişam ve güzelliği ile gelenleri karşılamaya devam etmektedir.

Halil Ural, 1954 Necati Öğretmen Okulu, 1957 Necati Eğitim Enstitüsü mezunu değerli bir öğretmenimizdir. Bizlerle paylaştığı şu anı, Mahir Gürsel’in karakter özelliği ile ilgili bize ipucu verir:

Hocam Mahir Gürsel:

“Gür çatık kaşları ile sert bir görünümü vardı. Nöbetlerinde. gürler gibi bir sesle “ulan hergele” deyişi koridorda duyulduğunda herkes çil yavrusu gibi ya kaçışırdı, ya da kendine uslu öğrenci görüntüsü vermeye çalışırdı.  Kimseyi dövdüğünü duymadım, görmedim; ama adının etrafında bir efsane oluşmuştu, korkardık.

1955’in Kasım ayı olsa gerek. Necati Eğitim Enstitüsü’ne yeni başlamıştım.  O zamanlar yeni açılmakta olan okullarda Resim Müzik gibi derslerin açıkta kalmasını önlemek için Fen, Edebiyat gibi ana branşlarda öğretmen yetiştirilirken, seçmeli olarak da müzik, resim gibi dersleri, ek branş olarak alma zorunluluğu getirilmişti. Ben öğretmen okulundan hocam Mahir Bey’in girdiği resim dersini değil de Kadri Bey’in verdiği Müzik dersini seçmiştim.

Bir akşam etüt saati geçtiği halde yeni heves ile kaptırmışım, keman çalışıyorum. Tek bir elektrik lambasının altında yay çekmeyi sürdürürken birden bire kapı açıldı, kapıda Mahir Bey! Yatma saati çoktan geçmiş… Donup kaldım. Öğretmen okulunda iken belleğime kazınmış efsane… Bekliyorum, “ulan hergele” diye bağırırken şimdi elimden kemanı alacak, kafama geçirecek.

Saniyeler uzadıkça uzuyor. Mahir Bey gitti salonun bütün lambalarını birer birer yaktı. Beni çok şaşırtan müşfik bir sesle “Evladım bu ışık sana az değil mi?” Sonra da kapıyı yavaşça kapatıp çekip gitti. Budalaca önyargımın yerini aldı beni bir merak: Mahir Bey efsanesi ile şartlanmış olan arkadaşlarım acaba bu anlatacaklarıma inanacaklar mıydı?

Savaş yıllarının acımasız zorluklarına karşı öğrencilerini güçlü kılabilmek için sevgilerini, sevecenliklerini açık açık göstermek yerine kamufle etmeyi bir eğitim ilkesi haline getirmiş sevgili hocalarım, sevgili babacığım;  şimdi kendimi af etmekte zorlandığım bir aymazlıkla bir süreliğine de olsa sizi acımasızca yargıladığım için beni bağışlayın.  ,

Ne demeliyim bilemiyorum, sizlerden yıllar sonra sizden daha katı uygulamalarım için ben de bağışlanacak mıyım, bilemiyorum. Mahir Bey’in şahsında sizleri saygıyla, minnetle anıyorum.”

Yukarıda 1937-1938 yılında okulda halkın beğenisine sunulan bir sergide Mahir Gürsel gözetiminde öğrencilerine yaptırdığı heykeller görülüyor.

AZMİ DEVRİM: MÜDÜR YARDIMCISI, MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ (1960-1968)

1914 Karaman Doğumludur. Karaman’da ilköğrenimini bitirdikten sonra Necati Öğretmen okulunda yatılı olarak öğrenim görmüş ve mezun olmuştur (1936). Ardından Yedek Subay Okulu öğrencisi olarak askerlik görevini tamamlamış, öğretmenliğe de bu görev sırasında Göynük’te başlamıştır. 1944’de Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirmiş ve Konya’ya stajyer ilköğretim müfettişi olarak atanmıştır.  1949’dan itibaren Kastamonu Gölköy, İvriz, Ortaklar Köy Enstitülerinde meslek dersleri öğretmeni, müdür yardımcısı ve eğitim şefi görevlerde bulunmuştur.

1957’de Savaştepe Köy Enstitüsüne gelmiş, 1960’dan itibaren ise mezun olduğu okulun geleneğine hizmet etmek için Necati Eğitim Enstitüsü’ne atanmıştır.

Meslek dersleri öğretmeni ve müdür yardımcısı olarak görev yapmış, öğrencileri ve öğretmenlerin anılarında olgun, saygın kişiliği ile iz bırakmıştır.

MUZAFFER TUNCA: MÜDÜR YARDIMCISI, MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ (1952-1970)

 1917 Edremit doğumludur. Adana Öğretmen Okulunu 1938 yılında bitirir. Öğretmenlik mesleğine aynı yıl Konya Sille Nahiyesi İlköğretim okulunda başlar. Askerliğini İzmir’de yedek subay olarak yaptıktan sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji şubesine öğrenci olarak girer ve buradan 1940 yılında mezun olur.

Düziçi Köy Enstitüsünde Tekirdağ Öğretmen Okulunda Meslek Dersleri öğretmeni olarak çalıştıktan sonra 1952’de Necati Öğretmen Okuluna tayin olur. 1960’lara kadar Necati Öğretmen Okulunda daha sonra da Necati Eğitim Enstitüsünde uzun yıllar Meslek Dersleri Öğretmeni ve müdür yardımcısı olarak görev yapmıştır. 1970’li yılların başında emekli oldu.

Muzaffer Tunca en uzun dönem Meslek Dersi Öğretmenliği yapmış hocalarımızdan biridir. Birinci eşi vefat ettikten sonra 1954’den sonra ikinci evliliğini yaptı.

Demokrat kişiliği ile Balıkesir Kültüründe iz bırakmış, sevilmiş, Necati Eğitim Enstitüsü kültürüne sahip çıkmış, onu geliştirmiş öğretmen ve yöneticilerimizden biri de Muzaffer Tunca’dır. Bir saatçi dükkânında çalışırken tanıştığı Yüksek Öğretmen Okulu mezunu Cahit Yarış’ı Necati Eğitim Enstitüsü öğretmen kadrosu içinde yer almaya davet ve teşvik eden de odur.

KAYNAKLAR

Necati Eğitim Fakültesi Arşivi

Salim Açıkgöz Arşivi

Cevdet Atmaca Anıları

1937-1938 Necati Öğretmen Okulu Öğrenci Yıllığı

Mazideki Balıkesir

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
NECATİ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ TARİHİNDEN: EFSANE OLMUŞ MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 9 Haziran 2021, 06:55

    Değerli ilgililer ,
    1969/1970 yılında Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesinde Müdür muavinliği görevini 13 yıl sürdürmüş olan Sn Coşkun ERÖZ Necati Öğretmen Okulunuzdan mezun olmuş çok değerli bir öğretmendir. Bu hocanın hasbel kader öğrencisi olmuş biri olarak web sayfanızdaki Efsane olmuş Müdür Yardımcılarımız katagorisinde değerlendirilmesi, onurlandırılması gerektiği kanaatindeyim.50 yıl önceki olumsuz eğitim koşullarında bizlere katkılarını unutamıyor 70 yaşındaki bir öğrenci olarak bunu rica ediyorum. ömer İçemer 09.06.2021

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!