featured
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. MUSTAFA NECATİ’YE BÜYÜK VEFASIZLIK

MUSTAFA NECATİ’YE BÜYÜK VEFASIZLIK

Milli Mücadele döneminde Balıkesir’de gazete çıkaran, Baro’yu kuran,NEF’e adı verilen, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, Adalet ve Milli Eğitim Bakanlığı yapan Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan Ankara’daki tarihi “Mustafa Necati Kültür Evi” binasının “Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi”ne dönüştürülmesi tepki topladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Cumhuriyetin kuruluşunda ve ilk yıllarında büyük hizmetler veren Mustafa Necati Uğural’ın isminin bir tarihi binadan silinerek; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaretleriyle bilinen, konferanslarda ‘Yaşasın şeriat’  diye sloganlar atan Nuri Pakdil’ın adının verilmesi, toplumda tepkiyle karşılanmıştır” derken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM’ye bir soru önergesi verdi .

Milletvekili Kaya Bakan Ersoy’dan şu sorulara yanıt istedi :

* Mustafa Necati Uğural’ın adı tarihi binadan neden silinmiştir?
* Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan tarihi binaya neden Nuri Pakdil’in adı verilmiştir?
* Türkiye Cumhuriyetinin ilk Milli Eğitim Bakanlarından olan Mustafa Necati Uğural’ın adının bir binadan kaldırılarak başka bir isim verilmesi etik midir?

YKKED VE ADD’DEN TEPKİ

İsim değişikliği  Balıkesir’de de tepki topladı.  Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Balıkesir Şube Başkanı Mualla Orman ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı  İlhan Öner bu yanlışa dur denilmesini istedi. ADD Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerine yapılan yıkıcı saldırıların devam ettiği öne sürüldü.

“CUMHURİYETE VURULAN YIKICI BİR BALYOZ DARBESİ DAHA”

ADD ‘nin açıklaması şöyle:

“Cumhuriyetin mimarı, Büyük Atatürk’ün mirasına ve manevi şahsiyetine yönelik  saldırılar yetmiyormuş gibi, Atatürk’ün yol arkadaşlarının isimleri de hedef haline gelmiştir. Saldırılara en son örnek, Ankara’da Cumhuriyetin Başkenti’nin tam merkezinde yaşanmıştır. Kültür Bakanlığı, Mustafa Necati’nin kendi evine, tarihi bir esere verilen ismini kaldırarak; Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı, Nuri Pakdil’in adını vermiştir. Mustafa Necati’nin kendi evine, yani, mirasına Mustafa Necati’nin temsil ettiği değerlere düşman bir kişinin adının verilmesi; Cumhuriyete vurulan yıkıcı bir balyoz darbesidir. Atatürk’ün ve O’nun mücadele arkadaşlarının hatıralarına ve temsil ettiği değerlere sahip çıkmak her yurttaşın vatani görevidir. Yıkım projelerini gerçekleştirenleri uyarıyoruz: Milli varlığımızın nedeni olan milli değerlerimizle oynuyorsunuz. Bu oyunu oynatmayacağız. Seyirci olmayacağız”

20 HAZİRAN’DA KÜLTÜR EVİ’NDE BULUŞACAKLAR

Atatürk Devrimi’ne, kazanımlarına ve ulus devlete bağlı tüm kurum, kuruluş ve kişileri güç birliğine çağıran Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun , 20 Haziran 2020 Cumartesi günü saat 15:00’de Mustafa Necati Evi’nin önünde duruma dikkat çeken bir açıklama daha yapacağı bildirildi.

“UTANMAZLAR”

Necatibey Eğitim Fakültesi  mezunu, CHP’li Muharrem İnce de bu karara sert tepki gösterdi. İnce, “Mustafa Necati’nin devlete bağışladığı evini çalarak adını değiştirecek kadar utanmazsınız” ifadelerini kullandı.

 

BALIKESİR’DE GAZETE ÇIKARDI, BARO KURULUŞUNDA YER ALDI

Mustafa Necati’nin  35 yıllık yaşamında Balıkesir’in de büyük yeri var.  İzmir’in işgali üzerine İstanbul’a giden Mustafa Necati Bey, İçişleri Bakanlığı’nda görev aldı ve Balıkesir’e atandı. Şehre vardıktan sonra görevinden istifa etti ve Balıkesir’de kaldığı 7 ay boyunca millî mücadele hareketine hizmet için çok yoğun çalıştı. Kuvayi Milliye kumandanı olarak Yunan ve Ahmet Anzavur kuvvetlerine karşı yürütülen mücadelede yararlılıklar gösterdi.

Hüseyin Vasıf ve Mehmet Esat kardeşlerle ile birlikte “İzmir’e Doğru” adlı bir gazete çıkardı. Millî hareketin yayın organı olan ve 74 sayı çıkan bu gazetede millî duyguları geliştirici yayınlar yaptı.

Balıkesir’de kaldığı sürede bir gençlik ve spor kulübü olan Balıkesir İdman Yurdu’nu kurdu. Bu dönemde herhangi bir dava alıp takip etme fırsatı olmasa da bir avukatlık bürosu açtı.

Şehirde faaliyet gösteren 11 avukattan birisi olarak 1920’nin Ocak ayında kurulan Balıkesir Barosu’nnun  yönetim kurulunda yer aldı.

Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi’nde de adı yaşatılıyor. 1910 yılında “Karesi Dârü’l Muallîmin” olarak açılan Necatibey Eğitim Fakültesi değişik binalarda hizmet verdikten sonra Nisan 1932’de Türkiye’nin ilk Milli Eğitim Bakanlarından olan  Mustafa Necati Bey`in yatılı öğretmen okulu olarak tasarlayıp yaptırdığı binaya taşındı ve Mustafa Necati Bey’in anısına okulun adı “Necati Bey Öğretmen Okulu” olarak değiştirildi.

Mustafa Necati Bey, 1 Ocak 1929’da, harf inkılabının yaygınlaşması amacıyla millet mekteplerinin açıldığı günde apandisitinin patlaması ile hayatını kaybetti. Atatürk’ün yakın arkadaşlarından Falih Rıfkı Atay, Çankaya kitabında, ölüm haberini alan Mustafa Kemal’in derin bir üzüntüye kapıldığını ve ağladığını yazmıştı. Coşkun YAMAN (balikesir24saat.com) 

0
sevdim_bunu
Sevdim Bunu
0
_ok_sevdim_bunu
Çok Sevdim Bunu
0
g_ld_rd_
Güldürdü
0
karars_z_m
Kararsızım
0
bu_ne_bi_im_bi_ey
Bu Ne Biçim Bişey
0
k_zd_rd_n_z_beni
Kızdırdınız Beni
MUSTAFA NECATİ’YE BÜYÜK VEFASIZLIK
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 18 Haziran 2020, 13:16

    Balıkesir Milletvekillerinin tamamı buna karşı ortak görüş açıklamalı.Çok üzücü bir olay.Yeni açılan bir yere istediğin isim verilebilir.Ama adı olan bir yerin adının değiştirilmesi düşündürücü.

    Cevapla
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Balikesir24saat ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!