Siyaset sahnemizde iki muhafazakâr güç var.
1- Bizim muhafazakârlarımız (muhalefette olanlar)
2- Öteki muhafazakârlar (İktidarda olanlar)
Nedir muhafazakârlık? Kısaca, mevcut toplumsal ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel ortamın korunmasından yana olmaktır. En önemli özelliği ise yeniliklere karşı eskiyi savunmak…
Diyorum ki;
Tamam, millet ittifakı yerel seçimlerde Erdoğan’a ağır bir darbe vurdu. Ancak yaşayarak gördük ki; yerel seçimle genel seçimlerin havası aynı olmuyor.
O gün geldiğinde; “bizim muhafazakârlarla öteki muhafazakârlar” karşı karşıya geldiklerinde; yani Davutoğlu, Babacan, Gül, Karamollaoğlu, Akşener, hep birlikte Erdoğan’ı yenme noktasına geldiklerinde, ne yaparlar?
CHP’ye buyurun büyük parti sizsiniz biz sizin adayınızı destekliyoruz mu derler?
Yoksa Türkiye muhafazakâr bir seçmen yapısına sahip biz desteklesek de tabanımız sizin adayınıza oy vermez siz bizim adayı destekleyin mi?
İşte “Y” ve “Z” kuşağının sizinle olacağı ya da sizden kopacağı nokta burasıdır. Yine “Tıpış tıpış mı olur? Yoksa kopuş kopuş mu olur? Onu zaman gösterecek…
Burada duralım.
Önceki yazımda “Z” ve “Y” kuşağıyla muhafazakârları karşılaştırırken sanırım bir noktayı eksik bırakmışım:
Kuşak deyince o yaş gurubunun tamamının aynı özelliklere sahip olmadığını, bir kuşağa mensup farklı gurupların karşıt görüşlere sahip olabileceklerini, hatta çatışabileceklerini de belirtmem gerekirdi.(1968-1978- Gezi kuşağı ve 15 Temmuz’daki iktidar yanlısı gençleri hatırlayalım.)
Evet, “Z” ve “Y” kuşağının önemli bir kesimi özgürlükçü, deist, otoriteyi kabullenmeyen gençlerden oluşuyor ama itaat eden otoriteyi kabullenen bir kesimi de var ki bunlar da kendilerini milliyetçi-muhafazakâr-İslamcı olarak tanımlıyorlar ve hiç de az değiller.
Zaten iktidar ortakları da bu üç noktada birleşiyor; siyasal İslâm-Türk milliyetçiliği ve muhafazakârlık. Bahçeli’nin Erdoğan’la birlikteliği basit bir iktidar paylaşımı değil; ideolojik temeli var. (Bunu ayrıca yazacağım)
Oysa millet ittifakının ideolojik bir temeli yok. Zaten ittifak partilerin doğası gereği olması da mümkün değil. Birlikteliğin temeli Erdoğan’ın saraydan indirilmesine dayanıyor…
Ya sonrası?
Sonrasını; siyasal İslâm’a, Türk milliyetçiliğine, muhafazakârlığa karşı olan “Y” ve “Z” kuşağı belirleyecek…