Bandırma’da Yükselen Şehir Platformuna katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Edincik merası konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yılmaz, meranın hazineden alınmasının tek yolunun iki belediyenin alanı paylaşması olduğunu iddia etti..
Bandırma’da düzenlenen Yükselen Şehir Platformu’na Büyükşehir Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı, Bandırma Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek, Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şimşek ve Bandırma’da faaliyet gösteren 15 odanın başkanları katıldı. Büyükşehir Başkanı Yücel Yılmaz, son günlerde Bandırma Belediyesinin kazandığı 3 davaya rağmen son olarak hazineye devredilen mera konusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mahkeme kararlarında meranın Bandırma Belediyesine verilmesi gibi bir durumun olmadığını, 1/100000’lik planda eksiklik olduğunu ve iki belediyenin paylaşamaması nedeniyle kavga çıkmaması için meranın hazineye devredildiğini söyledi.
Meranın hazineden alınmasının tek yolunun iki belediyenin alanı paylaşması olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:
“ Biz bura için bir şey yapıyoruz. Benim itiraz ettiğim bir şeyi istediği kadar 1000’lik plan yapsın ben onay vermedikten ben derken yanlış anlaşılmasın büyükşehir komisyonları onaylamadıktan sonra hiçbir işe yaramaz. Biz istediğimiz kadar 5000’lik plan yapalım ilçe belediyesi 1000’lik altını döşemezse bu da askıda kalır. Bir önceki dönem siyasi arkadaşlarımızın algıdaki yanlışlıkları 5 yıl boyunca Bandırma’ya hizmeti geciktirdi. Siyaset bütünü bir arada koruyabilme sanatıdır. Arsaları alma derdimiz yok. Yarın öbür gün burada büyük bir itfaiye yeri, burada sizin işlerinizi kolaylaştıracak Büyükşehir’in ihtiyaç duyacağı bir şeyi kamulaştırması gerekirse buraya tutup Edremit’in parasını getiremeyiz. Buradan bir şeyi becayiş yapar onu buraya koyar bunu buraya koyarız. Biz de Büyükşehir’e kalan bir mal yok. Hizmet üretme alt yapısı da yok. Yani Bandırma Belediyesinin Büyükşehir’e bırakacak yeri yok. Bu nedenden dolayı hizmet bölgesini 1/ 10000’lik haritada mera alanı göstererek devletten almak istemiş. Akıllıca bir hareket yapmış. Çünkü bu mera devlette kaldığı sürece burası hiç kimseye yar olmaz, öyle kalır. Biliyorsunuz değil mi bunu? Meraya bir şey yapsan üstündeki ot parasını ödersin. İşte hazır bunu Büyükşehir Belediyesine almışken oturulup konuşulacağına hemen mahkemeye verilmiş. Mahkeme sonuçta ‘Bandırma Belediyesini haklı gördüm, bu oraya verilecek ’ diye bir şey demiyor. Bunu Tolga Başkanım anlatır. Buranın alt ölçeği hizmet bölgesi olarak tam işlenmemiş, bunu işleyin işledikten sonra bununla ilgili talepte bulunun’ deyip geri gönderiyor. Tasfiye komisyonu da kavga çıkmasın diye bu bölgeyi ikimize de vermiyor. Meraya tescil ediyor. Orada ben Tolga Başkanıma dedim ki ‘ bak bu arazi bir giderse tasfiye komisyonu özelliği çok önemlidir. Bir yüzde oran belirleyelim belediyelerimize alalım burayı.’ ‘Başkanım değerlendirelim’ dedi. Bu bizim hakkımızdır. Biz İrlandalı değiliz. Buraya bir şey yapılınca Büyükşehir adı yazılınca Bandırmalılar giremeyecek mi? Bu konunun bu kadar uzatılıp buralara getirilmesi, siyasetin temel noktasının yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor. Konuları çarpıtarak siyaset yapma devri bitti artık.”
“ORADA KOYUN OTLAMIYOR”
Merada koyun otlamadığını ileri süren Yılmaz açıklamasının devamında şöyle konuştu:
“ Özet olarak şunu söyleyeyim Edincik bölgesindeki meranın Bandırma Belediyesinin ihtiyaçlarını karşılaması için lazım. Bandırma Belediyesine geçsin. Büyükşehir’in kaliteli hizmet üretmesini Bandırmalılar istiyorsa, Büyükşehir’e bir hizmet alanı verilmesi lazım ki Büyükşehir gelsin ekonomik gücünü, hizmet anlayışını daha rahat sunsun. Burada bunların planlanması lazım. O yüzden diyalog kapılarını açalım diyoruz. Buradaki bu malın devletten alınması lazım orada koyun otlamıyor. Mera arazisi olarak kalması Bandırma’nın ivedi ihtiyaçlarının gecikmesine neden oluyor. Bir an önce bunun belediyelerin üzerine geçmesi lazım. Biz Büyükşehir olarak bunu almaya talip olmuşuz, hizmet üretme alanımız yok. İlçe Belediyesi de ‘bunu niye Büyükşehir’e veriyorsunuz bize verin.’ diye itiraz etmiş. İtirazı şu gerekçeyle haklı görülmüş ‘1/100000’lik planda altyapısı hazırlanmadan verildiği için gerekli görülmemiş. Tasfiye komisyonu bunu tekrar mera arazisi olarak tescilledi. Şimdi ancak biz ikimiz uzlaşırsak, kendi aramızda oranlaştık dersek alırız. Ne bana verirler ne ona verirler. Çünkü altyapısı tam hazırlanmamış bir şey biz bunu uzun vadede farklı bir şekilde altyapısını hazırlayıp belediye hizmet alanı olarak alma şansımız var. Bandırma’nın da buranın enerjisine ihtiyacı var. Ben hep doğruları söylüyorum. Bandırma’da hizmet üretecek kaynağa ulaşması lazım. Takdir halkın. Meraysa mera kalsın, paylaşalım paylaşmayalım. Sorarız öyle isterseniz öyle olur, biz burada zorla bir şeyler yapıyor pozisyonunu atlatmaya çalışıyoruz. Benim anlattığım dışında da bir şey yok yani ‘ mahkeme kararı var bizim malımız’ vesaire öyle bir şey yok oradaki olay 1/100000 planlara Büyükşehir bunu kaynak üretmek için kendine rezerve alan yapmış, hizmet bölgesi olarak işaretlemiş. Tasfiye komisyonu da belediye hizmet alanı gözüktüğü için vermiş. Mahkemeye verdiklerinde o altyapının daha bitmediğini görünce bunu ilgili yere verin. İlgili yerde Edincik belediyesi, orada da mera gözüktüğünden dolayı devletin hazinesine gidiyor. Bunu itiraz ederiz alırız diyorlarsa bir 10-15 sene uğraşılır ama yine sonunda ne bizim ne onların istediği sonuç olabilir. Şunu iyi anlamamız lazım Büyükşehir bir medeniyet projesi.”
Toplantıda bulunan Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun ise konuyla ilgili söz alarak herhangi bir açıklamada bulunmadı. Tufan DALGIÇ /BANDIRMA (balikesir24saat)