Manyas Gölünde İsrail sazanı bolluğu yaşanıyor.Yaklaşık yirmi yıldan beri Manyas Gölünde hızla üreyen ve buna bağlı popülasyonu artan İsrail sazanları balık avcıları için önemli bir gelir kapısı oldu.
Manyas Gölü’nde israil sazanı bolluğu yaşayan balıkçılar, ceplerinin para gördüğünü söylüyorlar.Manyas Gölünde balık avcılığı hakkına sahip Manyas’ın Kocagöl, Salur,Kızıksa ile Bandırma’nın Kuşcenneti, Bereketli ve Gölyaka kooperatiflerine üye yaklaşık 300 balıkçının avlandığı gölde yakalanan balıkların Irak ve Suriye’ye ihraç edildiği açıklandı.
Diğer balıklara oranla üç kat daha fazla yumurta bırakan, çabuk üreyen ve “istilacı” bir tür olarak bilinen İsrail sazanı sazan, turna, yayın gibi yerli türler için büyük tehdit oluşturmasına rağmen Manyas Gölü balıkçıları için kazanç kapısı olmaya devam ediyor. Sabah 07.oo’de göle açıldıklarını söyleyen balıkçılar saat 13.oo’ten itibaren geri dönmeye başladıklarını belirterek, ortalama 200 kilo balık avladıklarını açıklıyorlar. İsrail sazanları Bandırma’nın kırsal Çarık Mahallesinde bulunan tesislerde paketlenip ihraç ediliyor. Manyas Gölünde avcılık yapan Gölyaka Mahallesinden Mehmet Çapraz ““35 yıldan beri balıkçıyım. Manyas Gölünde çalışıyorum. Önceden sazan tutuyorduk. Şimdi İsrail sazanı yakalıyoruz. İşlerimiz iyi, Allah bereket versin. Bu balıklar Suriye ve Irak’a ihraç ediliyor.”
Kocagöl Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kadir Oktay, “Kooperatifimizin şu anda 34 üyesi var. Fakat çalışan 20 üyemiz bulunuyor. Manyas Gölü çevresinde tamamı altı kooperatif var. Gölde ortalama 300 kişi balık avcılığı yapıyor. Ortalama bir kilo balığı bizden 1.3 liraya satın alıyorlar. Irak ve Suriye’de yaşanan olaylar balık ihracatını etkileyebiliyor” dedi. Süleyman ÖZAYDIN/MANYAS(balikesir24saat)