CHP’Lİ AYTEKİN’DEN KUŞGÖLÜ İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Yayınlanma Tarihi :
CHP’Lİ AYTEKİN’DEN KUŞGÖLÜ İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Manyas Kuş Gölü çevredeki şirketlerin adeta atık yuvasına döndü. Böylesine eşsiz bir ekolojik alan kirlilik nedeniyle alarm veriyor” derken, sorunun çözümü için bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin Manyas Kuş Gölü’nde yaşanan kirliligi bir araştırma önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Aytekin, bir komisyon kurularak sorunun araştırılmasını ve çözülmesini istedi.

Milletvekili Aytekin , “Balıkesir her gün yeni bir çevre ve halk sağlığı sorunu ile gündeme geliyor. Bunun son örneğini Manyas Kuş Gölü’nde yaşıyoruz. Manyas Kuş Gölü Güney Marmara havzasının en önemli ekolojik alanlarından biridir. Ancak göl çevredeki şirketlerin adeta atık yuvasına döndü. Böylesine eşsiz bir ekolojik alan kirlilik nedeniyle alarm veriyor. Konunun Meclis gündemine taşınıp bir araştırma komisyon kuruması ve sorunların derhal bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir” dedi.

Doğa ve çevre kirliliğinin sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın en temel sorunu olduğunu vurgulayan Aytekin, “Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak başta biz siyasiler olmak üzere tüm yurttaşların görevidir” diye konuştu.

“GÖLDE SADECE 4 BALIK TÜRÜ KALDI”

Aytekin’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin gereçesi şöyle:

Güney Marmara havzasında yer alan Manyas Kuş Gölü pek çok türün yaşam alanını oluşturmaktadır. Ancak ne yazık ki çevrede bulunan biyogaz dönüşüm şirketlerinin atıkları bu göle akmakta ve çevreyi tehdit etmektedir. Çevrede yaşayan vatandaşların koku ve kirliliğe dair şikâyetleri göz ardı edilmiş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün görevini yerine getirmemesi ise kirliliğe davetiye çıkarmıştır.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) tarafından yapılan araştırmalara göre gölde yaşayan balık türü 23’ten 4’e düşmüştür. Atıklar derede suyun içinde yüksek miktarda demir, çinko, alüminyum, nitrat, fosfata neden olmuş; bu durum ekolojik dengeyi de olumsuz anlamda etkilemiştir. Aynı zamanda suyun tarımsal alanlarda da kullanılması çevre sağlığı kadar halk sağlığını da tehdit etmektedir. Artan kanser vakaları ve sağlık sorunları konunun bir an önce ele alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Tüm bu olumsuzluklar Balıkesir ilinde çevre ve halk sağlığının gündeme alınması konusunda adım atılması gerektiğine işaret etmektedir. Bu nedenle Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü ’nün 104. Ve 105. Maddeleri uyarınca konu hakkında Meclis Araştırması açılması ve Balıkesir halkının sorunlarının çözüme kavuşmasını rica ederim(balikesir24saat)

YORUM YAP